Slovensku vládnu proamerickí vojnychtiví dobrodruhovia

Na Slovensku platí, že ústavní činitelia presadzujú vojnu a nie mierové riešenia. Panuje  všeobecná zhoda na charakteristike spoločenského, ekonomického a politického života. Sme svedkami marazmu, chaosu a deštrukcie štátu i verejných financií, ako aj politického systému. Prehlbuje sa klerikalizácia štátu a pritom  upadá morálka a rastie nenávisť i frustrácia občanov. Toto všetko prezidentku Zuzanu Čaputovú vôbec nezaujíma, a už vôbec to nezaujíma odvolanú vládu v demisii. Denne sme svedkami len a len zvyšovania výdavkov na zbrojenie, na vojenskú podporu Ukrajiny, pričom reálnej podpory občanom sa dostáva pramálo. Slovensko je v rozklade, pritom prezidentka a premiér v demisii si chodia po úlohy na stretnutia s americkým prezidentom Bidenom, či na summity NATO, alebo si robia fotečky so Zelenským. Títo politickí „nedochovanci“ dokonca hrozia Rusku a zaťahujú nás do cudzej vojny.

Vláda a parlament namiesto riešenia 15-percentnej inflácie a extrémneho, takmer 30-percentného rastu cien potravín, drancovania obcí či nedoriešených problémov v zdravotníctve riešia interrupcie, zákon o opaľovaní v soláriu, držanie psov na reťazi alebo klietkový chov sliepok. Vládni poslanci predkladajú vrcholne populistické návrhy ako Matovičov 500-eurový príspevok za účasť vo voľbách a ďalšie nezmysly. V prípade schválenia takéhoto návrhu a jemu podobných zákonov by došlo ku zvýšeniu nášho dlhu o viac ako päť miliárd €.

Prezidentka, ani nefunkčná a nekompetentná vláda to nezvláda a namiesto toho strašia ľudí vojnou. Pod touto zámienkou posielajú na Ukrajinu zbrane za stovky miliónov €, ktoré by sme súrne potrebovali v zdravotníctve, školstve, v sociálnej oblasti.

Krátky pohľad do minulosti

Po Novembri ´89 a ďalších farebných revolúciách sa vo východoeurópskych krajinách vytvoril priestor pre hegemóniu USA v Európe i vo svete. V Československu sa nenaplnili sľuby Václava Havla, ani Občianskeho fóra (OF) a Verejnosti proti násiliu (VPN), že po rozpustení Varšavskej zmluvy nikdy nevstúpime do žiadneho vojenského paktu. Podvod na občanoch sa zavŕšil už v roku 2004, samozrejme, bez vyjadrenia občanov v referende. Podobne sa nesplnil prísľub USA a NATO o nerozširovaní NATO o bývalé socialistické štáty, ani posledná oprávnená požiadavka Ruska, aby Ukrajina nebola súčasťou tohto vojenského zoskupenia.

Vo voľbách v roku 2020 sa do vedenia štátu dostali vojnoví štváči, ktorí sa správajú ako lokaji USA. Sú to rusofóbi, šíriaci nezmysly o ruskej hrozbe a o USA, ktoré prinášajú krajinám slobodu a demokraciu. Zabúdajú dodať, že ide o slobodu a demokraciu podľa ich predstáv a to, že ju šíria agresívnymi vojnami. Pravda, ide o priehľadnú zámienku, za ktorou stoja mocenské a ekonomické záujmy USA a ich zbrojárskych koncernov riadiacich politiku amerického prezidenta a vlády. Ak si pozrieme zoznam viac ako 50-tich  krajín, do ktorých prinášali USA „slobodu“, tak všade tiekla ropa, plyn a vyskytovali sa iné nerastné suroviny; všade zlikvidovali vlády, po vstupe USA všade nastal chaos a bieda občanov týchto krajín. Vždy išlo aj o likvidáciu civilného obyvateľstva tak ako v najhroznejšom príklade, ktorým bol Vietnam.

Smer – SD je za mierové riešenia, ale čisté svedomie nemá

Dnes sa Smer – SD tvári ako mierotvorca, protiamerická a proruská strana. V skutočnosti to tak od jeho vzniku nebolo. Od začiatku sa táto strana pod vedením Fica profilovala ako proeurópska a presadzovala aj vstup do Severoatlantickej aliancie. I dnes tvrdí, že napriek evidentne agresívnej politike tohto vojenského paktu podporuje NATO a nemieni tento postoj ani v budúcnosti zmeniť.

Ak sa vrátime do nie tak dávnej minulosti 12-ročného vládnutia Smeru – SD, tak s nákupom americkej vojenskej techniky sa začalo za vlády Smeru, keď vtedajší minister obrany Martin Glváč nakúpil prvé vrtuľníky z USA. V roku 2015 sme sa dokonca zapojili do Bukureštskej 9 (B9), ktorú tvorili bývalé socialistické krajiny a štáty Sovietskeho zväzu, ktorá mala od začiatku za cieľ posilňovanie takzvaného východného krídla NATO a vyzbrojovania Ukrajiny.

Hanebnú „obrannú“ zmluvu medzi Slovenskom a USA, ktorú Smer – SD dlhodobo kritizuje, pripravoval jej vtedajší minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. No a aby toho nebolo dosť, tak Smer – SD spolu so SNS uzavreli zmluvu na dodávku 14 amerických stíhačiek F-16 za vyše dve miliardy dolárov.

Podobne sa Smer – SD zachoval aj pri súhlase s požiadavkou NATO na zvýšenie výdavkov na armádu do výšky dvoch percent HDP. Po menovaní Petra Pellegriniho za predsedu vlády sa vo vzťahu SR k NATO nič nezmenilo. Práve naopak, ten sa hneď ponáhľal za prezidentom USA, aby ho uistil o našej lojálnosti a iniciatívne záväzok 2 percent na armádu nielen potvrdil, ale i skrátil termín jeho naplnenia na rok 2024. Súčasní vojnoví štváči aj to urýchlili, keď dnes už výdavky na zbrojenie presahujú spomínané dve percentá.

Každý má právo na omyl, aj Smer – SD, ale nie na zavádzanie voličov. Smer slovenská SD by si mal naliať čistého vína, priznať pravdu a ospravedlniť sa, ak to s mierom myslí vážne.

Vládni vojnoví štváči hazardujú so Slovenskom

Prezidentka a vláda v demisii sa nezaoberajú ničím iným, len vojnou na Ukrajine. Od nástupu Matovičovo-Hegerovej vlády sme svedkami nevídaného zvyšovania výdavkov na zbrane a armádu. Po nákupe stíhačiek F-16, ktoré iniciovalo ešte SNS, sa podpisujú kontrakty za stámilióny € na ďalšie vrtuľníky, radary, obrnené transportéry, tanky Leopard, protivzdušnú obranu. Miliardy na zbrane máme a pre občanov ledva zostanú omrvinky.

Čaputová a vláda v demisii nás stále väčšmi zaťahujú do vojny. Iniciatívne sa do vojny na Ukrajine zapájajú aj štáty V-4, okrem prezieravých Maďarov. Nemožno sa preto čudovať hoaxom, podľa ktorých sa stávajú Poľsko, Česko a Slovensko 51., 52., či 53. štátom USA. Pravda, je to nezmysel, ale politici na Slovensku sa tak správajú…

Aj prezidentkine tlačovky sa čoraz viac podobajú na „plačovky“, kde sa sťažuje, ako jej názory na vojnu na Ukrajine občania nechápu, ako prebieha dezinformačná vojna, ako občan verí rôznym hoaxom. Áno, neraz je to pravda, ale práve ona a vládna propaganda šíri jednostranné a hrubo skreslené informácie o vojne na Ukrajine. Niektoré informácie, označené ako hoaxy, sa po pár týždňoch ukážu ako holá pravda. Veriť Hegerovi, Naďovi, Káčerovi, či nebodaj Matovičovi je nielen poriadne naivné, ale i hlúpe. Títo ľudia (tváriaci sa ako štátnici) sústavne klamú, zavádzajú verejnosť, hovoria polopravdy napr. o letiskách Sliač a Kuchyňa, ktoré sú využívané NATO vrátane USA, o darovaní protivzdušnej obrany S-300, vrtuľníkov Mi-17 a ďalšej vojenskej techniky Ukrajine. Bolo by to tak i s 11 Mig 29, ktoré by už dávno lietali na Ukrajine, nebyť protestov opozície.

Čo odhalili rokovania B-9

V týchto dňoch rokovala Bukureštská deviatka (B9), inak povedané štáty východného krídla NATO. Je zaujímavé, že účastníkov vítala Čaputová s Bidenom, ako by bola jeho „nevlastná dcéra“ a odchovankyňa politickej liahne USA. Účastníci hovorili o Rusku, ktoré je vraj hrozbou pre celý svet. Rusko však bojuje len na Ukrajine, ktorá nie je členom Severoatlantického vojenského paktu, a tak nie je dôvod aktivovať článok 5 na ochranu členskej krajiny. Čaputová s Bidenom hovorili tiež o posilňovaní východného krídla NATO ako nárazníkovej zóny pred prípadnou odvetou Ruska za vojenskú podporu Ukrajiny. Ďalej sa zvyšuje tlak USA na zvyšovanie výdavkov na obranu, no v skutočnosti to znamená ďalšie miliardy na zbrane pre Ukrajinu. Amerika vedie prostredníctvom Ukrajiny vojnu proti Rusku a my jej v tom aktívne pomáhame.

Na svetlo božie sa dostala i pravda, keď Bidenovi vraj zabudli vypnúť mikrofón a ten sa po svojom vystúpení pýta asistenta: „Myslíš, že tomu nezmyslu niekto veril?“ – „Samozrejme.“ – „Prehltnú čokoľvek.“ Je to na videu zo stretnutia v Bukurešti a hovorí to Biden. Nahrávka môže byť technicky upravená, no napriek tomu to vyjadruje vzťah USA ku jeho lokajom, ktorých oficiálne volajú partnermi a spojencami.

Nikoho nezaujímajú problémy občanov, podporujú len vojnu

SITA zverejnila výsledky prieskumu agentúry AKO pre reláciu Na hrane v TV JOJ, ktorým témam by sa podľa Slovákov mali politici venovať. Na prvom mieste suverénne a dlhodobo kraľuje potreba riešenia problémov v zdravotníctve, čo tvrdí až 32,4 percent opýtaných občanov. Na ďalších miestach sa umiestnila potreba riešenia školstva, takmer 23 percent, zdražovanie, vysoká inflácia a problémy dôchodcov nad 16 percent. Možno šokujúco, nie však pre triezvo zmýšľajúcich ľudí sa takmer v závere ocitla téma vojny na Ukrajine a bezpečnosti s 8,4 percentami!

Aká je však realita na Slovensku? Tým prvým štyrom témam, ktorých riešenie najviac požaduje dovedna až 83 percent občanov, sa vláda v demisii, ale i prezidentka nevenuje takmer vôbec a naopak, 8-percentnému problému vojny na Ukrajine, sa venuje takmer 100-percentná pozornosť!

Média neinformujú, ale dezinformujú občanov

V agresii Ruska voči Ukrajine zohrávajú mimoriadne negatívnu úlohu aj mainstreamové médiá, ktoré zahlcujú mediálny priestor týmto vojnovým konfliktom, strašia ľudí a znechucujú aj tých, čo chcú Ukrajine pomáhať. Občan je na všetkých televíznych kanáloch konfrontovaný s – pre nás – cudzou vojnou, akoby Slovensko nemalo iné, preň skutočne životne dôležité problémy. Po Covide 19 a Matovičovi vám vyskočí aj z chladničky Ukrajina, a tak miesto sympatií to prirodzene vedie k antipatii. Okrem vojny sa médiá venujú len zástupným problémom, senzáciám, celebritám a to, čo trápi občanov, ich vôbec nezaujíma. Ich vzťah k vojne a jej mierovému riešeniu je vyjadrený okrem iného hrubou ignoráciou pomerne masových mierových pochodov vo viacerých mestách, podobne ako ignoráciou iných názorov na riešenie ruskej agresie.

Vládna propaganda označuje všetkých, čo majú iný názor na ukrajinskú vojnu, podobne ako pri Covid 19, div nie za nepriateľov vlasti,  za konšpirátorov, putinovcov, ruských agentov, či naivných trollov. Zoznam klamstiev vlády a skorumpovaných médií poodhaľuje vo svojom blogu v Slove Juraj Draxler pod titulkom – Zoznam hlavných mediálnych lží o ukrajinskom konflikte. Škoda len, že sa tieto názory nedostanú vinou cenzúry k širokej verejnosti a tá je dlhodobo zavádzaná propagandou, ktorá sa až príliš podobá na tú goebbelsovskú.

Kto podporuje vojnu na Ukrajine

Len nedávno sa skupina siedmich najbohatších štátov G7 rozhodla podporiť vojnu na Ukrajine 39 miliardami dolárov, a to len v tomto roku. Lídrom vo vojenskej pomoci sú však USA, ktoré vyčlenili až 40 miliárd na postupné dodávky zbraní. Výrazne vojensky pomáha tiež Veľká Británia.  Medzi najaktívnejších protiruských štváčov patrí Poľsko, ktoré už odoslalo prvých 9 tankov typu Leopard do vojnovej zóny. Nezaostáva ani Česko a Slovensko. Zdržanlivejšie je Nemecko a Francúzsko. Mimochodom, všetky štáty NATO, ktoré sa tvárili, že do vojny na Ukrajine nezasahujú. Od vojenskej pomoci sa dištancujú len Maďarsko a Rakúsko. Najnovšie boli Ukrajine dodané protivzdušné systémy Patriot a diskutuje sa o dodaní bojových stíhačiek, najmä F-16 a kto sleduje politiku, vie, že je len otázkou času, kedy sa tak stane.

Záverom 

Namiesto volania po mieri volajú „naši“ papaláši po ďalších dodávkach zbraní do vojnového konfliktu na Ukrajine. Po všetkom, čo sa u nás deje, už len čakám, kedy prezidentka a Národná z-rada daruje Ukrajine aj Bratislavský hrad.

Tridsať rokov nám tu médiá a pravicové strany masírujú mozgy o najväčšom zle, ktoré sa na nás valí z východu, o ruskej hrozbe. Napriek tomu najnovší prieskum o názore občanov  hovorí o relatívnej vyváženosti hrozby z Ruska i USA. Preto odporúčam tým, čo majú záujem poznať pravdu, položiť si otázky ako, kto a proti komu bojuje, v koho záujme je pokračovanie vojny na Ukrajine, kto je väčší agresor Rusko, či USA?

Ilustrácie: Ľubomír Kotrha

(Celkovo 908 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

5 thoughts on “<strong>Slovensku vládnu proamerickí vojnychtiví dobrodruhovia</strong>

  • 26. februára 2023 at 9:13
    Permalink

    Pán Benkovský, rád čítam Vaše komentáre, ale dnes Vás nepochválim. Vo Vašom komentári napádate stranu, ktorá dokáže spravovať krajinu a vyhýbať sa vojne či dodávkam zbraní na Ukrajinu? Fakticky staviate Smer na úroveň babrákov, ktorí momentálne ruinujú Slovensko a na úroveň zapredanej blondíny, ktorá sedí v Prezidentskom paláci. To je neférové! Prečo vnášate chaos do hláv slovenských voličov? Slovensko nemá inú možnosť, ako zotrvať v doterajších štruktúrach, teda v NATO a v EÚ. Často sa používa Orbán a Maďarsko ako príklad toho, ako sa to má robiť. Vystupuje Maďarsko z oboch zoskupení? Je Maďarsko v Bukurešťskej deviatke? Viete, čo je stratégia a taktika? Viete si predstaviť, ako by nás mocní prevalcovali ekonomicky? My nie sme Rusko, aby sme mohli odolávať, ani vojensky, ani ekonomicky.
    Politikov na Slovensku máme len takých, akí sú momentálne na scéne. Koho si Vy predstavujete, že by mal spravovať krajinu? Prestaňte a prestaňme my všetci snívať o niečom, čo neexistuje, teda o politikoch ideálnych. Takí neexistujú nikde na svete a teda ani na Slovensku.

    Reply
    • 26. februára 2023 at 18:57
      Permalink

      Vážený pán Hanzel
      Ďakujem za úprimnú reakciu a Váš názor Vám neberiem, dokonca vo viacerých častiach s ním súhlasím. Rozhodne však v článku nenapádam, ani neférovo neútočím na Smer SD, ale len konštatujem verejne známe fakty. Ako ste si iste všimli, vyjadrenia k Smeru SD netvoria ani pätinu článku. Tému o zbrojení som začal nesplnenými sľubmi Novembra 89, na čom sa podieľali všetky doterajšie vlády bez výnimky. Smer SD počas tohto obdobia vládol najdlhšie, a to až 12 rokov. Nemohol som preto zamlčať skutočnosti, ktoré som uviedol. Ak tam nájdete čo i len jednu lož, rád sa ospravedlním.
      Mimochodom pomery v Smere SD poznám veľmi dobre, veď Roberta Fica poznám osobne od roku 1997 a sedel som s ním v jednej strane i v parlamente. Podobne je to s viacerými bývalými podpredsedmi strany, ktorých som opakovane upozorňoval na chyby, ktorých sa dopúšťajú. Pravda, nereagovali, lebo sa niesli na víťaznej vlne. Oceňujem terajšie postoje Smeru SD a ak by Smer SD konal tak, ako teraz Robert Fico hovorí, bol by možno ešte 20 rokov vo vláde.
      Ako ste si možno všimli, patrím k otvoreným, možno až príliš tvrdým kritikom Matovičovo-Hegerovej vlády a všetkých čelných predstaviteľov dnes už rozpadnutej koalície. Preto dúfam, že po predčasných voľbách sa dostanú do vlády ľavicovo orientované strany a napravia, čo sa bude dať.
      S prianím spoločných úspechov
      Milan Benkovský

      Reply
  • 26. februára 2023 at 9:15
    Permalink

    Ďakujem za veľmi presnú, súhrnnú a hlavne všestrannú charakteristiku súčasného poľutovaniahodného a priam beznádejného stavu.

    Dodávam len, že to čo sa deje, je iba pokračovaním stratégie, ktorá sa začala uplatňovať už v 20. rokoch minulého storočia a bola zameraná na destabilizáciu ZSSR. I keď nemožno nevidieť aj celý rad vnútorných príčin a tragických chýb vtedajšieho sovietskeho vedenia, jej výsledkom bol hladomor v prvej polovici 30. rokov. Bol tým najtragickejším dopadom svetovej hospodárskej krízy na niektorý štát. Žiaľ, tento aspekt sa vtedy z propagandistických dôvodov zamlčiaval. Aj dnes sa o ňom málo hovorí.

    Okrem toho Solženicyn v súbore svojich článkov z jeho pobytu v emigrácii a po jeho návrate do Ruska С Украиной будет чрезвычайно больно dnešnú situáciu prezieravo predpovedal a pomenoval jej príčiny.

    Reply
  • 26. februára 2023 at 12:59
    Permalink

    Vážený pán Benkovský,
    so záujmom čítam Vaše (ale nielen Vaše) príspevky k aktuálnemu dianiu na Slovensku na stránkach NS.
    S prekvapením som však čítala aj Vaše tvrdenie v rozsiahlejšom článku „Slovensko je zakliata krajina a my nič“ – DNES SME SVEDKAMI, AKO SA ZO SLOVENSKA STÁVA KLERIKÁLNY ŠTÁT!

    V najnovšom príspevku „Slovensku vládnu vojnychtiví dobrodruhovia“ opäť tvrdíte, že PREHLBUJE SA KLERIKALIZÁCIA ŠTÁTU.
    Mohli by ste pre tieto svoje tvrdenia uviesť niekoľko konkrétnych príkladov? Stačili by mi tri. Ja mám totiž presne opačný názor.
    Ďakujem za Vašu odpoveď a zostávam s úctou

    PhDr. Elena Šebová
    Únia slovenských novinárov

    Reply
  • 26. februára 2023 at 18:15
    Permalink

    Vážená pani Šebová
    Vážim si Váš záujem i reakciu a preto na ňu reagujem. Pre Slovo som napísal za posledné štyri roky 112 článkov. Väčšinou išlo o aktuálne politické, ekonomické, zahranično-politické komentáre a príspevky o ľavici a len 6 z nich sa týkalo priamo vzťahu štátu a cirkvi.
    Ak v niektorých článkoch hovorím o klerikalizácii, tak keďže to nie je hlavná téma, ako napríklad v poslednom – je to zbrojenie a vojna na Ukrajine, tak tento pojem osobitne nerozoberám.
    Ak chcete príklady klerikalizácie štátu, tak množstvo ich nájdete v nižšie uvedených článkoch na stránke noveslovo.sk a od augusta noveslovo.eu
    Môžem spomenúť ako príklad personálnu oblasť, kde predsedom vlády je náboženský fundamentalista, ktorý sa tým chváli. Eduard Heger, bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí, súčasný minister školstva Ján Horecký, ktorý v minulosti pôsobil ako prezident Združenia katolíckych škôl, či poradkyňa vlády a poslankyňa NR SR Anna Záborská, ktorá opakovane predkladá /už po 9x/ návrhy k interupciám, s ktorými Slovensko nemá takmer žiadne problémy. Vo viacerých prípadoch dochádza dokonca k porušovaniu Ústavy SR, na čo upozorňujem aj v uvedených článkoch. Ak by som chcel úplne konkrétne odpovedať na vašu otázku, musel by som to rozobrať v osobitnom rozsiahlom článku.
    V reakcii uvádzate, že máte opačný názor, neuvádzate ale aký. V každom prípade to rešpektujem a nemienim Vám ho vyvracať, tak dúfam, že budete rešpektovať i Vy ten môj.
    Verím, že Vám bude moja odpoveď postačovať.
    S prianím všetkého dobrého
    Milan Benkovský
    1. Satan chce mať moc. Výrok Krajčího z temnej minulosti – 31.5.2020
    2. Peripetie odluky cirkvi od štátu – I. časť – 01.10.2020
    3. Peripetie odluky cirkvi od štátu – II. časť – 08.10.2020
    4. Symbolika hviezdy; zmieri našu spoločnosť? – 21.12.2020
    5. Otázniky, ktoré vyvoláva návšteva pápeža Františka – 21.8.2021
    6. Smeruje Slovensko ku klerikálnemu štátu?! – 30.9.2022

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter