Sme im luza – a oni sú nám čo?

Viete, kedy sa to začalo?

Keď vírus ovládol politiku. Nie obrazne – ten patogén tu skutočne bol, osídľoval telá a hrozil neodvratnou smrťou. A vtedy politici pochopili, aký dar dostali do rúk. Strach o život – svojich detí, svojich blízkych – to je hra na istotu. S tým sa dá skvele pracovať. Bola to planetárna Udalosť a ponúkala možnosť dobre na nej zarobiť – a pani von der Leyenová možno raz vysvetlí, čo sa dialo vo farma firmách… No bola to najmä príležitosť vyskúšať si, ako sa dá meniť svet bez jediného výstrelu. Deň čo deň bolo obyvateľstvo planéty bombardované správami o počte nakazených, o počte úmrtí, o počte vyzdravených. Kreslili sa krivky, každý druhý bol virológom, neskôr právnikom, najlepšie všetkému rozumeli novinári a politici. Tí udalosť živili, podľa potreby pridávali, uberali.

Kresba: Ľubomír Kotrha

Na Slovensku vymyslel najlepší politický marketér, inak bývalý študent-plagiátor celkom zásadný prieskum: koľko ľudí poslúchne, koľko sa podvolí, keď príde rozkaz? Z postu predsedu vlády nariadil celonárodné šparchanie v nose. Krajniak na čele vládneho výsadku navliekol maskáče, v limuzínach vyštartovali do terénu preveriť účinnosť a plnenie rozkazu. Všetko sa dialo pod hľadáčikmi kamier. Bolo to neuveriteľné, bolo to šialené a – bolo to účinné. Krajniak akciu vyhlásil za nové slovenské národné povstanie. Ľudia poslušne stáli v husích radoch v nevľúdnom počasí po celej našej milej vlasti a nemo čakali. Čakali – na priepustku do práce, do školy, do nemocnice… Vírus tu bol, ale to šťastie, vyskúšať si poslušnosť, to bol iný vírus!

Vtedy si to skúsili, vtedy si to overili. Diktujú nám a ešte sa nám aj do tváre smejú. Kto sa ozve, drzo mu vynadajú. Sú si vedomí, že nám, občanom, dokážu nadiktovať svoju vôľu aj proti vôli väčšiny. Nič ich nezastaví, už nepredávajú iba rodinné striebro (ako za privatizácie), už predávajú aj bezpečný vzduch nad našimi hlavami. Držia v pozore celý verejný priestor. Prehrávame, priatelia, pretože sme si nevytvorili účinné komunity, ktoré v rozhodujúcej chvíli podržia druh druha. Nenaučili sme sa to od bývalých disidentov: pohŕdať nimi a spolčovať sa proti nim.

(Celkovo 912 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter