Variácia na tému
Gabriely Rothmayerovej

Pani Rothmayerová napísala nedávno peknú úvahu. Podľa môjho názoru ten článok patrí do učebníc. Malo by sa to vyučovať. Vybral som si z neho túto vetu: Prehrávame, priatelia, pretože sme si nevytvorili účinné komunity, ktoré v rozhodujúcej chvíli podržia druh druha.

Je to o solidarite. Spoločnosť, kde chýba, nie je žiadnou spoločnosťou. Je to zoskupenie jednotlivcov, ktorí si „hľadia svojho“. Každý si tlačí svoju guličku ako nekoordinovaný mravček. Takéto mravenisko je bezbranné a skoro zanikne.

Podobne zhluk ľudí neschopných solidarity sa dá zneužiť, využiť, „mocní“ si s ním môžu robiť, čo chcú.

Písal sa rok 1952. Budovateľské nadšenie, veľa sa stavalo, Slovensko sa industrializovalo. Ale aj deformácie, áno, aj zločiny: Milada Horáková, farár Toufar, Vlado Clementis… A v Helsinkách sa chystali olympijské hry.

Emil Zátopek bol jasným favoritom v behu na 10 000 metrov. Vo výprave bol aj strednotratiar Stanislav Jungwirth. Naraz však Jungwirth vo výprave nebol. Akýsi činovník rozhodol… Jungwirth bol priateľom Emila Zátopka, ktorý keď sa o vylúčení svojho kamaráta dozvedel, vyhlásil, že keď Jungwirth nesmie ísť, nepôjde ani on. Nežartoval: prvé lietadlo odletelo bez neho.

A činovníci sa spamätali. V druhom lietadle už sedeli obaja kamaráti: „Kto sa nebojí Galoviča, toho sa bojí Galovič,“ napísal Ladislav Mňačko v románe „Ako chutí moc“.

Píše sa rok 2023. Síce sa toho na Slovensku veľa nebuduje a nadšenie nebadať, ale zato vládne demokracia, sloboda vyjadrovania, spolčovania, náboženská… Komunistická strana nie je ani v parlamente. Prosto, ideálna situácia.

Predstavme si, čo by sa stalo, keby slovenskí hokejoví reprezentanti „zahrali Zátopka“ a vyhlásili, že keď nepôjdu ich kamaráti z KHL na svetový šampionát do Lotyšska, nepôjdu ani oni.

Fakľový sprievod v Rige. Wikimedia.org

Hovoriace hlavy ako Tódová, Šimečka a ďalší by sa rozbesnili. Režimné médiá by chrlili titulky typu: „Hokejisti podporujú vrahov.“ Alebo orwelovsky: „Kto vnáša politiku do športu?“, „Hokejisti bez súcitu a solidarity.“

Činovníci by „zradcov“, ale aj tých z KHL, doživotne vylúčili z hokejovej asociácie, čo by sa vzťahovalo aj na ich rodinných príslušníkov do tretieho kolena a na ich domáce zvieratá, ak by dajaké mali. Zimné štadióny (presnejšie ich činovníci) by pre „extrémistov“ vydali zákaz používať WC, o ľadovej ploche ani nehovoriac. A tak ďalej.

Lenže potom by prišla druhá fáza tohto gambitu. Rozbieha sa volebná sezóna. Opozičné strany by „hriešnikov“ pozývali na svoje tribúny. Námestia by burácali súhlasom a podporou. Áno, volebná podpora by opozícii stúpla.

Strana Hlas by mala ťažkú dilemu: Pozvať hokejistov a stratiť mecenášov, alebo ich nepozvať a stratiť voličov. Vládna koalícia by sa s hrôzou prizerala.

Ale národ by pookrial. Odvaha je nákazlivá, podržať druh druha by dostalo novú popularitu. Prosto: Kto sa nebojí Galoviča, toho sa bojí Galovič! Hej, hokejisti, nechcete to skúsiť?

Pod čiarou: Čítal som kdesi, že akéhosi slovenského činiteľa pochválil lotyšský usporiadateľ. Vylúčiť hráčov KHL z reprezentácie bol vraj výborný nápad. Ak by tam zostali, slovenské mužstvo by bolo „bojkotované“. To slovo som si zapamätal. Činovník bol hrdý na úžasné rozhodnutie a prirodzene, pochvala mu dobre padla.

Napadlo mi toto: Ktorý hlupák priklepol Lotyšsku spoluusporiadanie šampionátu? Neviem, či sa Izrael kvalifikoval, ale delegácia z tejto krajiny by sa určite potešila, keby vo večerných hodinách narazila v Rige na fakľový pochod oslavujúci lotyšské jednotky SS. Radosť by mohla mať aj delegácia USA, veď práve hrdlorezi SS vraždili amerických vojnových zajatcov v Ardenách. Vlastne všetky zahraničné delegácie by určite boli nadšené.

Zasahovanie usporiadateľa do zloženia mužstva účastníka nie je nové. V roku 1936 Hitler požadoval od olympijského mužstva USA vylúčiť židovských bežcov zo štafety na 4 x 100 metrov. Žiaľ, americkí činovníci nemali dosť hrdosti ho dakde poslať a bežcov vylúčili. Takže po vzore USA, prečo by slovenský činovník mal mať tej hrdosti viac? Ešte sa svojím žalostným postojom môže hrdiť.

Ja iba verím, že nová slovenská vláda hokejový zväz od takýchto činovníkov očistí.

(Autor žije v USA, Issaquah, WA)

(Celkovo 959 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

4 thoughts on “Variácia na tému <br>Gabriely Rothmayerovej

  • 9. apríla 2023 at 18:59
    Permalink

    Len tie fakľové sprievody nechodia len po Rige a neoslavujú len tamojších esesákov…. Ale zvonka pochodujúcich volajú bojovníci za demokraciu a slobodu…..

    Reply
    • 10. apríla 2023 at 9:00
      Permalink

      Vraj tam vo fašizmus oslavujúcom Lotišsku naši chlapci z KHL nechcú hrať.

      Reply
  • 10. apríla 2023 at 11:52
    Permalink

    Gabriela má rozum, charakter i odvahu!

    Reply
  • 11. apríla 2023 at 8:52
    Permalink

    Dobre napisane, pan Dolina!! na Slovensku treba zakladat „ostrovy pozitivnej deviacie“, co je vsak problem, vzdy sa vykrystalizuju frustrovani jednotlivci a ti sa medzi sebou zacnu hadat …

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter