Súčasná kontrola pomoci Ukrajine je ako  „pasenie mačiek“

Americký portál RESPONSIBLE STATECRAFT publikoval rozhovor s Johnom Sopkom, ktorý od roku 2012 pôsobí vo funkcii  generálneho inšpektora pre dohľad nad rekonštrukciou Afganistanu (Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction – SIGAR). Ide o Kongresom vytvorený orgán s úlohou poskytovať nezávislý a objektívny dohľad nad projektmi a aktivitami obnovy Afganistanu. Od roku 2002 bolo zo strany USA na pomoc a rekonštrukciu Afganistanu vyčlenených približne 147 miliardy dolárov. Činnosť SIGAR viedla k 160 odsúdeniam za trestné činy a k úspore 3,8 miliardy dolárov. Pomohla tiež odhaliť viaceré oficiálne zavádzajúce tvrdenia o pokroku v Afganistane, ktoré nezodpovedali realite.

USA poskytli na pomoc Ukrajine približne 113 miliárd dolárov a Ukrajina sa stala najväčším samostatným príjemcom americkej vojenskej a ekonomickej podpory. Kontrolu týchto výdavkov uskutočňuje niekoľko rôznych orgánov, ktoré v januári spustili spoločný plán dohľadu. Podľa niektorých názorov to ale nie je dostatočné a republikánsky senátor Josh Hawley navrhol po vzore SIGAR vytvorenie špeciálneho generálneho inšpektora pre dohľad nad pomocou Ukrajine. Tento návrh ale nebol schválený.

John Sopko. Snímka: www.wikimedia.org

John Sopko v tejto súvislosti hovorí, že osobne podporuje vytvorenie samostatného špeciálneho generálneho inšpektora pre Ukrajinu, pretože je to osvedčený spôsob efektívnej kontroly vynakladanej pomoci. Podľa jeho názoru jednotlivé orgány nedokážu pokryť celú problematiku a vytvorenie jedného orgánu je dobrým krokom, ktorý umožní vytvoriť ucelený pohľad, čo samostatne pôsobiace orgány nedokážu. Jeden orgán dokáže lepšie koordinovať prácu kontrolných orgánov jednotlivých zložiek a vytvoriť efektívny dohľad, ktorý nie je brzdou pomoci, dokáže identifikovať problémy v širšom kontexte a odporúčať vhodné riešenia.

Sopko ako príklad uvádza, že nevie, či je bez zohľadnenie širších súvislostí a súvisiacich podporných krokov dobrý nápad poslať na Ukrajinu 17 rôznych typov tankov. Podobné nedomyslené kroky pomohol SIGAR v Afganistane naprávať. Upozorňuje, že tempo pomoci Ukrajine je vysoké a takto už v lete bude prekročený rozsah výdavkov za 20 rokov podpory Afganistanu, alebo výdavky na Marshallov plán na obnovu celej Európy po druhej svetovej vojne. Nedostatočná kontrola zákonite povedie ku krádežiam a korupcii. „Sme naivní, ak si myslíme, že korupcia nebude existovať len preto, že ide o ušľachtilú vec,“ uvádza Sopko.

Upozorňuje, že veľké problémy môžu nastať po ukončení bojov, pri obnove krajiny. Pri zapojení 50 krajín to musí byť koordinované. „Inak postavíme tri školy v jednom bloku. Budeme kupovať strašne predraženú oceľ, cement a iné produkty.“

Ďalším problémom je, že: „…teraz vyplácame platy všetkým ukrajinským štátnym zamestnancom, alebo väčšine z nich. USAID pumpuje peniaze a dáva ich Ukrajincom na výplatu miezd.“ To neznamená, že je to zlý nápad, ale „… v Afganistane sa ministerstvo obrany podieľalo na vyplácaní miezd a za viac ako 20 rokov nedokázalo prísť so systémom, ktorý by zaručil, že vyplácame platy skutočným Afgancom“.

Je potrebné venovať pozornosť tomu, že Spojené štáty sami nenakupujú, ale dávajú peniaze do ukrajinského finančného systému a nákupy obstarávajú Ukrajinci. Tam na základe svojich predchádzajúcich skúseností vidí Sopko slabé miesto amerického dohľadu nad výdavkami. Keď v tomto procese pôsobia ešte ďalšie európske krajiny, je podľa Sopka súčasný spôsob kontroly niečo ako „pasenie mačiek“.

(Celkovo 416 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter