Vyjadrime solidaritu so štrajkujúcimi košického dopravného podniku!

Autobusy, trolejbusy, električky – to všetko dnes zostalo v košických garážach a depách. V druhom najväčšom meste republiky nefunguje MHD a doprava kolabuje. Zamestnanci dopravného podniku vstúpili do ostrého štrajku. A ja ich v tom plne podporujem!

Čo chcú? Ukončenie finančnej podvýživy dopravného podniku. Nežiadajú len zachovanie svojich pracovných miest a zvýšenie platov v kontexte inflácie. Nie, teraz bojujú za všetkých Košičanov.

Miestna MHD totiž fungovala v prázdninovom režime, minulý rok sa škrtlo niekoľko liniek a ďalšie sa mali škrtnúť teraz. Vodiči MHD dnes bojujú za to, aby ste sa MHDčkou dostali komfortne, rýchlo, všade kam potrebujete. A bojujú aj za vodičov osobných áut, ktorí MHD nevyužívajú. Prečo? Nuž, preto, lebo ak cestujúci nie sú spokojní s MHD, tak presadnú do svojho auta, prípadne do taxíka či boltu. A na cestách bude viac áut.

Rukojemníkov z nás robí Polaček, nie vodiči

Vedenie mesta sa však alibisticky vyhovára, že dnes, na začiatku štrajku, ani nepozná požiadavky zamestnancov! Primátor Polaček uprednostnil pracovnú cestu do Bratislavy namiesto toho, aby riadil krízovú situáciu v meste.

Opäť kolujú reči o tom, že vodiči si berú verejnosť za rukojemníkov. Ale opak je pravdou: verejnosť si za rukojemníkov už niekoľko mesiacov berie vedenie mesta, pretože zamestnanci DPMK dlhodobo upozorňujú na problémy a dnešný štrajk nevznikol z večera na ráno. Už 11. januára vyhlásili odbory DPMK štrajkovú pohotovosť. A vedenie mesta? Ani sa len neunúvalo zistiť, čo sa to deje v jeho podniku.

Vyjadrime im solidaritu!

Priatelia, poďme košickému magistrátu ukázať, že zamestnanci DPMK v tom nie sú sami, ale že majú našu podporu. A poďme vedeniu mesta pripomenúť, čo od neho žiadajú jeho zamestnanci. Pripravil som pre vás ostrý, no slušný mail, ktorý stačí len podpísať a odoslať na sekretariát pána primátora:

sekretariatprimatora@kosice.sk

„Vážený pán primátor!

Touto cestou vyjadrujem plnú podporu štrajkujúcim zamestnancom DPMK.

Zároveň si Vás dovoľujem vyzvať, aby mesto Košice upustilo od realizácie Úsporných opatrení prijatých na konci roku 2022 a aby naopak, DPMK bol mestom Košice dofinancovaný v takej miere, aby sa fungovanie MHD v meste vrátilo do normálneho režimu – vrátane obnovenia zrušených liniek –, aby zostali zachované všetky súčasné pracovné miesta a ich finančné ohodnotenie zodpovedalo nárastu životných nákladov zamestnancov.

S pozdravom …“.

(Status na FB 14. februára 2023)

(Úvodné foto: FB zo.vmhd)

(Celkovo 101 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter