Svitanie nad temnom

Čo kniha, to unikát, čo autor, to jedinečný pohľad. Niekto sa slovne zatúla vo vlastnej fantázii, iný preferuje pátranie po faktoch. A autorský počin M. Gimu veľmi jemne balansuje medzi oboma prístupmi. Prvotne sa zamýšľal nad osadou Šoldov, ktorá sa nestratila iba z povrchu zemského, ale aj z máp, spisby či iných bádaní. Takmer všetkých, no predsa len sa našlo pár ľudí, ktorí verili v existenciu tohto zabudnutého miesta. Podobne ako kedysi istý Heinrich S., ktorý veril Homérovi viac ako všetkým pochybovačom. A podarilo sa. Trója stojí, Trója je a nikto ju nespochybňuje.

Vydavateľ: Okresná knižnica
Dávida Gutgesela v Bardejove.
Prvé vydanie, 2022, 244
strán

Podobne to je aj so Šoldovom, osadou z 13. storočia, a hoci sa autor utieka aj k povesťovým predelom, je to skôr snaha o navodenie atmosféry. Veď nie každý čitateľ si zoberie hneď jeho knihu do ruky a nerozbehne sa do podtatranského kraja, aby sa presvedčil na vlastné oči a na vlastnej koži. M. Gima nám sprostredkúva tieto zážitky, ktoré si môžeme vychutnať v našej obľúbenej čitateľskej polohe (ležmo) či pri voňavej káve. Nemusíme vytiahnuť ani päty z domu na to, aby sme poznávali kus Slovenska, ktoré vlastne stále ešte celkom nepoznáme. Autor knihy má navyše túto krajinu nadovšetko rád, čo cítiť spomedzi riadkov, ktorými ospevuje to, čo mohlo ostať zabudnuté, ale vďaka nemu to ožíva. A veru celkom plasticky pretože tú emóciu dokáže sprostredkovať. Na knižný debut (dúfam, že autorovi nekrivdím a že som neprehliadol nejakú jeho knihu, hoci v minulosti bol známou postavou slovenskej hudobnej scény napríklad v prešovskej legendárnej skupine Mloci) ide o kvalitné čítanie, ktoré obohatí každého, kto má rád čítanie o dobrodružstvách i dobrodružstvo čítania. Snáď sa dočkáme pokračovania jeho potuliek po Liptove i po svete, keďže v súčasnosti žije v zahraničí. To mu však nebráni, aby sa vracal k svojej vlasti a svojimi myšlienkami prispieval k poznaniu histórie Slovenska, hoci i cez zabudnuté zákutia.

(Celkovo 376 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

2 thoughts on “Svitanie nad temnom

  • 5. marca 2023 at 16:58
    Permalink

    Veľmi poučná a ojedinelá kniha. Odporúčam. Autor je v danej tematike doma. Verím, že sa k podobným záhadným miestam ako v tejto publikácii, bude venovať i naďalej. Je ich na Slovensku viac. Ďakujem, Michal!

    Reply
  • 27. marca 2023 at 17:44
    Permalink

    Vážený pán Michal… …môžem poslať pár atribútov ku Vášmu novému výskumu o Templároch, Johanitoch a Kanonikoch na území Slovenska, podľa ich patrónov… dnes vo väčšine kostoly alebo ich časti z apsidami… napr. v posvätnom okruhu, deväť patrónov – Templárskej komandatúry – sv. Katarína Alexandrijská (Hrboltová – apsida stojí ako súčasť kostola), sv. P. Mária (Černová – apsida zbúraná) sv. Ondrej (Ružomberok-apsida prestavaná), Povýšenie sv. Kríža (Ružomberok dnes ako kláštorný kostol) a sv. Anna (Ružomberok – už len prícestná kaplnka), Všetkých svätých (Ludrová- apsida súčasťou kostola), sv. Martin (Martinček – apsida súčasťou kostola) sv. Michal (Likavka – apsida už ako nová kaplnka na Páračke)..; s presným azimutom – smerom modlenia (v stredoveku židovská „qibla“, tiež dodržiavaný smer modlenia moslimov, ktorí zrejme prevzali Templári a Johaniti a priniesli zvyk na územie zanikajúcej Veľkomoravskej ríše…) na centrum Komandatúry na kótu Mních… v našej knihe: Metod Král a spol. Dejiny Hrboltovej v stredoveku najmä 12 a 13. storočie resp. Slovenská encyklopédia rytierskych rádov na území Slovenska I., ktorá Vám môžem poslať poštou… s úctou Metod Král, Vašu knihu som získal od Mgr. Pavla Hucíka – dnes duchovný správca a administrátor v Hrboltovej…, s úctou Metod

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter