Pamäť, štafeta generácií

„Existuje väčšia hrozba pre naše národy, ako je genocída – je to menticída, teda cieľavedomý pokus zabrániť odovzdávaniu skúseností medzi generáciami. Zabráňme tomu, aby ľudstvo stratilo pamäť!“ Touto myšlienkou oslovil predseda Klubu Nového slova Jozef Lysý účastníkov stretnutia na Malom Slavíne, ktoré pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom usporadúva spolu s KNS aj OblV SZPB v Bratislave a mestská organizácia strany Smer. Každú jar sa pri hrobe dvoch červenoarmejcov, ktorí tu zahynuli 4. apríla 1945, schádzajú Bratislavčania, aby vzdali hold tým, čo sa podieľali na oslobodzovaní hlavného mesta a celej vlasti, a nahlas sa zamýšľajú aj nad súčasnou situáciou na Slovensku a vo svete.

Predseda KNS Jozef Lysý pri príhovore na Malom Slavíne 11. mája t. r.

Prof. Lysý pripomenul, že sa pri pomníku uprostred malokarpatských lesov stretávame už 31. raz, čo podľa sociológov znamená významný prelom, v ktorom staršia generácia odovzdáva tej nastupujúcej svoje skúsenosti a posolstvo budúcnosti. „Pred 78 rokmi naši rodičia a starí rodičia,“ zdôraznil, „zažili historické víťazstvo nad temnou silou, ktorá sa, žiaľ, v posledných desaťročiach v Európe začína opäť ozývať. Preto ďakujeme Červenej armáde za to, že nás naučila ctiť si víťazstvo v boji proti fašizmu a nacizmu.“

Niektorí z približne 60 účastníkov tohtoročného podujatia na Malom Slavíne

Po pietnom akte spojenom s položením kytíc kvetov, štátnou hymnou SR a príhovormi sa prítomní odobrali na susednú lúku, kde ich čakal ohník, guláš, špekáčiky a spontánne rozhovory.

Snímky: Petr Švanda

Poznámka redakcie: K tradičným organizátorom, ku ktorým patrí aj Inštitút ASA, sa tento rok pridali aj Socialisti, ktorí sa venovali najmä „druhej“, turistickej časti podujatia v sobotu 13. mája t. r.

(Celkovo 212 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter