Ben Burgis: Storočný Henry Kissinger

Henry Kissinger sa v minulých dňoch dožil stovky. Skutočnosť, že toto monštrum je oslavované namiesto toho, aby bolo vo väzení, napovedá, že je súčasťou oveľa väčšieho problému – a tým problémom je americké globálne impérium, píše na americkom ľavicovom webe Jacobin Ben Burgis. A cituje zosnulého Anthonyho Bourdaina, ktorý v roku 2001 napísal: „Keď sa raz ocitnete v Kambodži, nikdy neprestanete túžiť k smrti holými rukami ubiť Henryho Kissingera.“

Bez ohľadu na to, koľko ľudí si to mohlo želať v priebehu desaťročí, Kissinger zostáva s nami. A naďalej sa s ním zaobchádza ako s rešpektovaným starším štátnikom. To by vám malo napovedať všetko, čo potrebujete vedieť o globálnom impériu Ameriky.

Aspoň má rád šport

Dr. Kissingerovi celý uplynulý týždeň vzdávali hold. Zahraničný korešpondent David Andelman sa v CNN nadchýňal, že „Henry Kissinger nás vo veku 100 rokov stále učí, akú hodnotu má „Weltanschaüng“ (svetonázor).) Na stránke Medzinárodného olympijského výboru prezident MOV Thomas Bach nazýva Kissingera „veľkým štátnikom“ a „politickým géniom“, ktorý je zároveň „veľkým športovým nadšencom“ a dlhodobo sa podieľa na olympiáde.

Nikde ani zmienka o zločinoch, na ktorých sa podieľal.

Henry Kissinger na archívnej snímke. Zdroj: Flickr

Ako poradca pre národnú bezpečnosť Richarda Nixona – a potom minister zahraničných vecí, túto úlohu vzal bez toho, aby sa vzdal svojej pôvodnej práce poradcu – Kissinger osobne dohliadal na bombovú kampaň, ktorá zabila v Kambodži 150 000 civilistov. A okrem toho na mnoho iných zverstiev, ktoré navrhol; pomohol zvrhnúť Salvadora Allendeho, demokraticky zvoleného socialistického prezidenta Čile. Kissinger sa vyjadril, že nechápe, „prečo musíme stáť bokom a sledovať, ako sa krajina stáva komunistickou vďaka nezodpovednosti jej ľudí“.

Dôkazy o týchto zločinoch neboli nikdy vyvrátené. Všetko sa dá dohľadať vo verejných zdrojoch. Prečo teda „Dr. K.“ nikdy nevidel vnútro väzenskej cely?

Pretože nie je jediným monštrom, a to je tá najškaredšia pravda o Kissingerovi. Predstavuje nezvyčajne otvorene monštruózny systém globálnej hegemónie USA.

Kissinger a Nixon

Nixon sa vlastných stých narodenín nedožil. Zomrel vo veku osemdesiatjeden rokov v roku 1994. V roku 2013 sa však konala posmrtná oslava stých narodenín zneucteného bývalého prezidenta. Kissinger na tomto podujatí vystúpil a svoje poznámky zakončil návrhom prípitku Nixonovi ako „patriotovi, prezidentovi a predovšetkým mierotvorcovi“.

Pravdou je, že Nixon bol ochotný presadzovať pragmatické zmiernenie napätia s americkými superveľmocenskými rivalmi, Čínou a Sovietskym zväzom. Ale keď som sledoval klip Kissingerovho prípitku na „mierotvorcu“, nemohol som nemyslieť na neslávne známy úryvok z rozhovoru medzi Kissingerom a jeho zástupcom Alexandrom Haigom z roku 1970. Kissinger vtedy odovzdáva Nixonove pokyny na bombardovanie Kambodže. Kissinger vedel, že niektorí členovia administratívy môžu mať pochybnosti o rozšírení vojny na neutrálnu krajinu, ale dal jasne najavo, čo si želá hlavný veliteľ (prezident).

Citát z rozhovoru: „Kissinger: Po druhé, chce masívnu bombardovaciu kampaň v Kambodži. Nechce nič počuť. Je to rozkaz, treba to urobiť. Čokoľvek, čo lieta, na čokoľvek, čo sa hýbe. Máš to?

Haig: (Nepočuť odpoveď, ale znelo to ako Haigov smiech.)“

O niekoľko rokov neskôr Nixon a Kissinger pošpinili svoje poverenie „mierotvorcov“ tým, že konečne hodili uterák do ringu po niekoľkých rokoch krviprelievania vo Vietname, Laose a Kambodži. Možno na tento úspech Kissinger rád spomínal, keď si pripíjal na pamiatku svojho starého šéfa.

Ak je to tak, Kissinger pokojne zabudol, že on a Nixon odmietali v podstate rovnakú dohodu po celý čas, keď eskalovali vojnu. Sú dôkazy, že ešte predtým, ako Nixon prišiel do Bieleho domu, pracoval na sabotáži parížskych mierových rokovaní svojho predchodcu Lyndona Johnsona – povzbudzoval juhovietnamskú delegáciu, aby zdržovala dohodu o mieru v nádeji, že získa lepšiu dohodu, keď Nixon nastúpi do úradu.

Toto sa nikto neobťažuje poprieť. Iba v hodnotení úlohy doktora Kissingera existuje určitá kontroverzia. David Andelman vo svojej pocte na CNN obhajuje Kissingera. Podľa neho „niektorí tvrdili, že to bol Kissinger, kto sa snažil spomaliť proces smerom k mieru počas Nixonovej prezidentskej kampane“, no dôkazy z pások Bieleho domu poukazujú na H. R. Haldemana (bývalý šéf Bieleho domu – pozn. Slovo) ako na Nixonovho primárneho spolupáchateľa. Ale aj Adelman pripúšťa, že doktor Kissinger „možno upozornil Nixonov tím na Johnsonovo myslenie“.

Možno je to malý bod, ktorý by sa mal postaviť proti dôležitému štátnikovi, ktorý operuje slovami ako Weltanschaüng.

Príbeh kontinuity

Keď v Kongrese predložili články obžaloby proti Nixonovi za korupciu a marenie spravodlivosti, zástupca demokratov v Michigane John Conyers navrhol zahrnúť aj nezákonné bombardovanie Kambodže – ktoré bolo pôvodne pred americkou verejnosťou zatajené. Návrh bol zamietnutý pomerom 26 ku 12. Conyers v zamietnutí vidí, že nastolenie otázky vojnových zločinov v Juhovýchodnej Ázii by spochybnilo „predchádzajúcu administratívu“ a neschopnosť Kongresu obmedziť prezidentskú vojnovú moc (napísal v neskoršom článku).

Kissinger zostal vo svojom úrade aj po odchode Nixona a naďalej plnil svoju veľmi nezvyčajnú dvojúlohu – poradcu pre národnú bezpečnosť a ministra zahraničia Geralda Forda. A každý prezident od Forda až po Bidena – demokratický aj republikánsky – v určitom okamihu pozval Dr. K., aby prišiel do Bieleho domu diskutovať o záležitostiach vojny a diplomacie.

Na niektorých z týchto návštev sa mohol Kissinger stretnúť so starými priateľmi. Napríklad s tým, ktorý sa smeje na druhom konci linky, keď mu Kissinger odovzdával Nixonove pokyny na bezohľadné masové vraždenie kambodžských civilistov. Počas väčšiny prezidentského obdobia Jimmyho Cartera slúžil Haig ako veliteľ európskeho velenia USA a vrchný veliteľ spojeneckých síl NATO. Ronald Reagan z neho urobil ministra zahraničia.

Kissinger nie je jediný

Je zvláštne, že Kissinger doteraz nebol v Bidenovom Bielom dome. Rád by som veril, že súčasného prezidenta znepokojuje Kissingerova dlhá história zapájania sa do stíhateľných zločinov proti ľudskosti. Hoci Bidenova vlastná história naznačuje opak.

Trápi snáď Bidena, že Kissinger zabil v Kambodži veľa civilistov? Senátor Biden neprejavil žiadne výčitky svedomia pri bombardovaní Iraku, nezažil „šok a hrôzu“, keď podporoval túto vojnu v roku 2003.

Prekáža Bidenovi, že Kissinger zosnoval prevraty proti zvoleným ľavičiarom v Latinskej Amerike? Viceprezident Biden nevyslovil ani náznak protestu, keď prezident Barack Obama a ministerka zahraničia Hillary Clintonová podporili prevrat proti honduraskému prezidentovi Manuelovi Zelayovi.

A keď už sme pri Hillary Clintonovej, stojí za to pripomenúť, že svoj vzťah s Henrym Kissingerom – ktorého nazývala priateľom a dôveryhodným poradcom – vyzdvihovala, keď sa uchádzala o post prezidenta v roku 2016. Keď jej hlavný vyzývateľ Bernie Sanders pripomenul Salvadora Allendeho, odpoveď Clintonovej aj moderátora znela: „Salvador, kto?“

Kissinger nikdy neskrýval svoju spoluúčasť na jasnom porušení amerického a medzinárodného práva, ktoré zabilo obrovské množstvo nevinných ľudí. Skutočnosť, že dosiahol vek sto rokov na slobode, nie je nedopatrenie; je to symptóm oveľa hlbšej patológie.

Ochota ohýbať globálne pravidlá – nariadiť tu vraždu, tu zmasakrovať nejakých dedinčanov, tu zosadiť jedného alebo dvoch demokraticky zvolených ľavičiarov v krajinách, na ktorých, povedzme, aj tak nezáleží – bola neoddeliteľnou súčasťou toho, ako Spojené štáty spravovali svoje sféry vplyvu. Robili to po celom svete dávno predtým, ako prišiel na scénu Henry Kissinger.

Dwight Eisenhower nepotreboval radu od Henryho Kissingera, ktorý bol v tom čase tesne pred dokončením postgraduálneho štúdia, keď sa rozhodol chrániť záujmy United Fruit Company zvrhnutím vlády Guatemaly v roku 1954. A ministerka Clintonová nemusela zdvihnúť telefón, aby sa poradila s veľmi starým doktorom K. o tom, ako zvládnuť krízu v Hondurase.

Určite nebudem roniť slzy, keď doktor Kissinger zomrie. Bol by som však vo vytržení, ak by uvidel vnútro súdnej siene skôr, ako sa to stane. Ale nemali by sme si klamať, že je ojedinelý. Neriadite celosvetové impérium toľko desaťročí a neporážate geopolitických rivalov, roľnícke revolúcie, povstania v okupovaných krajinách a nepohodlných voličov v kľúčových klientskych štátoch bez toho, aby váš imperiálny aparát netvorilo mnoho ľudí, ktorí rozmýšľajú ako Henry Kissinger.

V tom, že Dr. K. za svoje zločiny nepociťuje hanbu, môže byť niečo takmer démonické. Ale pokiaľ ide o jeho základnú ochotu ignorovať právne a morálne prekážky, ktoré bránia Spojeným štátom konať vo svete podľa ich vôle?

V tom je Kissinger úplné dno.

* * *

Článok bol publikovaný v angličtine 27. mája 2023 na webstránke časopisu Jacobin.

BEN BURGIS, prispievateľ amerického ľavicového časopisu Jacobin, je mimoriadny profesor filozofie na Rutgers University a moderátor relácie a podcastu na YouTube Give Them An Argument . Je autorom niekoľkých kníh, naposledy Christopher Hitchens: What He Got Right, How He Went Wrong, and Why He Still Matters.

SLOVO: Článok uverejňujeme s úctou k slobodnej diskusii, v tom sú USA náš vzor.

SÚVISIACE:
Roman Laml: Svet nie je čierno-biely
Katarína Plháňová: Aj vďaka nemu skončila vojna vo Vietname, dodnes je uznávaným diplomatom. Kissinger slávi neuveriteľných 100 rokov
Kissinger slaví 100 let. Milan Syruček připomněl, jaký zásadní úkol pro něho plnil. Tajně

(Celkovo 713 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter