Odišiel Rudolf Belan, verejný činiteľ, vydavateľ, prajný človek

Rudolf Belan (8. októbra 1937 Trávnica – 7. októbra 2022 Bratislava)
Posledná rozlúčka bude v stredu 12. októbra 2022 o 14.00 v bratislavskom Krematóriu

Životná púť JUDr. Rudolfa Belana z prebalu jeho knihy Zväzáci, ktorú vydal v roku 2015. (Druhou jeho knihou je Smena, ktorá vyšla v roku 2021.)

RUDOLF BELAN sa narodil 8. októbra 1937 v Trávnici ako občan Československej republiky. Po Viedenskej arbitráži mu okupačná moc zmenila štátnu príslušnosť a stal sa občanom horthyovského Maďarska. Po oslobodení bola jeho rodná obec prinavrátená Slovensku ako súčasť územia, na ktorom bola obnovená suverenita ČSR – stal sa opäť československým občanom. Pochádza z jedenástich detí, pôvodným povolaním je učiteľ.

Dvadsať rokov bol pionierskym a zväzáckym funkcionárom, predsedom skupinovej rady a vedúcim pionierskej skupiny, pracovníkom pionierskeho oddelenia SÚV Č5M, od októbra 1966 do apríla 1968 predsedom Ústredne| rady PO Č5M. Ako zväzák bol predsedom školskej organizácie a členom predsedníctva okresného výboru ČSM, predsedom Západoslovenského KV ČSM a podpredsedom ÚV ČSM. Profesionálnu zväzácku dráhu ukončil ako predseda Ústrednej rady Združenia detských a mládežníckych organizácií Slovenska a podpredseda Federálnej rady Detských a mládežníckych organizácií ČSSR.

V máji 1970 nastúpil do mládežníckeho vydavateľstva Smena ako námestník riaditeľa. V tejto funkcii pôsobil deväť rokov, ďalších deväť rokov ako riaditeľ. V rokoch 1988 až 1990 bol riaditeľom odborárskeho vydavateľstva Práca.

Na prelome 60. a 70. rokov bol poslancom SNR. na začiatku normalizácie ho z funkcie poslanca odvolali. Vo februári 1990 ho SNR spolu s ďalšími 34 bývalými poslancami rehabilitovala.

V prvých ponovembrových parlamentných voľbách v roku 1990 bol zvolený za poslanca SNR za Stranu demokratickej ľavice. Po skončení volebného obdobia si založil vydavateľstvo a venoval sa vydávaniu literatúry.

JUDr. Rudolf Belan patril k socialisticky angažovanej zväzáckej generácii. Veril v ideály socializmu s ľudskou tvárou, v ním proklamovaný sociálny systém.

Gabriela Rothmayerová: Za Rudolfom Belanom
Zdeněk Hrabica: Rudko, sbohem!

Ako sme ho poznali. Foto: Peter Juza

Dôvetok Emil Polák

Aj potom, keď činnosť vydavateľstva Ediposs utlmil, vydal z času na čas knihu, napríklad aj niektorému z priateľov. V podstate sa tejto činnosti venoval takmer do poslednej chvíle. Svedčí o tom vydanie knihy Ľuboša Juríka Tajomstvo. Nedokončený rukopis o životnom osude prezidenta Rudolfa Schustera koncom augusta 2022. Ako všetky publikácie, ktoré prešli jeho rukami, aj táto má punc kvality.

Pri zrode niektorých nápadov na vydanie literárnych diel a napokon aj pri ich realizácii som bol: svoj zámer formuloval vždy presne a od každého, kto sa na práci nejako podieľal, vyžadoval zodpovedný prístup. Aj keď, niet čo tajiť, pracovalo sa v príjemnej atmosfére pri dobrom víne.

V poslednom desaťročí publikoval články v Literárnom týždenníku a Slove (viac ako dve desiatky) najmä o mládežníckom hnutí. Dá sa povedať, že než vyšli jeho Zväzáci, overoval si takto svoje schopnosti a možnosti, aj to, ako ich prijme publikum. Ešte pred dvomi týždňami sme sa dohovárali na jeho článku o stretnutí s Gorbačovom…

Hádam toľko o staršom súdruhovi, priateľovi, prajnom človeku… Česť jeho pamiatke!

Úvodné foto: Emil Polák

(Celkovo 1 124 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

2 thoughts on “Odišiel Rudolf Belan, verejný činiteľ, vydavateľ, prajný človek

  • 8. októbra 2022 at 15:08
    Permalink

    Rudko Belan bol naozaj žičlivý človek s veľkým srdcom. Nedá mi nespomenúť, že v pohnutých porevolučných časoch zamestnal spisovateľa Ladislava Balleka a tak mu pomohol preklenúť síce krátke, ale pre spisovateľa ťažké obdobie.

    Reply
  • 12. októbra 2022 at 16:52
    Permalink

    Škoda Rudka!
    Jaroslav Čejka

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter