Erich von Däniken ako hlavná postava

Fenomén EvD, ako býva neraz označovaný, drží v napäté celé generácie. Desaťročia sa stretávame s jeho knihami, rovnaký čas sa venujeme jeho myšlienkovým pochodom a tiež útokom jeho odporcov. Tí ho zvyknú titulovať všelijako, od šarlatána až po klamára. Ale uvedomelý čitateľ sa predsa nezvykne nechať odradiť pri akejkoľvek kritike. Buď má toho autora v obľube, a je mu verný až za čitateľský hrob. Alebo sa ešte radšej zamýšľa nad zmyslom i podstatou bytia a každá narúšajúca myšlienka mu býva vítaná. A Erich von Däniken teda vie narušiť akúkoľvek istotu, ktorú sme si odniesli zo školy, akademického prostredia alebo sprostredkované prostredníctvom kníh iných.

Walter Grieder spísal dokonca autorizovaný životopis človeka, tvorcu, intelektuála, ktorá sa mi do rúk mohla dostať už pred 30 rokmi. Ale nedostala, a ja, hoci študujúci germanistiku so zameraním na nemecký jazyk a literatúru, som sa vyhol autorovi, o ktorom sa na akademickej pôde nehovorí, neprednáša, ba ani nešepká. Akoby ani nebol. Nezdá sa vám to tak veľmi podobné so slovenskou malosťou napríklad voči Vojtechovi Zamarovskému či Pavlovi Dvořákovi? Ani oni si nezakladali na svojom vzdelaní a napriek tomu dokázali vytvoriť kvalitné, originálne diela, ktoré preverí čas a čitateľská priazeň. Däniken dokonca priznáva, že je „len“ vyučeným čašníkom, a pritom do pomykova dostal a stále dostáva mnohých učencov. Neraz im vyrazí dych svojimi teóriami o tom, že by sme mohli byť potomkami vesmírnych návštevníkov, že legendy Aztékov, Inkov, ale aj obyvateľov z Tibetu, Indie či príbehy z Biblie vykazujú až priveľa podobností, než aby išlo o nezávislé deje. Nehovoriac o tom, že ich reálnosť je vo svete EvD možná. A prečo nie? Ak nemáme obmedzenú myšlienkovú a rozumovú kapacitu, tak sa nebojme odkrývať iné svety, iné dejiny, iné udalosti. A v tom je tento autor mimoriadne inšpiratívny, pretože nehovorí, že má pravdu, ale naznačuje, že tých právd by mohlo byť oveľa viac.

Autorská práca životopisca Griedera je nadčasová, hoci od vydania tejto knihy uplynuli už tri desaťročia a EvD vydal ďalšie zo svojich kníh, s ktorými provokuje nielen svojich dávnych oponentov, ale úspešne rozširuje túto skupinu aj v súčasnosti. Ale na vyváženie voči nim sú milióny jeho čitateľov. Knižné bestsellery Dänikena totiž vychádzajú v obrovských nákladoch a nielen v jeho rodnom jazyku, ale po celom svete. No čo viac by si autor mohol priať? Už snáď len, keby sa mu podarilo stretnúť niekoho z tých, o ktorých píše a premýšľa. Ale vlastne to ani nie je podstatné, lebo ani vánok nepotrebujeme vidieť na vlastné oči, a pritom ho dokážeme precítiť. A precítiť sa dajú mnohé z kníh tohto knižného uragánu. 

(Celkovo 286 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter