Seymour Hersh inak k téme: Pán Zelenskyj na cestách

Minulý týždeň bol Volodymyr Zelenskyj na okružnej ceste po Európe. V Nemecku rokoval zo Scholzom a dostal od Nemcov vysoké štátne vyznamenanie, fotil sa s Macronom a Meloniovou, ktorá inak býva v liberálnych kruhoch označovaná za fašistku. Nemeckí novinári informovali svojich divákov o mimoriadne silných bezpečnostných opatreniach v Berlíne, mesto za nimi vyzeralo ako vymreté. V slovenských médiách citovali Zelenského, že Ukrajina musí byť v NATO a že ho všade prijímali ako hrdinu, on sa tváril primerane skromne, oddane a odvážne ako sluha národa. 

O čo v skutočnosti pri tejto ceste po Európe išlo, dozvedáme sa z článku Seymoura Hersha The Ukraine Refugee Question, ktorý publikoval 17. mája t. r. na svojej webovej stránke. 

Autor informácie čerpá zo zdroja chráneného redakčným tajomstvom, ako to pri investigatívnej žurnalistike v demokratických krajinách je ukotvené v práve. 

Podľa jeho informácií, susedia Ukrajiny začali tlačiť na prezidenta Volodymyra Zelenského, aby uzavrel mier s Ruskom. Nie preto, že tá vojna je nasiaknutá krvou mladých mužov, ale zo zištných záujmov, ako to už v politike chodí: milióny ukrajinských utečencov prúdia do Európy. Šéf kyjevského režimu však takéto rady odmieta, a preto začína vraj strácať podporu európskych partnerov, píše v novom článku Seymour Hersh.

Článok otvára citovaním tajných dokumentov amerických tajných služieb, ktoré uverejnil minulú sobotu Washington Post. Dozvedáme sa z nich, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poza chrbát Bidenovho Bieleho domu začiatkom tohto roka tvrdo presadzoval rozšírenú sériu raketových útokov v Rusku, dokonca navrhoval zničiť ropovod Družba a celkovo zagresívniť súčasnú vojnu. Dokumenty boli súčasťou veľkého súboru utajovaných materiálov, ktorý podľa amerických spravodajských služieb na internete zverejnil mladý 21-ročný muž z letectva, ktorý je teraz vo väzbe. 

Prečo tieto dokumenty unikli a prečo ich publikuje Washington Post, to môže byť zákulisná hra spravodajských služieb. Pretože nie je známe, či Biden prijíma rozhodnutia na základe spravodajských informácií. Zelenského želanie preniesť vojnu do Ruska nemusí byť jasné americkému prezidentovi, ktorý verí jeho slovu, že americké zbrane nepoužije v Rusku, ale je jasné americkej spravodajskej komunite. Medzitým zabíjanie v meste Bachmut pokračuje. Masaker pripomína Verdun z prvej svetovej vojny Muži, ktorí majú na starosti dnešnú vojnu – v Moskve, Kyjeve a vo Washingtone – neprejavili záujem, uvádza Hersh, ani o dočasné rozhovory o prímerí, čo môže byť predzvesťou niečoho trvalého. Teraz sa hovorí len o možnostiach neskorej jarnej alebo letnej ofenzívy ktorejkoľvek zo strán. 

Zelenskyj musí ísť

Americká rozviedka dostala informáciu, že viacero predstaviteľov v západnej Európe a pobaltských krajinách chce ukončiť vojnu medzi Ukrajinou a Ruskom. Skupina predstaviteľov týchto štátov dospela k záveru, že nastal čas, aby Zelenskyj „premýšľal hlavou“ a hľadal spôsoby, ako konflikt vyriešiť, píše Hersh.

Podľa jeho informácií medzi tými, ktorí chcú prinútiť Kyjev rokovať s Moskvou, sú zástupcovia Maďarska, Litvy, Estónska, Lotyšska a Českej republiky. Všetky tieto krajiny sú spojencami Ukrajiny a vyhlásenými nepriateľmi Vladimíra Putina. 

Skupinu vedie Poľsko, ktorého vedenie sa už ruskej armády nebojí, pretože jej pôsobenie na Ukrajine zanechalo v troskách žiaru úspechu pri Stalingrade počas druhej svetovej vojny. Potichu naliehalo na Zelenského, aby našiel spôsob, ako ukončiť vojnu – v prípade potreby aj rezignáciou – a umožniť, aby sa rozbehol proces obnovy jeho národa. Zelenskyj sa podľa odposluchov a iných zdrojov CIA nepoddá, ale začína strácať osobnú podporu svojich susedov. 

„Maďarsko je v tomto veľký hráč, rovnako ako Poľsko a Nemecko, a pracujú na tom, aby Zelenskyj zmenil názor. Európski lídri dali jasne najavo, že Zelenskyj si môže ponechať to, čo má – vilu v Taliansku a podiely na offshore bankových účtoch – ak dosiahne mierovú dohodu,“ povedal Hershovi jeho dobre informovaný zdroj.

Zelenskyj doteraz takéto rady odmietal a ignoroval ponuky veľkých súm peňazí, ktoré by mu „mohli uľahčiť útek na jeho panstvo v Taliansku“.

Americká administratíva nepodporuje scenár diplomatického urovnania konfliktu, ktorý zahŕňa odchod Zelenského, a lídri Francúzska a Spojeného kráľovstva sú „príliš spätí“ s americkým prezidentom Joeom Bidenom, aby zvážili takýto scenár.

Zasvätený predstaviteľ však Hershovi dodal, že existuje realita, ktorú americká spravodajská komunita nemôže ignorovať, aj keď ju ignoruje Biely dom.

„Ukrajine dochádzajú peniaze a je známe, že niekoľko nasledujúcich mesiacov bude kritických. Európania hovoria o dohode a otázkou pre nich je, ako prinútiť USA, aby prestali podporovať Zelenského,“ povedal Hershov zdroj.

„Zelenskyj chce viac. Zelenskyj nám hovorí, ak chcete vyhrať vojnu, musíte mi dať viac peňazí a viac zbraní. Hovorí nám: ,Musím vyplatiť generálov.‘ Hovorí nám – ak bude nútený odísť z úradu – pôjde k tomu, kto dá najvyššiu ponuku. Radšej by išiel do Talianska, ako by tam mal zostať, kde ho možno zabijú jeho vlastní ľudia. Všetky tieto rozhovory sa teraz oznamujú a šíria v rámci americkej spravodajskej komunity, ale ako obvykle,“ povedal Hershov zdroj, „spravodajskej komunite nie je jasné, čo prezident a jeho zahraničnopolitickí poradcovia v Bielom dome vedia o realite európskej diskusie o hľadaní spôsobu ukončenia vojny. Stále trénujeme Ukrajincov, ako lietať s našimi F-16, ktoré Rusko zostrelí, len čo sa dostanú do vojnovej zóny. Mainstreamová tlač je venovaná Bidenovi a vojne a Biden stále hovorí o Veľkom Satanovi v Moskve, zatiaľ čo ruská ekonomika je na tom skvele. Putin môže zostať tam, kde je – pri moci – napriek tomu, že nedokázal vymazať Ukrajinu z mapy ako nezávislý štát. A myslel si, že vyhrá vojnu len s jednou výsadkovou divíziou“ – to je sardonický odkaz na neúspešné úsilie Ruska v prvých dňoch vojny dobyť dôležité letisko zoskokom padákom v útočnej sile. 

Problém je v tom, že Biely dom chce, aby Zelenskyj zostal, zatiaľ čo v Rusku a niektorých európskych metropolách hovoria, že musí ísť, nech sa deje čokoľvek, uzavrel zdroj S. Herscha.

Európa je unavená z utečencov

Hersh tiež píše, že jedným z dôvodov pre pokojné európske rokovania so Zelenským je viac ako päť miliónov ukrajinských utečencov, ktorí prekročili hranice krajiny a zaregistrovali sa u svojich susedov. V súlade s dohodou EÚ o dočasnej ochrane získali právo na pobyt, prístup na trh práce, bývanie, sociálnu pomoc a lekársku starostlivosť.

Okrem toho Hersh píše o ďalších troch miliónoch ukrajinských občanov, ktorí podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov prenikli bez povolenia do niektorej z 27 európskych krajín, ktoré na základe Schengenskej dohody medzi sebou zrušili hraničné kontroly. Teraz viaceré krajiny preto čiastočne vrátili hraničné kontroly, ale regionálna utečenecká kríza sa nevyrieši, kým sa nedosiahne formálna mierová dohoda, zdôrazňuje sa v článku.

Hersh tiež cituje údaje Komisie OSN pre ľudské práva, podľa ktorých „drvivú väčšinu“ ukrajinských utečencov tvoria ženy a deti, pričom tretina z nich má menej ako osemnásť rokov. A viac ako dve tretiny utečencov v produktívnom veku (73 %) tvoria ženy.

Rada pre zahraničné vzťahy (Council on Foreign Relations), na ktorú sa novinár tiež odvoláva, zase poznamenala, že počas prvého roka konfliktu boli susedom Ukrajiny na podporu utečencov poslané „desiatky miliárd dolárov“ humanitárnej pomoci. Keďže konflikt vstupuje do druhého roka bez konca, odborníci sa obávajú, že hostiteľské krajiny čoraz viac vyčerpávajú svoje zdroje, uvádza sa v správe rady.

Podľa zdroja S. Hersha sa niektoré zo spravodajských informácií o vojne k prezidentovi USA nedostanú. Hovorí sa, že odkedy Biden nastúpil do úradu, spolieha sa na brífingy a podklady, ktoré pripravila Avril Hainesová, riaditeľka National Intelligence (národnej spravodajskej služby v Bidenovej administratíve). Veľkú časť svojej kariéry strávila prácou pre ministra zahraničia Anthonyho Blinkena, ktorého vzťahy s Bidenom a dohoda s ním o záležitostiach týkajúcich sa Ruska a Číny siahajú desaťročia do minulosti. 

Podľa informácií S. Hersha záchranou pre niektorých v spravodajskej komunite bol riaditeľ CIA William Burns. Burns bol veľvyslancom v Rusku a námestníkom ministra zahraničných vecí a je považovaný za niekoho, „kto sa objavil“ v opozícii voči niektorým zahraničnopolitickým hlúpostiam Bieleho domu. „Nechce byť krysou na potápajúcej sa lodi,“ povedal Hershovi jeho zdroj. „Tým v CIA, ktorí pripravujú prezidentovi denný súhrn, nie je jasné, či Joe Biden je jeho pravidelným čitateľom. Dokument má zvyčajne tri strany. Pred desiatkami rokov mi povedal niekto, kto ma vtedy prosil, aby som o tom nepísal, že Ronald Reagan ho len zriedka čítal, kým ho Colin Powell, vtedy v Bielom dome, nezačal načítavať na videorekordér. Záznam potom prehrali prezidentovi. Nie je jasné, kto, ak vôbec niekto, by mohol prevziať iniciatívu ako Bidenov Colin Powell.“

O dobre informovaných zdrojoch S. Hersha , aj o ňom samom po tom, ako odhalil okolnosti teroristického útoku na Nord Stream, sa vedú tvrdé polemiky v celej mainstreamovej tlači na Západe.

Spracovala redakcia Slova podľa článku Seymoura Hersha zo 17. mája 2023 – 
The Ukraine Refugee Question.

Úvodné foto: Wikimedia.org

SÚVISIACE:
Seymour Hersh: Poškodenie plynovodu Nord Stream 2 pripravili USA
Seymour Hersh: Prečo Biden nedal príkaz vyšetriť výbuch plynovodu Nord Stream 2?

(Celkovo 834 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter