Kazachstan – budúcnosť sa začína už dnes

V ostatných týždňoch a dňoch bol vnútropolitický život v Kazachstane priam nabitý udalosťami, ktoré stoja za to, aby sme o nich vedeli. Udalosťami, ktoré v mnohom determinujú a rámujú budúcnosť tejto teritoriálne najväčšej (2 717 300 km2 –  t.j. rozlohou 9. krajina na svete)[1] a stredoázijsko-ekonomicky najvyvinutejšej krajine v rámci Strednej Ázie.

Krajiny, ktorej hranica s Čínou má cca 1 700 km a s Ruskou federáciou 6 846 km. Len pre predstavu čitateľa: Slovensko má s Ukrajinou hranicu s dĺžkou 97 km a… a predsa ju nevie ustrážiť a nevie si na nej vynútiť poriadok. Až musela nastúpiť Praha a Viedeň so svojím rozhodnutím dočasne zaviesť hraničné kontroly, aby bolo slovensky vnútropoliticky jasné, že o.i. je minister vnútra zrelý na odchod.

Krajiny, ktorej vzdušná vzdialenosť medzi Bratislavou a jej hlavným mestom (dnes už opäť Astanou)  je taká, že poštový holub, ak by bolo treba, by musel letieť zhruba 55 hodín, aby doručil informáciu, správu. Vzdialenosť je presne 3 835 kilometrov.[2]

Z celkového a bohatého vnútropolitického života v Kazachstane, kde sa našťastie nemusia občania zaoberať témami plačúceho neschopného predsedu vlády, alebo všetkého schopného a intrigujúceho ministra financií (a žiaľ, aj predsedu akéhosi politického subjektu, ktorý je víťazom volieb).

Z politických rozhodnutí v Kazachstane ostatných dní tak možno „vypreparovať“ – v zásade a zásadné – dve.

Pre našu internú potrebu si tieto dve rozhodnutia kódovo označme: Operácia „A“ (A ako Astana) a Operácia „V“ (V ako voľby).

Tí, ktorí poznajú sovietsku filmovú klasiku, určite vedia o filme z roku 1965, ktorého názov bol Operácia Y… (Oперация ы и другие приключения шурика).[3]  Pripomíname to len preto, aby sme sa vyhli plagiátorstvu a aby plagiátori, ktorí nám v súčasnosti (a dočasne) vládnu, neboli považovaní za našich kamošov.

Operácia „A“

Prezident Kasym-Žomart Tokajev, ktorý v nedávnej minulosti stál za projektom premenovania Astany na Nur-Sultan, nakoniec dňa 17. septembra 2022 podpísal svoj výnos č. 1017 „O premenovaní mesta Nur-Sultan, hlavného mesta Kazachstanu, na mesto Astana, hlavné mesto Kazachstanu“.[4]

Takže, dnes už je zasa hlavným mestom Kazachstanu Astana, ktorá si za pomerne krátke historické obdobie menila mená od Akmolinska[5], cez Celinograd, Akmolu, Astanu, Nur-Sultan až po dnešnú – opäť – Astanu.[6]

Len dúfajme, že slovenskí žurnalisti túto zmenu zaznamenajú (ak tú predtým zaznamenali) a budú nazývať hlavné mesto Kazachstanu, tak ako treba.

Ono totiž, v prípade Sankt-Peterburgu (ktorý si na základe referenda 1991 vrátil tento názov), z celkom nepochopiteľných dôvodov sa používa starohistorický názov Petrohrad. Teda názov mesta, ktorým sa označoval v rokoch 1914-1924 do momentu, než bol premenovaný na Leningrad.

Operácia „V“

Prezident K.-Ž. Tokajev, v svojom posolstve „Spravodlivý štát…“, ktorý prezentoval 1. septembra 2022[7], naznačil, že je potrebné prehodnotiť dĺžku a počet prezidentských mandátov, pričom navrhuje jeden sedemročný prezidentský mandát pre jednu osobu.

V tejto chvíli sa nebudeme zaoberať zdôvodnením tohto návrhu, pretože si ho osvojili kazašskí zákonodarcovia, ktorí prijali zákon O zmenách o doplnkoch Ústavy Kazašskej republiky (О внесении изменений и дополнения в Конституцию Республики Казахстан).[8]

A text tejto normy svojim výnosom č. 142-VII ЗРК dňa 17. septembra 2022 už aj prezident podpísal, a teda je platný. Následne bol zverejnený dátum predčasných prezidentských volieb v Kazachstane – 20. novembra 2022.

Kto bude nový prezident?

Ozaj, kto môže byť protikandidátom? Tajomník Ústrednej volebnej komisie Kazachstanu Muchtar Erman informuje verejnosť, že zatiaľ ešte nikto oficiálne neohlásil svoju kandidatúru na prezidenta Kazachstanu. Či to je zatiaľ politická neschopnosť, alebo len odmietnutie byť sparingpartnerom – uvidíme.

Lenže, či sa to niekomu bude páčiť, alebo nie, hlavným favoritom v týchto voľbách je, podľa dostupných informácií a dát z Kazachstanu, súčasný prezident Kasym-Žomart Tokajev. Inak asi nebudeme ďaleko od pravdy, ak povieme, že tieto predčasné (mimoriadne prezidentské voľby) nie sú ničím iným, než špecificko-kazašsko-postsovietskym prístupom k jedinému riešeniu. Udržať sa (udržať ho) na ďalších sedem garantovaných rokov v kresle. Aj za cenu, že protikandidátmi budú – vytvárajúc európske zdanie demokracie – veľmi malé váhové kategórie (tak ako to bolo vždy doteraz, predovšetkým v ére N. Nazarbajeva).

Treba priznať, že K.-Ž. Tokajev, aj keď to na začiatku jeho prvého prezidentského mandátu tak nevyzeralo, aby v týchto „voľbách“ zvíťazil, robí všetko nie po kazašsky, ale podľa schémy agentúry Shaviv Strategy and Campaigns, ktorá o.i. bola v blízkosti posledných zmien v bývalom Pionierskom paláci v Bratislave…

Týka sa to nielen denazarbajevizácie, ktorá bude pokračovať ďalšími okázalými vecami. Lenže, čo je globálne nebezpečnejšie, negativizmom voči Kremľu.

V podmienkach Kazachstanu je posolstvo prezidenta de facto koncepciou, ktorú možno vnímať ako koncepciu strategického rozvoja krajiny.

Asi stojí za to neustále pripomínať, že širokospektrálna ústavná reforma v Kazachstane sa de facto začala v lete roku 2021, keď sa o.i. limitovalo dedičstvo N. Nazarbajeva.

Inak povedané, ak bude vnútropolitický proces pokračovať plánovaným tempom a smerom, do polovice roku 2023 sa Kazachstan zbaví starých pravidiel formovania kľúčových mocenských štruktúr a prejde do novej polohy.

Podčiarknuté a spočítané

Zhrnutie novej polohy je: silný prezident + vplyvný parlament + kontrolovaná vláda! Druhým zhrnutím je to, že kazašský prezident sa nebojí skrátiť si volebné obdobie a ísť do nového volebného súboja.

Jasné!

Kazašský prezident – pre jeho šťastie – nežije na Slovensku.

Autor je vysokoškolský učiteľ.                                                                                

Ilustračné snímky: Autor a Oľga Gáfriková

[1] Kazachstán – Wikipedie (wikipedia.org)
[2] Vzdialenosť Bratislava-Astana (1km.net)
[3] Pozri: Операция «Ы» и другие приключения Шурика (FullHD, комедия, реж. Леонид Гайдай, 1965 г.) – YouTube
[4] О переименовании города Нур-Султана – столицы Республики Казахстан в город Астану – столицу Республики Казахстан — Официальный сайт Президента Республики Казахстан (akorda.kz)
[5] Дубицкий, А. Ф.:  Город на Ишиме. Алма-Ата: Казахстан, 1986.
[6] Históriu zmien pozri:  https://www.noveslovo.sk/node/94803
[7] Pozri: Kazachstan – náš vzor! – Noveslovo
[8] Закон Республики Казахстан от 17 сентября 2022 года № 142-VII «О внесении изменений и дополнения в Конституцию Республики Казахстан» (zakon.kz)

(Celkovo 414 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter