Vaša najlepšia kniha 2023 | 2.|

Do ankety tentoraz neprišla ani polovica odpovedí ako po minulé roky. Takže ju berme ako odporúčanie autorov a čitateľov Slova, čo z vlaňajšej knižnej žatvy stojí podľa nich za prečítanie. Všetkým, ktorí odpovedali, ďakujeme a čitateľom Slova prajeme, aby ich niektoré z kníh, ktoré nepoznali, oslovili.

Vaša najlepšia kniha 2023 |1.|

Dnes uverejňujeme ďalšie štyri príspevky.

1. Erich Maria Remarque: Čas žiť a čas umierať, Slovenský spisovateľ 2023.

Po rokoch som sa vrátil k tomuto románu, ktorý vychádza v novom slovenskom preklade, prvý raz v pôvodnej necenzurovanej verzii. Strhujúci a silný príbeh vojaka bojujúceho v druhej svetovej vojne na východnom fronte. Opisuje nezmyselnosť a tragiku vojny na pozadí silných ľudských citov v ťažkom vojnovom období. Hlavný hrdina príbehu si uvedomuje vlastnú situáciu, kedy má bojovať za nezmyselnú vec, v ktorú už neverí. Román vzbudzuje isté analógie a nadčasovosť príbehu.

2. Grahan Allison: Osudová past. Spojené státy versus Čína a Thukydidovo poučení z dějin, Prostor 2023.

Autor na základe historickej analógie opisuje pomyselnú situáciu, či sa výrazne posilnená Čína a superveľmoc Spojené štáty dostanú do ozbrojeného konfliktu. V knihe prezentuje závery a postupy potrebné na zabránenie vojny. Graham Allison je americký politológ a špecialista v oblasti jadrových zbraní a terorizmu, študoval na Oxforde a Harvarde. Od roku 1960 pracoval ako poradca a konzultant pre zahraničné veci na Ministerstve obrany USA.

3. Henry Kissinger: Uspořádání světa, 3. vydání, Prostor 2023.

Tretie vydanie práce vplyvného politológa, historika a bývalého ministra zahraničných vecí Spojených štátov amerických a nositeľa Nobelovej ceny mieru z roku 1973. Zomrel 30. 11. 2023 vo veku 100 rokov. Publikácia je analytickým prehľadom spoločenského a politického stavu sveta a predstavuje historický a politický pohľad na svetový poriadok. Kissingerove analytické úvahy vychádzajú z obrovského množstva štúdií a dokumentov systemizovaných do politických vízií, ktoré nestratili svoju aktuálnosť.

1. Miranda Devine: Notebook z pekla, Torden 2023.

Toto vydavateľstvo v Kežmarku vďaka jeho zakladateľovi a majiteľovi Jánovi Semaňákovi už dlho otvára oči slovenským čitateľom, keď prichádza s titulmi, ktorých sa neoliberálni klamári boja ako čert kríža. V tomto prípade ide o unikátny dokument, ktorý čerpá z toho najneočakávanejšieho zdroja. Syn prezidenta USA Hunter Biden sa v roku 2019 predrogoval do takého stavu, že svoj notebook utopil v bazéne. Zaniesol ho do najbližšej opravovne v štáte Delaware, ale už nikdy sa poň nevrátil. Majiteľ opravovne obsah notebooku zrekonštruoval a v snahe vypátrať majiteľa doň nahliadol. S hrôzou zistil, že obsahuje kompletnú korešpondenciu a dokumenty, z ktorých vyplýva, že Hunter robil pre svojho otca výpalníka – vyberal „všimné“ za to, že Biden ako viceprezident robil korupčným zbohatlíkom rôzne špinavé služby. Najškandalóznejší je prípad firmy Burisma, ktorú založil bývalý ukrajinský minister prírodných zdrojov z toho, čo vo svojej funkcii nakradol. Predvídavo do nej prihlásil Huntera na fiktívnu pozíciu a platil mu, aby bol nepostihnuteľný. A naozaj, keď sa generálny prokurátor Ukrajiny začal o tohto korupčníka zaujímať, Hunter zavolal tatkovi a ten promptne priletel do Kyjeva, aby v ukrajinskom parlamente vyhlásil, že „generálna prokuratúra zúfalo potrebuje reformu“?!? „Reforma“ spočívala v tom, že sa bolo treba zbaviť príliš horlivého generálneho prokurátora, čo si vynútil ultimátom prezidentovi Porošenkovi, že Biden zastaví americkú pôžičku jednej miliardy dolárov, ak generálneho prokurátora neodvolá. Ten nátlaku podľahol a majiteľ Burisma sa teraz chechce v Monaku. Stálo ho to len 4 milióny dolárov, ktoré si Bidenovci podelili. Príznačné pre túto dobu je, že žiadne veľké médium v USA si tieto odhalenia netrúflo (alebo v rámci neoliberálnej propagandy ani nechcelo) publikovať. A keď sa k tomu odhodlal New York Post, tak ho zablokovali vtedy neoliberálmi ovládané sociálne siete. Odhalenie totiž prišlo len šesť dní pred voľbami a bolo jasné, že by to bol Bidenov koniec. A keďže „ryba smrdí od hlavy“, vďaka americkým tútorom je Ukrajina dnes najskorumpovanejšou krajinou Európy. Tých odhalení je v knihe viac a je naozaj ťažká strata pre slobodu slova na Slovensku, že Ján Semaňák už svoju vydavateľskú misiu nedokončí. Opustil svojich blízkych, aj čitateľov nečakane 17. januára 2024.

2. Ľuboš Blaha: Che, R Free Press 2023.

Táto kniha sa stala bestsellerom na knižnom veľtrhu Bibliotéka. Ministánok vydavateľstva, ktoré vďaka Romanovi Michelkovi robí rovnako záslužnú prácu ako vydavateľstvo Torden, obľahli čitatelia. Treba ale tiež dodať, že na tom mal veľkú zásluhu marketingový trik autora, ktorý vo svojej parlamentnej kancelárii zvesil portrét skládkovej prezidentky a vyvesil tam svojho miláčika Che Guevaru. Ten vďačí za svoju popularitu hlavne vydarenému portrétu, ktorý obletel svet, inak jeho revolučná kariéra bola kontroverzná a koniec zákonite biedny. Aj tak patrí do knižnice.

3. Ján Bendík: Spomienky v starom kufríku, Bendík Ján 2023.

Autor je veľkou kultúrnou osobnosťou tatranského regiónu, ktorý svojimi úspešnými aktivitami obsiahol svojho času celé Slovensko. Je preto mrzuté, že pamäťovú stopu slovenskej kultúry zanecháva na vlastné náklady. Ján Bendík sa narodil v Spišskej Sobote v roku 1963. V roku 2013 vydal básnickú zbierku „Malé kúsky z duše“. V roku 2020 bol jedným z dvojice zostavovateľov publikácie „Jedinečný Poprad“. Kniha „Spomienky v starom kufríku“ je jeho piatym dielom. Je úvahou nad množstvom zaujímavých starých novinových článkov, čo sa v zabudnutom kufríku nazbierali za 40 rokov. Autor k nim pridal vlastné komentáre, čím vytvoril pozoruhodný dokument doby.

1. Jonathan Littel: Láskavé bohyne, N Press 2023.

Jeden z najlepších protivojnových románov, aké boli kedy napísané. Hlavná postava a rozprávač v jeden osobe Maximilián Aue, pôvodom z nemecko-francúzskej rodiny, intelektuál v uniforme (!), príslušník Einsatzgruppen, veľmi hlboko zúčastnený na Operácii Barbarossa, svedok vraždenia, sám aj vrah nevinných obetí holokaustu, zmietaný hnusom z vojny i cynizmom, zhnusený i zo seba a zo všetkého, čo v ZSSR prežíva, no zostávajúci účastníkom neľútostného ohavného krvavého divadla, napríklad aj v rokline Babij Jar… Prežil toto všetko bez trestu a s odstupom času sa ponára do krvavých zločinných spomienok. 736 strán veľmi silného čítania vo vynikajúcom preklade Alexadra Halvoníka.

2. Sigi Bigstain (Jaroslav Čejka): Švejk se stává milionářem, Nakladatelství Propolys 2023.

Sigi Bigstain alias Jaroslav Čejka zavŕšil svoju trilógiu o dobrom vozičkárovi Josefovi Švejkovi, vnukovi slávneho hrdinu J. Haška. Ani v tomto dieli nechýba humor, irónia až sarkazmus, vtipné komentáre k súčasnej spoločenskej atmosfére u našich susedov. Josef Švejk prežíva rôzne humorné i nehumorné situácie so svojou manželkou Erikou i synčekom Nikolkom, o ktorých sa snaží starať ako taxikár Uberu. Osud mu prihrá do cesty bohatú pani, ktorá si naňho prekvapujúco štedro spomenie v testamente, on toto pokušenie zvláda s bravúrou, ako aj celý rad pestrých životných situácií a skúseností.

3. Jozef Puškáš: Vivat, akadémia, zbohom, Čechov, Vydavateľstvo ORMAN 2023.

Skúsený prozaik J. Puškáš využil v svojom románe o.i. aj pôsobenie na VŠMU, dokonca aj vo funkcii prorektora. Využil v satiricky i ironicky, ba miestami až mysteriózne ladenom príbehu pohľad do zákulisia umeleckej vysokej školy, v ktorom takmer nikoho nešetrí, prikláňa sa miestami až k demaskačne pôsobivým portrétom jednotlivých aktérov. S kontrastným úmyslom dáva hlas aj študentom, ktorých nezaťažený pohľad na činnosť zobrazenej inštitúcie však nemá náležitú váhu. Po Erdélyho a Vadasovej UNIVERZITE a Rakúsovej EXCENTRICKEJ  UNIVERZITE máme tentoraz možnosť nazrieť pod sukne AKADÉMII.

1. Etela Farkašová: Priestory, Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov 2023.

Mám rada knihy o domoch a toto je jedna z nich. Naše bydliská sa do nás vpisujú. Etela Farkašova sa v Priestoroch vracia do svojho rodného domu na bratislavskej Patrónke, ktorý už nestojí. Priestory domu však zostali v pamäti aj so všetkými zážitkami, ktoré jej poskytli. Sú to priestory, ktoré majú svoju farbu, vôňu, svetlo, energiu a vďaka autorke sa v nich ocitáme aj my, čitatelia. Spoznávame ľudí z jej okolia a dozvedáme sa, čím ju upútali, čo pre ňu znamenali. Je veľmi príjemné spoznávať Etelku ako dievča, ktoré sa ešte len formuje, citlivo vníma svet a je v nej už aj jej dospelá podoba. Je to zaujímavá osobnosť a zaujímavé miesto. Otvára nám netušené priestory.

2. Peter Gašparík: Ružová vila, Marenčin PT 2023.

Kniha Petra Gašparíka Ružová vila  ma zvláštne očarila. Je to rodinná sága, ktorá sa začína v hlbokej minulosti, ale dostáva sa až do dnešných dní a vystupuje v nej dokonca aj herec Belmondo (autorova mama Tereza, zaujímavá postava z príbehu, mu totiž tlmočila.) Myslela som si, že o Banskej Štiavnici toho dosť viem, ale o Ružovej vile som nikdy nepočula, takže som bola zaskočená. Práve táto ružová fatamorgána (už nestojí) je ústredným motívom príbehu, ktorý je plný reálnych faktov a ľudí. Čitateľ sa veľa dozvie o štiavnickom kraji, o slovenskej histórii, ale aj o láskach a dobrodružstvách ľudí, čo súvisia s vilou. A autor Peter Gašparík to veľmi úprimne a s láskou spísal. Do rozprávania vložil aj zaujímavé úvahy o tom, čo všetci prežívame. Je básnik, vlastivedec, filmár a filozof. Vnímavý človek. 

3. Eva Maliti Fraňová: Tajomstvá mladého Bajzu, Slovart 2023. 

Veľmi milá je knižka Tajomstvá mladého Bajzu. Až rozmarný román vychádza z pravdivých udalostí. Autorka s pôvabom opísala život mladého Ignáca Bajzu vo Viedni, kde sa rozhliadal po svete, učil sa písať, aj milovať. Eva Maliti Fraňová sama dobre pozná akademickú Viedeň, prednášala tam, a tak presvedčivo stvárnila učené prostredie, hoci mladý Bajza trávil veľa času v nevestinci. Je to trocha literárna hra, ktorá prináša aj zaujímavý pohľad na vznik knihy René mládenca príhody a skúsenosti. Mottom by mohli byť slová, že láska je najlepšia múza. Okrem literárnych odhalení autorka totiž naznačila, že erotika a tvorba majú veľa spoločného.

(Celkovo 301 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter