Príprava summitu Šanghajskej organizácie spolupráce Samarkand 2022

Hneď v úvode si treba uvedomiť, že Šanghajská organizácia spolupráce (ŠOS) nie je dajaký dobrovoľný spolok záhradkárov či hasičov. Alebo, ako vravia naši susedia za riekou Moravou, „spolek hokynářů“.

Ide totiž o štruktúru, ktorá po tom, čo napáchali US boys (a ich prisluhovači) momentálne na Ukrajine, alebo smerom k Taiwanu (o energetickej degradácii Slovenska a okolia nehovoriac) dosahuje geopolitickú bonitu vo formáte 100+x%. Svet sa totiž mení!

Čo je to – +x%?

V rámci tohto komentára je asi potrebné akceptovať tézu o geopolitike jazyka. Potom je možné niektoré veci okolo ŠOS si rozmeniť na drobné.

Totiž, oficiálnymi rokovacími jazykmi v rámci ŠOS (Шанхайская организация сотрудничества, 上海合作组织)čínsky a ruský jazyk.

Faktom je, že momentálne (žiaľ) znalosť ruského jazyka na Slovensku klesá (dokonca sa to začína kriminalizovať) a znalosť čínskeho jazyka na Slovensku (žiaľ) nestúpa. Potom sa treba objektívne zamyslieť, akú geopolitickú budúcnosť vlastne máme, keď takto jazykovo mutujeme a dokonca si nedokážeme ochrániť ani vlastné nebo, tobôž nie odkaz (idea, ideológia a najmä písmo) sv. Cyrila a Metoda!

Predchodcom svetovo vplyvnej medzinárodnej Šanghajskej organizácie spolupráce (ŠOS) bola tzv. Šanghajská päťka, resp. jej mechanizmus (založená 26. apríla 1996), ktorá sa pred „očkovým“ výročím – 15. júna 2001 – transformovala na SAKRA organizáciu v dnešnej podobe.

Pre tých, čo sa neustále oháňajú v rámci nezmyslených vnútroslovensko-politických diskusií tabuľkami, nech sa páči niečo tabuľkové o ŠOS (z otvorených zdrojov), čo dešifruje oných +x%“:

Stačí si zobrať do rúk kalkulačku (pokiaľ ste nezabudli počítať bez nej) a vyrátať si to, čo nám zámerne slovenské média a dočasný plagiátorský establišment nepovedia.

Totiž, že segregácia zo strany anglosaského západu, ktorý sa rozhodol (a  plagiátorskí neSlovania na Slovensku pritakávajú), že do tzv. prozápadného tábora vo vzťahu ku kleptokracii na Ukrajine patria len tie krajiny, ktoré uplatňujú sankcie (tupé) proti Rusku za jeho denacifikačnú misiu na Ukrajine. Inak, za čo by malo byť Slovensko so skúsenosťou spred sedemdesiatich rokov s „banderovcami“ (najmä v okrese Snina a okolí), viac pochopenia?

Lenže tieto krajiny, ktoré veria, že vo vojne na Ukrajine nemajú prsty Spojené štáty + company,  tvoria dnes cca 21 % z členských krajín OSN, ktoré zahrňujú cca 16 % svetovej populácie.

A ajhľa – v rámci, projektu ŠOS – na rôznej úrovni a stupni hutnosti participujú krajiny, v ktorých žije cca 3,265 mld. ľudí, t. j. asi 25,64 % svetovej populácie – a sú tam celkom štyri čisté jadrové mocnosti (Čína, India, Rusko, Pakistan) a tri rôznym spôsobom s jadrovým štatútom spojené (Irán, Bielorusko a Turecko), ktoré vidia americkú protiruskú avantúru cez poníženie Ukrajiny inak.  

Možno stojí za to si ešte raz pozrieť aj mapu sveta. A tiež si prelistovať knihy o klasickej geopolitike.

Americká snaha o vytvorenie geopolitického konceptu „Rimland 21“ (akýsi pokus o zadržiavanie Ruska a Číny s pomocou pritakávajúcich štátov) je nielen odkázaná na neúspech, ale znamená, že Západ nemá pružnú modernizačnú geopolitickú stratégiu – okrem klasickej geopolitiky, ktorá je už ale (zjavne) prekonaná.

Takže z jadrových mocností sveta na projekte ŠOS zatiaľ (to zatiaľ by som akcentoval) neparticipujú ostávajúce jadrové mocnosti: Francúzsko, Veľká Británia a USA. A čo sa týka Severnej Kórey, tá dostala od prezidenta V. Putina pred pár dňami (písomne) zaujímavú ponuku.

Možno sa dočkáme toho, že okrem nekompetentno-ideologických komentárov (kto komu, ale nie čo), slovenské média preložia a zverejnia plný text tohto listu.

Možno?! Môj rovesník a cez osobu profesora P. Mešťana aj možno priateľ a slovenský hudobný enfant terrible Robo Grigorov by šancu takého „korektného“ prístupu  neslovenských žurnalistov ospieval a odspieval asi takto: „… povedzme áno a povedzme nie, povedzme možno a povedzme že, povedzme áno a povedzme nie…“[1]

Predsummitové stretnutie ministrov v Taškente

ŠOS momentálne predsedá Uzbekistan, ktorý sa aktívne pripravuje na septembrový summit prezidentov a hláv štátov tejto organizácie (plus participantov na rôznej úrovni) v historickom srdci Strednej Ázie v Samarkande.[2]

Súčasťou týchto príprav bol aj summit ministrov zahraničných vecí členských krajín ŠOS 29. júla 2022 v – pôvodne oáze na vedľajšej odnoži Hodvábnej cesty, dnes hlavnom meste Uzbekistanu – Taškente.

Stretnutie ministrov zahraničných vecí ŠOS. Úplne vľavo poverený minister Uzbekistanu V. Norov. V strede prezident Uzbekistanu Š. Mirzijojev. Po jeho pravici S. Lavrov, ktorý informoval o prijatí Bieloruska do ŠOS.
Zdroj: www.mfa.gov.uz

Na tomto stretnutí o. i vystúpil aj Zhang Ming, generálny tajomník ŠOS, ktorý okrem toho, že poďakoval hostiteľovi – poverenému ministrovi zahraničných vecí Uzbekistanu V. Norovi za prípravu stretnutia stretnutie s uzbeckým prezidentom Š. Mirzijojevom, a presadzovanie „ducha ŠOS“

Ale neodpustil si poznámku na tému US provokácie – nedávnej návštevy N. Pelosiovej na Taiwane. V nej mimochodom akcentoval „… princíp jednej Číny je princíp, ktorý je priznaný medzinárodným spoločenstvom. ŠOS uznáva tento princíp a rozhodne vystupuje proti akémukoľvek jeho spochybňovaniu… sme proti zasahovaniu do vnútorných vecí a spochybňovaniu suverenity a teritoriálnej celostnosti ktorejkoľvek členskej krajiny ŠOS… v tomto smere narastá spolupráca v rámci ŠOS, aby sme zabezpečili mier, bezpečnosť a stabilitu v priestore našej organizácie…!“

Potrebuje ešte niekto jednoduchší dôkaz a odkaz, že mocenské chúťky Anglosasov (a ich prisluhovačov) sa postupne dostávajú na vedľajšiu koľaj? Len to prehodenie výhybky môže byť svetovo bolestivé.

Téma Bielorusko

V súčasnosti sú to dva roky, čo bolo rozhodnuté mimo Bieloruska, že rozhodnutie Bielorusov vo voľbách, vraj nebolo správne. No tak si akože pripomínali túto dvojročnicu.

Spomínam si, ako pred ix rokmi za peniaze vtedajšieho slovenského europoslanca P. Šťastného pobehovali neďaleko Slovenského národného divadla a Reduty v Bratislave v pubertiackych tričkách minister M. Dzurinda a jeho štátny tajomník M. Ježovica s „hrozným“ odkazom pre prezidenta A. Lukašenka.

Obdobne aj tohto roku pobehovali aktuálni plagiátori s fotografiami a „hrozivými“ odkazmi, opäť prezidentovi A. Lukašenkovi.

Výsledok? Ako politicky dopadla prvá skupinka, vieme. Ako dopadne druhá? To sa o chvíľu dozvieme. Čo ich však spája – je to bezmyšlienkovité (kto by už od predstaviteľov OĽANO, SAS, Sme rodina a Za ľudí očakával niečo iné) a bezhodnotové poklonkovanie.

A – čo sa opäť krátkozrako zamlčiava – júlové stretnutie ministrov zahraničných vecí ŠOS v Taškente sa dohodlo, že hlavám svojich štátov odporučia, aby sa Bielorusko presunulo z krajiny pozorovateľa za riadnu členskú krajinu Šanghajskej organizácie spolupráce. Teda organizácie, ktorú tvoria krajiny s 25,64 % obyvateľov sveta!

Čo ešte treba dodať k tomu? Nič, len keď sa raz robí koncepčná (geopoliticky rozumná a obhájiteľná) zahraničná politika s funkčnými národnými prvkami, výsledky sú hmatateľné.

Samarkand čaká

Summitu hláv štátov ŠOS v Samarkande (15. – 16. september 2022) by mal zúčastniť aj princ Saudskej Arábie, ktorá má záujem participovať na projekte ŠOS.

Inak prezident Uzbekistanu Š. Mirzijojev je v týchto dňoch na prvej oficiálnej návšteve (po 30-tich rokoch) v Saudskej Arábii.

V rámci špeciálnych hostí sa očakáva aj návšteva prezidenta vysoko neutrálnej stredoázijskej krajiny – Turkmenistanu.

No a do schémy, ktorá postupne vyfaulováva anglosaský svet zapadá aj fakt, že v Nur-Sultane bola (15. augusta 2022), za účasti ostrakizovaného exprezidenta N. Nazarbajeva slávnostne otvorená najväčšia mešita v Strednej Ázii (rozloha areálu 10 hektárov, výška hlavnej kopule 90 metrov, minaretov 130 metrov), kde môže byť až 235 000 veriacich moslimov.

Hlavný sponzor stavby – Saudská Arábia. A teraz sa všetci tešte, že vraj (ešte raz vraj) Kazachstan bude dodávať ropu a plyn do zdecimovanej Európy mimo ruského energo-transportného systému. Slovenský jazyk má krásnu odpoveď – trt!

Nič sa nedeje náhodne a všetko so všetkým súvisí, alebo veríte v niečo iné?

A aj preto možno v Samarkande očakávať žulovú pozíciu ŠOS voči tomu a tým, ktorí si myslia sa, že vo svete môžu všetko.

Ani s piatou kolónou nič nemôžu a nezmôžu nič! Piata kolóna (kdekoľvek na svete) by na to mala myslieť.

Anglický novinár, spisovateľ a vizionár G. Orwell vraj (neoverene) upozorňoval: „… ľudia, ktorí volia skorumpovaných politikov, podvodníkov, zlodejov a zradcov, nie sú obeťami, ale spolupáchateľmi…“[3]

Čo znamená slovo spolupáchateľ, všetci vieme, ale počkajme si na závery summitu Šanghajskej organizácie spolupráce v Samarkande.

Autor je vysokoškolský učiteľ;

[1] Celý text pozri: Robo Grigorov – Povedzme – text – KaraokeTexty.cz

[2] Bližšie pozri: SOC (sco-summit2022.uz)

[3] Zdroj: https://citaty.net/temata/zradce/

(Celkovo 515 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter