Seymour Hersch: Prečo Biden nedal príkaz vyšetriť výbuch plynovodu Nord Stream 2?

Pred šiestimi týždňami som zverejnil správu založenú na anonymných zdrojoch, v ktorej som menoval prezidenta Joea Bidena ako zodpovedného za záhadné zničenie Nord Stream 2 v septembri minulého roka. Plynovod v hodnote 11 miliárd dolárov mal zdvojnásobiť objem zemného plynu dodávaného z Ruska do Nemecka. Moja správa zbudila pozornosť v Nemecku a západnej Európe, no v USA bolo takmer úplné mediálne ticho. Pred dvoma týždňami, po návšteve nemeckého kancelára Olafa Scholza vo Washingtone, sa americké a nemecké spravodajské agentúry pokúsili vyplniť toto ticho tým, že kŕmili New York Times a nemecký týždenník Die Zeit falošnými krycími správami, ktoré mali vyvrátiť, že Biden a americkí agenti boli zodpovední za zničenie potrubí.

František Škvrnda st.: Seymour Hersch: Poškodenie plynovodu Nord Stream 2 pripravili USA

Tlačoví poradcoviaBieleho domu a Ústrednej spravodajskej služby (CIA) neustále popierajú, že by Amerika bola zodpovedná za explóziu potrubí, a toto ich odmietanie malo stačiť „tlačovému zboru“ Bieleho domu. Ani jeden akreditovaný novinár pri Bielom dome nepoložil otázku tlačovému tajomníkovi Bieleho domu, či Biden urobil to, čo by urobil každý seriózny vodca: či formálne poveril americkú spravodajskú službu, aby vykonala dôkladné vyšetrovanie so všetkými majetkovými dôsledkami a zistila, kto spáchal skutok v Baltskom mori. Podľa zdroja zo spravodajskej komunity tak prezident neurobil a ani neurobí. Prečo nie? Pretože pozná odpoveď.

Sarah Millerová – expertka na energetiku a redaktorka v Energy Intelligence, ktorá vydáva popredné odborné časopisy – mi v rozhovore vysvetlila, prečo správe o výbuchu plynovodu venovali veľkú pozornosť v Nemecku a západnej Európe.

„Zničenie plynovodu Nord Stream 2 v septembri (2022) viedlo k ďalšiemu prudkému nárastu cien zemného plynu. Ceny boli už šesť- alebo viacnásobné v porovnaní so stavom pred krízou,“ povedala. „Nord Stream bol vyhodenýkoncom septembra. Cena dovozu plynu do Nemecka vyvrcholila o mesiac neskôr, v októbri, na desaťnásobok predkrízovej úrovne. Ceny elektriny v celej Európe sa zvýšili a vlády podľa niektorých odhadov minuli až 800 miliárd eur, aby ochránili domácnosti a podniky. Ceny plynu, odzrkadľujúce miernu zimu v Európe, teraz klesli zhruba na štvrtinu októbrového maxima, no stále sa pohybujú medzi dvoj- a trojnásobkom predkrízovej úrovne a sú viac ako trojnásobkom súčasných sadzieb v USA. Za posledný rok nemeckí a iní európski výrobcovia zatvorili svoje energeticky najnáročnejšie prevádzky, ako je výroba hnojív a skla, a nie je jasné, kedy, ak vôbec niekedy, tieto závody znovu otvoria. Európa sa snaží preorientovať na solárnu a veternú energiu, ale môže to trvať dlho a nemusí to stačiť na záchranu veľkého rozsahu nemeckého priemyslu. (Sarah Millerová má svoj blog na Medium.)

Začiatkom marca (2023) prezident Biden hostil vo Washingtone nemeckého kancelára Olafa Scholza. „Výlet“ mal iba dve verejné vystúpenia – krátku výmenu komplimentov medzi Bidenom a Scholzom pred akreditovanými novinármi Bieleho domu, pričom neboli povolené žiadne otázky, a rozhovor CNN so Scholzom u Fareeda Zakariu, ktorý sa nedotkol obvinení z účasti na výbuchu plynovodu. Kancelár priletel do Washingtonu bez zástupcov nemeckej tlače, nebola naplánovaná večera a dvaja svetoví lídri nemali v pláne usporiadať tlačovú konferenciu, ako sa to bežne stáva pri takýchto významných stretnutiach. Namiesto toho sa neskôr objavila správa, že Biden a Scholz mali 80-minútové stretnutie po väčšinu času bez prítomnosti asistentov. Odvtedy ani jedna z vlád nezverejnila nijaké vyhlásenia ani písomné dohody, ale zdroj s prístupom k diplomatickým spravodajským informáciám mi povedal, že sa diskutovalo o odhalení výbuchov plynovodu a v dôsledku toho dostali určité zložky CIA príkaz, aby v spolupráci s nemeckou rozviedkou pripravili krycí príbeh, ktorý by americkej a nemeckej tlači poskytol alternatívnu verziu zničenia plynovodu Nord Stream 2. Slovami spravodajskej komunity mala agentúra „napumpovať systém“ v snahe odvrátiť tvrdenie, že Biden nariadil zničenie plynovodu.

(Celkovo 535 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter