Nikita S. Michalkov k zaradeniu na sankčný zoznam EÚ

1.

Dňa 24. februára 2023 uplynutie rok od začatia vojny na Ukrajine. Udalosť rozlične hodnotia jej priami účastníci ako aj štáty inak participujúce na tomto konflikte. Ukrajina, štáty Európskej únie ako aj vojensko-politického paktu NATO hovoria o ruskej agresii, priamo o spáchaní vojnového zločinu na Ukrajine. Podľa Ruska príčinou jeho konania bolo to, že Ukrajina nedodržiavala Minské dohody a dlhodobým ostreľovaním Donbasu vytvorila pomery priamej genocídy tam žijúceho obyvateľstva. Podľa vyhlásenia prezidenta RF príčinou vojenskej akcie zo strany Ruska bola žiadosť novovzniknutých štátov, vlád Luhanskej a Doneckej republiky o pomoc a ochranu. Druhým dôvodom zásahu Ruska bol vznik geopolitickej vojenskej a politickej situácie preň – ktorá ohrozovala nielen jeho bezpečnosť, ale priamo jeho územnú celistvosť, suverenitu a dokonca jestvovanie ruského štátu. Argumenty pre takúto akútnu hrozbu videlo Rusko v zbližovaní Ukrajiny so štátmi NATO, priamo blízkou realitou, a to vstupu Kyjeva do tohto vojenského paktu. Ukrajina sa menila a zmenila – na tzv. Antirusko, vyzbrojená zbraňami Severoatlantickej aliancie, raketami s bojovými a perspektívne aj jadrovými hlavicami. Ohrozovala tým svojho severného, resp. východného suseda. Rusko sa rozhodlo toto ohrozenie zredukovať, resp. zlikvidovať tzv. špeciálnou vojenskou operáciou. Tento názov ozbrojenej akcie vyjadroval jej povahu a charakter – obmedzená vojenská akcia, celkový počet nasadených síl v nej nemal presahovať 150 tisíc vojakov. Cieľom takejto operácie nemalo byť zničenie Ukrajiny ako štátu, ani jej štátnosti, ale demilitarizovať ju, dosiahnuť s ňou štandardné susedské vzťahy.

Európska únia, Severoatlantická aliancia, osobitne USA reagovali na prebiehajúce vojenské podujatie veľmi promptne, rozhodne, a to vo viacerých rozmeroch. Nereagovali na udalosti priamou účasťou svojich ozbrojených síl, svojich vojakov. Znamenalo by to priamu vojenskú konfrontáciu štátov NATO s Ruskou federáciou, a teda vypuknutie svetovej vojny s použitím aj jadrových zbraní, jadrovej vojny medzi štátmi vlastniacimi celú množinu zbraní masového ničenia (atómové, biologické, chemické atď.) Jadrové odstrašenie fungovalo a pôsobilo preventívne, aby nedošlo k takémuto infernu. Kolektívne štáty Západu začali participovať na prebiehajúcej konfrontácii viacerými spôsobmi: a) uvalením rozsiahlych ekonomických, technologických sankcií na dovoz a vývoz z Ruska. Doteraz to bolo 9 veľkých balíkov protiruských sankcií; b) ďalším spôsobom je dodávanie moderných zbraní, zbraňových systémov, tankov, húfnic, protilietadlových zbraní a systémov; c) finančnou pomocou – pre ukrajinskú vládu a celý jej štátny režim; d) masmediálnou, propagačnou činnosťou, presnejšie informačno-psychologické pôsobenie na vojakov a na obyvateľstvo v zázemí.

Podľa ministra obrany RF 27 štátov vynaložilo na dodávky zbraní Ukrajiny 97 miliárd dolárov. Je to omnoho viacej, ako boli výdavky USA v Afganistane. Tento údaj je z konca roka 2022. Rozhodnutím o dodávkach tankov Leopard a ďalších zbraní táto suma nákladov NATO na vojnu v Ukrajine prekročila viac ako 100 miliárd dolárov. V zónach bojových konfrontácií sa nachádzajú aj dôstojníci vojenských štábov, delostreleckí a ďalší špecialisti. V záujme vojenských síl Ukrajiny pracuje viac ako 500 kozmických aparátov USA a NATO, z nich je viac ako 70 prístrojov vojenského resp. dvojitého určenia.

Ďalším spôsobom participácie USA, štátov NATO vôbec, ako aj krajín EÚ – je vytváranie zoznamov osôb, najmä občanov RF, ktoré sa označujú sa osoby ostrakizované, vylúčené z možnosti vstupu na územie štátov EÚ, ktorým je zakázané udeliť vstupné víza. Vo veľkých rozmeroch uplatnili štáty Západu expropriačné a priamo konfiškačné zásahy týkajúce sa občanov RF ich majetku.

Treba dodať, že všetky tieto sankčné opatrenia, balíky sankcií sú nelegálne. Nepozná ich medzinárodné právo. Sú to teda svojvoľné opatrenia! Nerešpektujú to, čo je a malo by byť pre tzv. právne štáty – nedotknuteľné. A to nedotknuteľnosť, resp. priamo posvätnosť súkromného vlastníctva. A ďalej je to sakrálnosť uzavretých zmlúv (pacta sunt servanda). Takéto vyvlastňovacie, expropriačné opatrenia nepodnikali ani tzv. komunistické režimy, dokonca ani vo vrcholných obdobiach studenej vojny. Kam sa rúti ikonický západný právny štát? Od zásad a princípov sa dostal na úroveň (podľa terminológie USA) darebáckych útvarov, zlodejských štátov.  

2.

Do zoznamov proskribovaných osôb, osobností, voči ktorým sa môžu svojvoľne a ad hoc uplatňovať diskriminačné a doslova difamačné opatrenia – sa prvej etape a v prvom rade dostali aj tvorivé osobnosti svetového významu a mena – dokonca aj Dostojevskij, Tolstoj, Čajkovskij, Rachmaninov, Šostakovič. Ich diela si nemožno vypožičať v knižniciach ani kúpiť v predajniach, ďalej sa nemôžu hrať na koncertoch. Tvrdé sankčné opatrenia boli akosi samozrejme uvalené na členov ruskej vlády, Štátnej dumy a iných inštitúcií. Demokratické štáty Západu (ešte stále nie divokého, ale civilizovaného) od nich týmto žiadali vzdať sa svojho vlastenectva, vernosti otčine, domovine. Objektívne od nich žiadali, aby slúžili cudzine. Takto sa uplatňujú ľudské práva, ak si človek zachová rovnú chrbticu, keď žije a chce žiť v pravde.

*****

Takto odpovedal na zaradenie do sankčného zoznamu EÚ otvoreným listom zo dňa 16. januára 2023 Nikita Sergejevič Michalkov:

Nikita S. Michalkov. Foto: Wikipedia.org

Ja, Nikita Sergejevič Michalkov, filmový režisér, scenárista, producent, držiteľ Oskara, dvoch Zlatých levov z filmového festivalu v Benátkach, ceny Grand Prix festivalu v Cannes a mnohých ďalších cien, píšem tento list len preto, aby som zdôraznil, že nie som ani politik, ani štátny úradník ani štátny zamestnanec. Som ruský umelec, predstaviteľ starého ruského rodu, a preto považujem za nevyhnutné vyjadriť sa k môjmu zaradeniu na sankčný zoznam EÚ nasledovne:

Najprv vás žiadam, aby ste môj list nepovažovali za pokus vymaniť sa zo sankcií, , pretože tieto sankcie mi udelili ľudia, ktorých slovám ani činom nemožno veriť. Stačí pripomenúť priznanie bývalej nemeckej kancelárky pani Merkelovej, bývalého prezidenta Ukrajiny Porošenka a bývalého prezidenta Francúzska Hollanda, že všetky dlhodobé rokovania súvisiace s dohodami z Minska boli cynickým klamstvom, aby získali čas a presadili v krásnej krajine, akou je Ukrajina, neľudskú rusofóbiu a krutý nacizmus. Alebo si spomeňte, ako ste pohŕdali ústnymi sľubmi danými vedeniu Sovietskeho zväzu o nerozširovaní NATO na východ a obkľúčili ste našu krajinu.

Ale to nechcem teraz rozoberať. To je príliš zrejmé nielen mne, ale aj vám, a preto všetko, čo robíte, je dôsledným pokračovaním univerzálnej lži a severoatlantickej expanzie. Chcem hovoriť o niečom inom.

Vy, ktorí sa považujete za „civilizovanú demokratickú spoločnosť“, vyhlasujete sankcie človeku, ktorý svoj osobný názor vyjadrí vo svojej krajine, vo svojej vlasti, vo svojom jazyku. Jedenásť rokov som hosťoval v TV Rossia-24 a po celých jedenásť rokov som nikdy nezmenil svoj pohľad na žiadnu z nastolených kľúčových otázok. Len v minulom roku sledovalo mojich 16 relácií 229 miliónov divákov. Toto číslo samo o sebe potvrdzuje, že to, o čom hovoríme v našich programoch, sa týka veľkej väčšiny ľudí žijúcich v Rusku.

Pretože neviete, o čom hovoríte, vyhlasujete ma za propagandistu Kremľa. Ale pre informáciu, ak máte záujem: Nedostávam od tv kanála či od štátu ani korunu a program robím na vlastné náklady. Navyše môj program nie je prerušovaný reklamou, ktorá by sa mi, verte, pri takom počte sledovaní mohla stať zdrojom dôležitých príjmov. Môj program nie je nikým cenzurovaný. V pondelok nahlásim televíznej stanici názov epizódy, ktorú odvysiela v piatok ráno. A tv kanál prijíma náš program až vo štvrtok neskoro večer bez toho, aby o programe vedel niečo iné ako názov. Takže nikto nemôže ovplyvniť jeho obsah.

Môžem predpokladať, že váš postoj ku mne sa vyvinul práve po sledovaní mojich relácií, a práve preto, že svojou pravdivosťou a nezávislosťou pomáhajú ľuďom zistiť pravdu. Nebudem klamať – robí mi to radosť.

Ale ak je to tak, nemohli ste nepočuť a nevidieť, koľkokrát som vo svojom programe volal po tom, aby ste v sebe prebudili svedomie a zmysel pre pravdu a pozreli sa na deti zavraždené kyjevským režimom na Donbase, na upálených v Dome odborov v Odese, na zastrelených vojnových zajatcov, na mučenie a týranie civilného obyvateľstva – na všetko, čo je výsledkom vašej ľstivej politiky a zrady Minských dohôd, ktoré ste hanebne sami podpísali – bez toho, aby ste ich chceli dodržať.

Uvaľujete na mňa sankcie okrem iného za podporu údajne nepravdivého vyhlásenia Kremľa o biologických zbraniach. Ale prečo potom neoznámite sankcie proti pani Nulandovej, ktorá verejne priznala existenciu biologických laboratórií na Ukrajine, čo dokázali dokumentárne zábery a dokumenty, ktoré sme ukázali v našom programe.

Znovuzjednotenie Krymu s Ruskom nazývate anexiou a nechcete pripustiť, že po fašistickom puči s pokusom o atentát na prezidenta Janukovyča sa na Kryme pripravoval krvavý kúpeľ. Tomu nechcete veriť a priznať, že viac ako 90 % obyvateľov Krymu hlasovalo bez jediného výstrelu a násilia za návrat do Ruskej federácie.

Popierate naše tvrdenia o prebudenom nacizme na Ukrajine a pokorne prijímate búranie pomníkov sovietskych vojakov, ktorí porazili nemeckú tretiu ríšu. Nevadí vám premenovanie ulíc pomenovaných po kedysi veľkých spisovateľoch. A nevadí vám súčasne ich premenovanie po Banderovi, Šuchevyčovi a ďalších Hitlerových spolupáchateľoch, ktorí už len pre volyňský masaker a vraždy starých ľudí, žien a detí mali byť navždy zatratení.
Nechcem sa pozastavovať nad všetkými týmito skutočnosťami, pretože ste nepochybne všetko videli v mojom vysielaní – inak by ste mi predsa neoznámili sankcie. Ale vašou úlohou je tváriť sa, akoby sa nič z toho nestalo. A hlavne – nech to nevidia ostatní – tí, ktorí ešte nie sú zaslepení vašou propagandou a ktorí neplnia úlohy, ktoré vám zadal Washington.

Táto pravda je pre vás desivá nepochybne aj preto, že v období od 1. do 8. januára tohto roku reprízy nášho programu videlo ďalších 53 miliónov ľudí. Čo je dohromady populácia niekoľkých krajín EÚ, ktoré proti mne vyhlásili sankcie.

Ak zhrniem tento list, chcem vám vlastne vyjadriť vďačnosť za uznanie mojej činnosti, pretože inak, než jeho uznaním, nemožno vysvetliť váš strach z pravdy, ktorá skôr alebo neskôr vyústi v medzinárodný tribunál z tých krajín a národov, ktoré dnes čakajú na naše víťazstvo, ale nemajú silu ani príležitosť to otvorene vyjadriť. Ale zabúdate, že okrem Severozápadu je tu ešte Juhovýchod a aj Afrika a Latinská Amerika.
Civilizovaná Európa, uspokojená pohodlným životom pod americkým jadrovým dáždnikom, ktorá kedysi ani raz nevypočula Kaddáfího a zabila ho, sa prebudí. A stovky miliónov očí obyčajných ľudí, ktorí precitnú z letargie, vám povedia „nie!“. Povedia to nahlas a jasne tak, ako vám to dnes hovorí náš prezident – jediný zo svetových vodcov, ktorý stojí v ceste ničivého cunami vášho pokrytectva. A spolu s ním vám toto „nie“ hovorí prevažná väčšina občanov národov nášho obrovského Ruska.

Viem, že o tomto mojom liste sa dozvie iba málokto z tých, ktorým je určený, ale pre mňa bolo napriek tomu dôležité ho napísať.

A odporúčam: Počujte naše „nie“ – kým ešte máte čas.

*****

Európska únia a jej komisia si uvalením sankcií na N. S. Michalkova privlastnila právo, jurisdikciu – uvaľovať sankcie, uvaľovať tresty – v univerzálnou rozsahu a rozmerov – aj na osoby, ktoré konali na území suverénneho a zvrchovaného štátu, privlastnila si právo slobodné, verejné, necenzurované konanie osoby, občana kvalifikovať dokonca právne, ako konanie podľa nej kriminálne. Za kriminálne kvalifikovala teda slobodné vyjadrenie názoru, uplatnenie práva na slobodu slova. Svojvoľne si privlastnila túto právomoc. Pritom Európska komisia nemá právo trestnoprávne posudzovať ani konania osoby, občana štátu, ktorý je členom Európskej únie. A v čase vojny na Ukrajine – vystupuje ako nemilosrdný temer hrdelný tribunál a oznamuje osobe cudzieho štátu – že ho považuje za osobu proskribovanú. Proskribovanú tak, ako to poznali v starovekom Ríme v období pred pádom republiky a nastolením cisárstva a impéria. Trest nad takouto osobou mal právo realizovať ktokoľvek, bez súdu. Tak hlboko pokleslo právne vedomie a svedomie Európskej komisie v Bruseli. Budú ho uplatňovať bez práva na súd, bez práva na odvolanie – aj v členských štátoch únie? Tak koná Európska únia ako ikona právneho štátu v čase vojny na Ukrajine.

3.  

Vojna na Ukrajine sa z vonkajšieho pohľadu javí ako vojna medzi Ruskom a Ukrajinou. Z iného, hlbšieho pohľadu z viacerých súvislostí a v zastúpení je to vojna USA (resp. NATO a EÚ) s Ruskou federáciou. Kvalifikuje sa ako vojna totálna aj hybridná. V ďalších súvislostiach a rozmeroch je to vojna proti geopoliticky jednopolárnemu svetu, svetu, v ktorom panuje a výlučne dominuje USA a sekundárne jeho spojenci. Je to vojna za viacpolárny, resp. mnohopolárny svet. Súčasne je to vojna o charakter našej civilizácie.

Koniec

(Celkovo 617 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

One thought on “Nikita S. Michalkov k zaradeniu na sankčný zoznam EÚ

  • 6. februára 2023 at 16:10
    Permalink

    Vďaka, pán Beňa,
    za Váš jedinečný príspevok. Sledujem videá N. S. Michalkova Besogon, a preto mi dobre padlo prečítať si jeho list, pretože som ho nečítala. Bol dlhšie chorý, ale – ako iste aj Vy viete – vyzdravel a znovu sa môžeme tešiť na pokračovanie jeho projektu. Naši umelci sa nemôžu s jeho dielom porovnať.
    Takisto oceňujem Vaše hodnotenie súčasnej situácie ohľadom sankcií, ktoré udeľuje EÚ. Trochu ste mi otvorili oči o nemorálnosti a protizákonnosti týchto trestov pre Rusko (aj iné krajiny a jednotlivcov) a jeho umelcov.
    Aj predtým som rada čítala Vaše články. Zostávam Vašou vernou čitateľkou. Váš článok som si dovolila zdieľať s mojimi priateľmi, aj na FB, aj na VK.
    Prajem Vám veľa zdravia a energie.
    Srdečne pozdravuje
    Mária Hutirová

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter