Dve výpravy na Malý Slavín

Pomníky ako tie na Malom Slavíne sú síce venované padlým v boji proti nacizmu, no zároveň sa po rokoch stávajú aj pamätníkmi toho, ako sa k udalostiam z roku 1945 stavala a stavia naša spoločnosť. Pomník červenoarmejcom Jefimuškinovi a Gorjunovovi pamätá časy, keď sem, na Malý Slavín, chodili vrcholoví politickí predstavitelia, ale aj časy, keď sa malo na takéto pamätníky pomaly zabudnúť a dnes zažíva etapu, v ktorej sa pamätníky stávajú terčom vandalizmu či „iniciatív“, ktoré sú súčasťou prepisovania histórie.

Snímka: FB autora

Preto je dôležité podujatia ako výstup na Malý Slavín nielen uchovať, ale ich aj ďalej sprístupňovať pre mladú generáciu. Odovzdávať im úctu k padlým a vďaku k preživším, ktorí republiku po vojne postavili znovu na nohy. A zabrániť tak tzv. menticíde ako profesor Lysý, predseda Klubu Nového slova, pomenoval pokusy zabrániť odovzdávaniu skúseností medzi generáciami.

Príhovor prof. Lysého zaznel sprostredkovane ústami Milana Ftáčnika ml. (Pozn. red.: Otec Milana Ftáčnika ml., známy politik rovnakého mena toto podujatie zakladal.) Na Malý Slavín sme totiž museli zrealizovať dve výpravy. Jednu autobusovú – pre účastníkov, ktorí na začiatku zložitých 90. rokov pomáhali vracať úctu a vďaku aj sem na Malý Slavín. A druhú pešiu, ktorá zachováva turistický charakter podujatia.

A pomyselným prepojením medzi obomi časťami XXXI. ročníku výstupu na Malý Slavín boli práve slová Jozefa Lysého.

O rok budeme na Malom Slavíne opäť. A znovu budeme vzdorovať snahám o korekciu dejín. Pridajte sa k nám nabudúce aj vy. Aby ani vaše deti či vnuci nezabudli, že v máji 1945 k nám sloboda prišla z Východu.

(Status na FB 13. mája 2023)

Súvisiace: Martin Krno: Pamäť, štafeta generácií

(Celkovo 216 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter