Samarkand 2022 – dva dni geopolitické centrum sveta

Pred šiestimi rokmi – v roku 2016 – sa v Taškente konal summit Šanghajskej organizácie spolupráce (ŠOS), ktorý mal pod palcom vtedajší prezident Islam Karimov. Dnes môžeme hovoriť o „novom“ Uzbekistane, ktorý hostil summit hláv štátov Šanghajskej organizácie spolupráce v dňoch 15.-16. septembra 2022. Nový Uzbekistan predstavoval nielen nový prezident Šavkat Mirzijojev, ale aj myšlienka realizovať stretnutie v historickej perle Strednej Ázie, v Samarkande. V meste v údolí rieky Zaravšan, v meste, ktoré bolo (a je) významným bodom v rámci Veľkej hodvábnej cesty, v meste, ktoré je pre moslimov alternatívou Mekky (počas života by mal správny moslim vykonať jednu cestu do Mekky, alebo, ak z rôznych dôvodov nemôže ísť do Mekky, tak aspoň alternatívne päťkrát navštíviť Samarkand…)

Uzbekistan predsedá v ŠOS je v dynamickom historickom období, ktorý mnohí miestni komentátori vnímajú, ako „historický zlom“.

V čom je to zlom?

No, medzinárodné vzťahy založené na univerzálnych princípoch, vďaka anglosaským kolegom a ich prisluhovačom, sublimovali. Ďalej máme na stole všeobecnú krízu dôvery v kombinácii s geopolitickými posunmi, ktoré reanimovali stereotypy blokového myslenia.

ŠOS nie je spolok záhradkárov

Ešte si pripomeňme, o čom sme informovali v článku Príprava summitu Šanghajskej organizácie spolupráce Samarkand 2022[1] – ŠOS (osem členských krajín, teda Čína, Rusko, Kazachstan, India, Kirgizsko, Tadžikistan, India a Pakistan) tvorí 60 % plochy Eurázie, kde žije cca polovica obyvateľov sveta – 3,4 mld. ľudí.[2]

Chvíľu pokračujme v nudných štatistikách. Podľa údajov Svetovej banky, HDP krajín ŠOS bol v roku 2021 na úrovni 24 % svetového HDP.

Krajiny OPEC pokrývajú 79,9 % svetových zásob ropy. Zásoby ropy na území členských krajín ŠOS sú na úrovni 40 % zo svetových zásob! Nestačí? Tak potom na doplnenie: členské krajiny ŠOS realizujú 29,1 % svetového exportu ropy.

No a aby sme vedeli, na akom ľade sa pohybujeme, členské krajiny ŠOS majú na svojom území cca 44 % svetových zásob plynu. Ďalej 29 % zásob prírodného uránu, pričom vyrábajú 59 % svetového objemu upraveného uránu pre mierovú jadrovú energetiku.

Členské krajiny ŠOS v roku 2020 vyrobili 38 % svetovej poľnohospodárskej produkcie, presnejšie 53,5 % svetovej produkcie ryže, 31,6 % mäsa (23,5 % hydiny, 42,6 % bravčoviny, 17,8 % hovädziny),51,2 % pšenice, 29,2 % cukru a cukrovej repy, 27 % kukurice a 10 % sójových bôbov.

A mohli by sme pokračovať, ale aj položiť si otázku: Môže zodpovedný politický líder ignorovať tieto fakty?[3] Môže zodpovedný líder (lídri) ignorovať, že sa v jednom meste stretnú hlavý štátov Číny, Indie, Ruska, Iránu, Turecka… Kazachstanu, Bieloruska, Uzbekistanu, etc.  a rokujú (za tichej podpory krajín BRICS) o budúcnosti sveta?

Možno si myslia (vrátane neslovenských Slovákov), že monarchistický Londýn je niečo viac, ako reálny Samarkand 2022. Lenže – nie je to tak! A realita bude o pár mesiacov iná…

48 samarkanddských hodín

Výsledkom dvojdňového rokovania v Samarkande bol podpis rôznych 44 dokumentov (dohody, koncepcie, programy…)[4]

Nakoľko na takej malej ploche a vzhľadom na minimum času od ich prijatia nie je zatiaľ priestor na širšiu analýzu, čo bolo v Samarkande prijaté, zatiaľ ponúkame len niekoľko viet.

Rozhodujúcim dokumentom je Samarkandská deklarácia rady hláv štátov – členov Šanghajskej organizácie spolupráce. [5]

V tomto rozsiahlom, 14-stranovom dokumente sú zhrnuté základné výsledky summitu a konsolidované pozície všetkých členských krajín ŠOS v kontexte s otázkami, spojenými s budúcnosťou a rozvojom tejto organizácie a s aktuálnymi témami globálnej a regionálnej politiky.

Čína a Rusko na pôde ŠOS

Samozrejme, že počas podobných summitov sa konajú aj (alebo predovšetkým) bilaterálne stretnutia. Jedným z rozhodujúcich v Samarkande bol rozhovor prezidenta Ruskej federácie Vladimíra Putina a s najvyšším straníckym a štátnym predstaviteľom Číny Si Ťin-pchingom (inak Samarkandu predchádzalo jeho turné po krajinách Strednej Ázie, na čo sa pozrieme neskôr).

V zásade toto bilaterálne stretnutie formálne (aspoň podľa mediálnych a odborných komentárov) zatienilo ostané podujatia v rámci summitu ŠOS v Samarkande. Je to celkom logické a normálne, pretože sa stretli lídri dvoch mocností, ktoré neuznávali a neuznávajú slabnúcu svetovú hegemóniu USA a spol., pričom na tomto procese úzko spolupracujú.

Vo februári 2022, tesne pred spustením tzv. špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine, Peking a Moskva hovorili o tom, že ich priateľstvo, či družba „…nepozná hranice…“

Pritom je jasné, že obaja aktéri majú svoje špecifické záujmy. Rusko potrebuje solidaritu Číny vo vzťahu k sankčným dôsledkom za Ukrajinu a Čína sa zasa spolieha na Rusko za sankčný tlak kvôli Taiwanu, pričom je jasné, že Peking sa bude vyhýbať možnému silovému riešeniu. Pritom ale pozor, keď už k tomu dôjde, Čína nebude váhať!

Stretnutie Vladimíra Putina so Si Ťin-pchingom možno zjednodušene zhrnúť do nasledujúcich bodov, resp. okruhov:

1. Peking má v rámci svojej historickej tradície neutrálnu pozíciu vo vzťahu Rusko –  Ukrajina (ale nie vo vzťahu Rusko – NATO);

2. Čína sympatizuje s Ruskom v hodine skúšok, ale priamu podporu Moskve (zatiaľ) neposkytne, pričom si z vývoja situácie zoberie poučenie;

3. Čína a Rusko sa stotožňujú s tézou, že snaha o udržanie a reanimáciu monopolárneho sveta je neprijateľná pre väčšinu štátov na svete.

Len na ďalšie rozmýšľanie, pre tých, čo hltajú domáce spravodajstvo. Hlavy štátov v Samarkande potvrdili, že práve v tomto čase bolo zahájené spoločné hliadkovania čínskej  a ruskej tichomorskej flotily v priestore Tichého oceánu.

Samarkand 2022 – to je aj zmena akcentov

Hovoríme o zmene akcentov krajín Strednej Ázie vo vzťahoch s Moskvou, na ktorých  artikuláciu využili summit ŠOS. Zmena päťdesiatich odtieňov postsovietizmu sa týka najmä energetickej a geopolitickej orientácie, ktorá sa opiera o závery stredoázijského turné Si Ťin-pchinga.

Počas svojich návštev čínsky politik hovoril o tom, že tieto krajiny sa stanú zlatým orlom. A my doplňme, že zlatým orlom (orol ako vták, čo kontroluje vzduch)na Hodvábnej ceste.

Inak povedané, Čína, India, Turecko a Irán budú spolu s Moskvou využívať, používať a brať dividendy z orlieho pohľadu krajín Strednej Ázie.

Viacrozmernejšie – regionálne štruktúry budú preferovať také energeticko-transportné projekty, ktoré nepoškodia Rusko, ale budú bonusom pre Čínu, Turecko, Irán a Indiu….

A kde je Európa? V koncoch! A Slovensko s občanmi, čakajúc na nové fakturačné obdobie? Je v koncoch tiež!

Rýchle zhrnutie

Samarkand 2022 sa, aj keď si to anglosaské „ruiny“ nechcú priznať, stal platformou, ktorá je jednak schopná a jednak v zásade aj povinná stabilizovať svet a pomôcť konsolidovať vzťahy štátov, nehľadiac na ich rozdielne zahraničnopolitické priority.

Duch Samarkandu 2022 je logickým pokračovaním ducha Šanghaju spred dvadsaťjeden rokov, keď došlo k založeniu tejto organizácie, ktorá sa napriek rozmanitosti a rôznosti drží pevne svojho kréda, zapísaného v Charte Šanghajskej organizácie spolupráce.[6]

Takže, ak sa USA opakovanie pokúsia využiť s pomocou svojich lénnych štátov, aktuálne zasadnutie VZ OSN na „nové“ iniciatívy proti Rusku, je skoro jasné, ako sa zachová Čína, ale aj Turecko, či Irán… No summit ŠOS v Samarkande položil na stôl nové karty.

Summit v Samarkande nebol, v danej dobe, v danom čase, v danom postanglosaskom chaose, len jedným zo summitov:

1. Ide o summit krajín, ktoré dali de facto dobro na súboj Ruska s NATO s tým, že súboj USA s Čínou už bude fatálny;

2. Všetky zúčastnené krajiny (členské, kandidátske…) sa zhodli na tom, že energetická kríza v Európe, ako dôsledok krátkozrakosti (a amerického lokajstva) Európy, bude mať jeden veľmi dôležitý geopolitický dôsledok: nový svet bez vplyvu Európy;

3. A čo je v čase, keď Brusel trestá (leninská kontrola – cez kopejku?[7]) Budapešť za jej názor, keď Berlín hovorí o rekonfigurácii vzťahov (väčšinové rozhodovanie a zadupanie jednohlasnosti), unikátny duch Samarkandu 2022. 

Summit Samarkand 2022 je aj o pochopení pre záujmy jednotlivých krajín bez straty desiatky, a je inšpirujúci!

K Samarkandu 2022 sa preto ešte vrátime.

Autor je vysokoškolský učiteľ.

Snímky: www.president.gov.uz


[1] Pozri: Príprava summitu Šanghajskej organizácie spolupráce Samarkand 2022 – Noveslovo
[2] https://www.eurasiareview.com/01092022-the-upcoming-shanghai-cooperation-organization-meeting-why-it-is-important-analysis/
[3] Štatistické údaje pozri: https://china-uz-friendship.com/?p=43499
[4] Všetky dokumenty pozri: Документы | ШОС (sectsco.org)
[5] Plný text Deklarácie pozri: https://ecrats.org/wp-content/uploads/2021/04/1.pdf
[6] Text Charty pozri: https://ecrats.org/dokumenty-rats-shos/
[7] Lenin, V.I.: Vybrané spisy, sv. 2., Svoboda, Praha, 1950.

(Celkovo 1 573 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter