Brod ďaleko, ale gate dolu

Balón nad Amerikou v roku 2023 je Mathias Rust na Červenom námestí v Moskve v roku 1987. Kto by si už nepamätal, pripomeniem, o čo išlo. Uprostred slnečného 28. mája, v Deň pohraničných vojsk, „zaplachtila“ nad Kremľom a pristála neďaleko Chrámu Vasilija Blaženého a Mauzóleom športová Cessna, vystúpil z nej usmiaty veselý 19-ročný chlapík v červenej kombinéze, so slnečnými okuliarmi na očiach. Okamžite ho obklopili začudovaní Moskovčania, chlapík veselo porozprával, ako letel z Hamburgu cez Helsinki a pristál v Moskve. Bola to senzácia, ľud hneď reagoval vtipom: ,,Nemecký turista ide po Červenom námestí a všetko fotografuje. Zastaví ho milicionár a povie mu, že sa to nesmie. Turista poslušne schová aparát s chápavou vetou – Ja, ja, rozumiem, aerodróm.“

Bola som v tom čase v Moskve na jazykovom kurze pre zahraničných novinárov na Moskovskej štátnej univerzite. A moskovský spravodajca Pravdy a Rudého práva Voloďa Jancura ma prepašoval na tlačovku v Presscentre. Bolo tam nabité, novinári sa smiali, obracali vedúceho tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí ZSSR Gennadija Gerasimova, ktorý chcel hovoriť o všetkom inom, len nie o leteckom dni. Novinári mu nedali vydýchnuť. Ako je možné, že „jadrova deržava“ má takú deravú obranu, že cez ňu preletí športový letúň? Generáli vysvetľovali, politici vysvetľovali, ale ľuďom začalo byť jasné: Gorbačov nedokázal presadiť ani len ten suchý zákon, mužiky buchali vodku v podchodoch. Mathias Rust trasu z Helsínk do Moskvy prekonal bez toho, aby vyvolal reakciu sovietskej protivzdušnej obrany.

Na príbehu s balónom, ktorý týždeň zamestnával najvyššie politické kruhy v Amerike, sa dá zasmiať, ale u nás len tak, viac-menej súkromne. Lebo čo, keby sa náš atlantický spojenec urazil? Úplne presne ako vtedy. Brod je síce ďaleko, no naše médiá majú už stiahnuté gate.

Asi by sa od tej Ameriky predsa len mali viac učiť, nie odpisovať. Pretože tam sú stále slobodné médiá a slobodní duchovia v nich. Dôkazom sú články, ktoré od nich s ich láskavým súhlasom, preberáme.

Čínsky balón, ako ho zachytil obyvateľ Montany Chase Doak 1. februára 2023. Jeho trajektória zahŕňala citlivý vzdušný priestor americkej armády a viedla k zastaveniu prevádzky na medzinárodnom letisku Billings Logan, ktoré trvalo dve hodiny. Balón bol nakoniec zostrelený nad Atlantickým oceánom 4. februára po tom, čo preletel veľkú časť kontinentálneho územia USA. Foto: Wikimedia.org

SÚVISIACE:
Branko Marcetic: Fiasko s čínskym „špionážnym balónom“

(Celkovo 401 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter