Dni kazašského filmu v Bratislave

Program

Kazašská kráľovná Tomiris | Tomiris

Kazachstan 2019, 155 min., réžia: Akan Satajev
Hrajú: Almira Tursyn, Adiľ Achmetov, Berik Ajtžanov, Azamat Satybaldy, Ghassan Massoud, Ajžan Lighg, Erkebulan Dairov, Zarina Totajeva a ďalší

Príbeh o živote veľkej kráľovnej stepí – legendárnej Tomiris. Bolo jej súdené stať sa mocnou bojovníčkou, prežiť smrť svojej rodiny, prekonať stratu blízkych ľudí, zvíťaziť nad nepriateľom – perzským kráľom Kýrom Veľkým, a zjednotiť kmene Skýtov a Sakov pod svojou vládou… Kráľ Spargapeithes zasiahne do vojny medzi klanmi Sakov a Massagetov. Svojou výrečnosťou aj mečom sa ich snaží zjednotiť, ale bezvýsledne. Vplyvní vodcovia Kavaz a Kurtun nechcú podporiť zjednotenie stepných kmeňov, pretože by nemohli presadzovať svoje vlastné záujmy. Kráľovi Spargapeitheovi sa narodí dcéra Tomiris. Jej matka Bopay zomiera pri pôrode, a tak sa kráľ o svoju dcéru osobne stará, učí ju narábať mečom, jazdiť na koni a ovládať ďalšie nomádske zručnosti. Tomiris spoznáva útrapy kočovného a táborového života. Ľstiví vodcovia Kavaz a Kurtun uzavrú tajnú dohodu s nepriateľskými Chválazmi a zavraždia kráľa Spargapeithesa a jeho rodinu, pričom masaker prežije len mladá Tomiris. Uchýli sa do lesa a prisahá, že pomstí smrť svojho otca. Po niekoľkých rokoch pomstu vykoná, vráti sa do svojej vlasti, kde ju vyhlásia za kráľovnú a vydá sa za svojho spojenca, syna náčelníka susedného kmeňa. O niekoľko rokov neskôr perzský kráľ Kýros Veľký vyláka Tomirisinho manžela a jedného z jej synov do svojho domu, aby prediskutovali politické problémy medzi Achaimenovskou ríšou a Massagetmi. Kýros si chce v skutočnosti Massagetov podmaniť a urobiť z nich svojich vazalov. Vo svojom paláci Kýros zabije manžela Tomiris a jej syna. Peržania ponúknu Massagetom mierovú zmluvu v podobe sobáša Kýra s Tomiris. Kráľovná ponuku odmietne a varuje Kýra pred akýmkoľvek zasahovaním do vnútorných záležitostí jej krajiny. Kýros so svojím vojskom vyráža k rieke Syrdarja a v roku 530 pred n. l. vypukne legendárna vojna Peržanov a Massagetov, ktorým velí ich kráľovná, skvelá bojovníčka Tomiris.
Kino Mladosť, 19. septembra o 17.00 h

Kazašský chanát. Diamantový meč | Қазақ хандығы. Алмас қылыш

Kazachstan, 2016, 133 min., réžia: Rustem Abdrašev
Hrajú: Erkebulan Dairov, Doschan Žolžaksynov, Isbek Abilmažinov, Ajan Utepbergen, Madina Esmanova a ďalší

Pätnáste storočie. V rozsiahlych oblastiach Eurázie už niekoľko storočí potomkovia veľkého Džingischána – vládcu vesmíru – vytvárajú svoje vlastné a drvia cudzie krajiny.
Jedným z nich je legendárny Abulchair Šaibani, ktorý si uzurpoval moc v Bielej Horde. Dvaja kazašskí cháni, legitímni dedičia trónu – Kerej a Žanibek – vyzývajú časť kočovných kmeňov, aby opustili drsného vládcu. Pri hľadaní lepšieho života a slobody chodia kočovníci za sultánmi a čakajú ich krvavé bitky, ťažké skúšky, bolestné prehry a radosť z víťazstiev. V bolestiach sa teda vo Veľkej stepi rodí nové etnikum – Kazaši a nový štát na mape sveta – Kazašský chanát.
Kino Mladosť, 19. septembra o 20.00 h

Kazašský chanát. Zlatý trón | Қазақ хандығы. Алтын тақ

Kazachstan, 2019, 111 min., réžia: Rustem Abdrašev
Hrajú: Kairat Kemalov, Erkebulan Dairov, Doskhan Žolžaksynov, Isbek Abilmažinov, Karlygaš Muhamedžanova Ayan Utepbergen, Meirgat Amangeldin, Niyazbek Šaisultanov a ďalší

Príbeh o konfrontácii mladého kazašského štátu s vonkajšími nepriateľmi, o návrate stratených miest. Kazašskí cháni Kerej a Žanibek vracajú svoj starobylý trón Ak-Orda, ich hlavné mesto –  mesto Syganak a dedičný zlatý trón.
Kino Mladosť, 20. septembra o 17.45 h

Alga, vojsko odvážnych! | Жаужүрек мың бала

Kazachstan, 2012, 133 min., réžia: Akan Satajev
Hrajú: Asylchan Tolepov, Ajan Utepbergen, Kuralaj Anarbekova, Tlektes Mejramov, Toleubek Aralbaj, Eduard Ondar, Nurlan Alimžanov, Dauren Sergazin, Artur Tolepov, Ajdos Akmyrzaev a ďalší

Dej sa odohráva v prvej polovici 18. storočia – v zlomovom bode kazašských dejín, keď sa v krvavej vojne s Džungarmi stáva rozhodujúcou silou na ceste k získaniu slobody jednota kazašského ľudu a hrdinstvo. Podľa príbehu sa v tomto krutom boji spolu s dospelými postavia do boja aj mladí bojovníci vedení statočným Sartajom, aby bránili svoju rodnú zem. Jeho legendárne vojsko odvážnych vstupuje do nerovného boja s nepriateľom a mení priebeh vojny. Rozhodujúca bitka vo filme je v histórii známa ako bitka o Anrakay.
V kazašskom jazyku znamená slovo alga výzvu na posun vpred/pokrok.
Kino Mladosť, 20. septembra o 20.00 h

(Celkovo 101 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter