Rok blázna

Covidová doba priniesla na Slovensku obmedzovanie slobody prejavu i slova. Zakazovanie kritických názorov, obmedzovanie alternatívnych pohľadov, ako aj blokovanie obsahu, ktorý nešiel v jednej línii s provládnym videním sveta. Čím viac cenzúry, tým viac nedôvery u ľudí, ktorí boli lační po pravde. Najväčším problémom zrejme bolo to, že si niektorí predstavitelia štátu nárokovali patent na pravdu, a to vyvolávalo minimálne neistotu. Internet sa stal preto útočiskom, ktoré ľuďom ostávalo ako jediné, keďže boli obmedzovaní dokonca aj vo voľnom pohybe na verejnosti a v stretávaní sa s väčším počtom ľudí. Blogeri, youtuberi, influenceri… Akokoľvek nazveme týchto novodobých producentov obsahu, Slováci ich vyhľadávali o to viac, čím dlhšie trvali tlačovky vládnych predstaviteľov a kým provládne médiá nabehli na vlnu jednostrannosti.

Vydalo nakladateľstvo Bez náhubku, o.z. v roku 2022, 248 strán

Nechcem robiť reklamu tým, ktorí ovládli virtuálny priestor, ľudia si predsa len najlepšie vyberú sami. Ale prekvapil ma jeden z tých autorov, ktorý neostal len na internete, pretože sa rozhodol aj pre tradičnú a podľa niektorých i zastaranú formu komunikácie – knihu. Juraj Štubniak je svojráznou postavou youtubu, ktorého predsa len neoznačím ako youtubera. Vnímam ho najmä ako bystrého pozorovateľa diania so satirickým jazykom, ktorý ani seba neberie príliš vážne. Napriek tomu sú udalosti, ktoré veľmi zaujímavo glosuje vo svojej knihe, až priveľmi vážne. Až sa človeku nechce veriť, čím všetkým sme si prešli, a preto sa kniha Rok blázna dá vnímať aj ako kronika Slovenska od roku 2020. Veľmi smutná kronika, hoci neraz podaná aj humorným spôsobom. Autori si dokonca do podtitulu dali aj motto: „Satira, ktorá spoľahlivo urazí každého.“ No nemyslím, že by sme sa pri čítaní tohto diela mali urážať na autorov, skôr na autorov toho, čo sme tu v našej vlasti museli zažívať a ešte stále zažívame.

A ak ste na niektoré okamihy či „veľké“ udalosti našej malej politiky i vlasti pozabudli, smelo sa začítajte do knihy, ktorá sa venuje nielen realite, ale miestami prechádza aj do sveta fantázie. Nazval by som to politická fantasy, ak by sme túto knihu mali za každú cenu niekam zaradiť. No najmä by si ju mali zaradiť do svojej vlastnej knižnice všetci, ktorým záleží na Slovensku, ktorí tu žijú a ktorí nekriticky nekonzumujú všetko, čo im provládne médiá naservírujú.

(Celkovo 2 036 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter