Fiasko s čínskym „špionážnym balónom“

Americká vláda a americké médiá sústavne podnecujú medzinárodné šírenie strachu a rinčanie zbraňami. No nedávny incident s čínskym špionážnym balónom patrí do Siene slávy ako jedna z najidiotskejších paník neurotického vojnového štváča.

Odvtedy, čo údajný čínsky špionážny balón veselo prelietal nad Spojenými štátmi a spustil totálny úpadok politickej triedy, boli sme vystavení nepretržitému panickému rozhorčeniu o hrozivých balónových ambíciách Číny

Zákonodarcovia GOP (Republikánskej strany – pozn. Slovo) a Fox News okamžite začali špekulovať, či balón nenesie biologickú zbraň („vzlietol z Wu-chanu?“). Balón sa stal predohrou čínskej mobilizácie pre 3. svetovú vojnu, vypočuli sme si od „ experta “ na Čínu Gordona Changa. „Expert“, vyjadril pochybnosť že by išlo o náhodu „ … tri týždne pred výročím ruskej invázie na Ukrajinu“. Podľa penzionovaného predstaviteľa republikánov zo Snemovne reprezentantov Adama Kinzingera išlo možno o čínsku hru prinútiť Spojené štáty, balón zostreliť aby mohli „vyhodnotiť schopnosti bojovať vo veľkých výškach“. Vlastne nie, balón bol tam, aby „sledoval strategické miesta v kontinentálnych Spojených štátoch,“ informoval nás minister obrany Lloyd Austin. Republikáni vo veľkom kritizovali prezidenta Joea Bidena za to, že balón z neba včas nesfúkol.

Čínsky balón, ako ho zachytil obyvateľ Montany Chase Doak 1. februára 2023. Jeho trajektória zahŕňala citlivý vzdušný priestor americkej armády a viedla k zastaveniu prevádzky na medzinárodnom letisku Billings Logan, ktoré trvalo dve hodiny. Balón bol nakoniec zostrelený nad Atlantickým oceánom 4. februára po tom, čo preletel veľkú časť kontinentálneho územia USA. Foto: Wikimedia.org

Panika pokračovala dovtedy, kým armáda minulý týždeň nezostrelila tri ďalšie neidentifikované objekty na oblohe. „Mohli by s istotou vyvrátiť, že ten náklad pod balónom neobsahoval jadrovú zbraň?“ opýtal sa uber-hawk John Bolton na CNN. Bývalý spravodajský dôstojník a súčasný predstaviteľ administratívy povedal pre New York Times, že Čína sa snaží lacno „obťažovať Ameriku“ a že ona aj Rusko chcú otestovať americké spravodajské služby. „Dnes večer zamknite dvere,“ tajomne varoval ľudí senátor John Kennedy (R-LA) po brífingu o incidentoch.

Teraz, niečo viac ako týždeň od pôvodného „desivého“ vpádu balóna – a len pár dní od brífingu, ktorý zanechal senátora Kennedyho otraseného v hĺbke duše – zisťujeme, že takmer nič z toho nebola pravda.

Ukázalo sa, že pôvodný balón nebol, ako tvrdili americkí predstavitelia verejnosti, prvýkrát objavený pri pobreží Aljašky, ale päť dní predtým, ako sa stal hlavnou správou. Podľa Washington Post bol sledovaný takmer týždeň, len čo odštartoval z Číny. A namiesto úmyselnej provokácie – ako pôvodne tvrdil Austin –, pokusu o sledovanie miest na pevnine USA, mali vraj analytici tajných služieb podozrenie, že balón zmenil smer náhodne. Podľa týchto analytikov čínske vedenie sa rozhodlo využiť príležitosť, ktorá sa tým otvorila, na sledovanie jadrových lokalít v Montane.

V nasledujúcom týždni Biden nariadil bojovým lietadlám strieľať na niekoľko ďalších záhadných objektov, a potom prezident verejne priznal, že žiaden z nich nebol ani čínsky špionážny balón, ani vzduchom letiace biologické zbrane. „Najpravdepodobnejšie“ išlo o balóny na výskumné alebo komerčné účely, ktoré nemali spojitosť s Pekingom, povedal Biden.

Skutočnosť mohla byť oveľa trapnejšia: približne v rovnakom čase, keď boli objekty zostrelené, klub fanúšikov balónov z Illinois oznámil , že ich pikobalón zmizol krátko predtým, ako sa mal objaviť nad územím Yukonu. V tom čase americké stíhačky zostrelili jeden z objektov – takže pravdepodobne americká armáda práve minula raketu za 400 000 dolárov na zničenie malého balóna, ktorý sa predáva len za 12 dolárov.

To všetko je veľmi zahanbujúce, ale následky mohli byť oveľa závažnejšie, než len zapýrené ksichty vo Washingtone. V šialenstve útokov na neidentifikované ciele nad americkým nebom prvá raketa odpálená nad jazerom Huron neškodne pristála vo vode. Našťastie nezabila nikoho vo vode, ani v husto zaľudnených oblastiach. „Nebojte sa,“ upokojoval verejnosť predseda zboru náčelníkov štábov Mark Milley. Biden trval na tom, že armáda balón „zostrelí, ale uistite sa, že minimalizujeme vedľajšie škody“. Jeho vyhlásenia majú pre Američanov cenu, lebo budú nepochybne pokojne spať s vedomím, že keď ich armáda impulzívne vystreľuje rakety na hoby balóny a iné neškodné predmety plávajúce nad ich domovmi, môžu si byť istí, že sa minimalizujú vedľajšie škody.

Nie je ťažké vidieť, čo sa vlastne stalo. Uprostred rastúceho napätia medzi USA a Čínou – napätia, na eskaláciu ktorého Bidenova administratíva a demokrati urobili, čo sa len dalo -výsledná hyperventilácia a politické pózovanie vojnových jastrabov a pravice prinútili Bidena vyzerať „tvrdo“ a nariadiť bezohľadnú sériu útokov vo vzdušnom priestore USA. Mohli niekoho zabiť bez toho, aby vedeli, na čo vôbec strieľali. Nepreháňame, ak povieme, že ukvapená politická reakcia na skutočný čínsky špionážny balón by predstavovala pre obyčajných Američanov väčšie nebezpečenstvo ako samotný balón.

Ako zdôraznil Connor Echols z Responsible Statecraft , epizóda sa podobá panike na fantómovú vzducholoď z roku 1913. Rastúce medzinárodné napätie a atmosféra paniky vyvolaná provojnovými politikmi a cynickou tlačou viedli tisíce ľudí v celom Spojenom kráľovstve, aby „uvideli“ nemecké zeppeliny lietať po britskom nebi. Na rozdiel od vzducholode bol ten „čínsky špionážny“ balón prinajmenšom skutočný, ale jadrom každej epizódy je spôsob, akým môže vojnová hystéria skresľovať realitu a zatemňovať racionálny úsudok. Skutočnosť, že panika okolo vzducholode prišla rok predtým, ako sa európske vlády dostali do katastrofickej nezmyselnej vojny, robí tieto paralely ešte hrozivejšími.

Obzvlášť absurdné je, že tento zarážajúci incident sa nejaví ako niečo výnimočné. Všetci vieme, že vlády sa neustále špehujú. Možno si spomínate na desaťročie staré odhalenia , že Washington prevádzkuje masívny globálny sledovací systém, ktorý zhromažďuje prakticky všetko, čo každý robí online, vrátane odpočúvania podmorských káblov. A že najmä Spojené štáty majú históriu vysielania pozorovacích objektov nad vzdušný priestor a nárokované územie iných krajín. V roku 2001 sa americké špionážne lietadlo zrazilo s čínskym prúdovým lietadlom, keď nalietavalo bližšie k vzdušnému priestoru Číny.

Americké stíhačky teraz ohrozovali americké životy streľbou na náhodné vzdušné predmety v záujme toho, aby si politici kryli svoje zadky. Nebezpečenstvo pokračujúceho špirálovitého napätia medzi USA a Čínou nemá žiaden prínos pre obyčajných Američanov. Predstavitelia USA sú prchkí, vystrašení a náchylní k neoprávnenej panike až k bezohľadnosti, len aby ukazovali zvyšku sveta svoje ramená.

* * *

Článok bol publikovaný v angličtine 21. februára 2023 pod názvom Only US Warmakers Could Create a Panic as Absurd as the “Spy Balloon” Fiasco na webstránke časopisu Jacobin.

Branko Marcetic je spolupracovníkom časopisu Jacobin a autorom knihy Yesterday’s Man: the Case Against Joe Biden (Muž včerajška: Prečo nie Joe Biden). Žije v Chicago, Illinois.

(Celkovo 3 765 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

3 Odpovede

  1. A ono vlastně šlo o „vrtění psem“. To by tak hrálo, aby se světová veřejnost zabývala zjištěními p. Herche ohledně teroristických útoků na Nordstrýmy.

  2. Že noveslovo… Tupší článok plný nezmyslov, machinácií či doslova mystifikacií som už dávno nečítal… Zase jeden portál ktorý sa snaží šíriť strach, konštruovanim a vymýšľaním nezmyslov hraničiacich s vyvolávaním paniky… A na to už je zákon… Jdu blejt velebnosti…. 🤮🤮🤮🤮

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter