Postavme sa spoločne výzvam a spolupracujme na vytváraní lepšej budúcnosti

Je pre mňa veľkým potešením navštíviť krásnu Slovenskú republiku krátko po tom, čo som bola vymenovaná za osobitnú zástupkyňu pre záležitosti Číny a krajín strednej a východnej Európy (SVE) Ministerstva zahraničných vecí Číny. Počas návštevy som otvorene diskutovala so zástupcami slovenskej vlády a parlamentu o tom, ako by sa mohli čínsko-slovenské vzťahy a spolupráca medzi Čínou a SVE v nadchádzajúcich rokoch rozvíjať. Už o pár dní oslávime 73. výročie nadviazania čínsko-slovenských diplomatických vzťahov, začiatok mnohých pamätných okamihov našich dlhoročných priateľských výmen.

J. E. veľvyslankyňa JIANG Yu

Vytvorenie formátu spolupráce medzi Čínou a SVE už v roku 2012 ponúklo čínsko-slovenskej spolupráci ďalšie možnosti. Počas posledného desaťročia sa členovia tohto formátu naďalej zaviazali k praktickej spolupráci a spolupracovali na vytvorení množstva platforiem pre spoluprácu v širokom spektre oblastí vrátane obchodu, investícií, konektivity, cestovného ruchu, poľnohospodárstva, kultúry a vzdelávania, ako aj v boji proti COVID-19, na základe zásad priateľských konzultácií, spoločného úsilia, otvorenosti a inkluzívnosti a pochopenia, že spolupráca medzi Čínou a krajinami SVE je dôležitou súčasťou spolupráce medzi Čínou a EÚ a užitočným doplnkom. Dosiahli sa plodné výsledky, z ktorých má úžitok Slovenská republika a všetky ostatné zúčastnené strany a ktoré prispievajú k celkovému rastu bilaterálnych vzťahov medzi Čínou a krajinami SVE. Za posledných 10 rokov vzrástol obchod Číny s krajinami SVE o 142,6 %, pričom v roku 2021 dosiahol 163,2 miliardy USD, z čoho export poľnohospodárskych produktov zo SVE do Číny vzrástol 1,5-krát. V roku 2019 sa počet čínskych turistov do krajín SVE zvýšil takmer štvornásobne v porovnaní s obdobím spustenia mechanizmu spolupráce a dosiahol počet 2,166 milióna turistov. V prípade Slovenska presiahol objem čínsko-slovenského obojsmerného obchodu v roku 2021 12 miliárd USD, vrátane 16 miliónov v agroobchode, čo je číslo, ktoré sa od roku 2012 viac ako zdvojnásobilo. Počet čínskych turistov navštevujúcich Slovenskú republiku sa v roku 2019 zdvojnásobil v porovnaní s rokom 2012. Obzvlášť som sa potešila správe, že čínska spoločnosť Volvo Car Group oznámila plán investovať do nového závodu na výrobu elektrických áut na Slovensku a som si istá, že to pomôže vytvoriť viac miestnych pracovných miest. Vďaka spolupráci medzi Čínou a krajinami SVE sa na čínsky trh dostali kvalitné agroprodukty zo Slovenska ako mliečne výrobky, jahňacina a čmeliaky na opeľovanie. Obe strany tiež pracujú na možnosti pravidelnej komerčnej nákladnej vlakovej dopravy medzi Čínou a Európou cez Slovensko. Môžeme povedať, že spolupráca medzi Čínou a SVE poslúžila ako ďalší hlavný motor poháňajúci čínsko-slovenskú priateľskú spoluprácu, spolu so samotným bilaterálnym vzťahom a spoluprácou medzi Čínou a EÚ, ktorá prináša skutočné výhody obyvateľom týchto dvoch krajín.

V 10. roku spolupráce medzi Čínou a SVE musíme rozmýšľať o tom, kam sa odtiaľto dostaneme vo svetle nových okolností. Som presvedčená, že musíme vynaložiť spoločné úsilie v týchto aspektoch:

Po prvé, musíme zostať pri všeobecnom smerovaní spolupráce. Vzhľadom na komplikovanú a nestálu medzinárodnú situáciu a pandémiu COVID-19 je dôležité, aby sme zostali oddaní našim cieľom s plnou dôverou, stabilným riadením mechanizmu, využívaním jeho klastrového efektu a uistením sa, že formát slúži svojim cieľom pretvoriť a posilniť bilaterálne vzťahy. Tempo spolupráce by nemalo byť prerušené žiadnym individuálnym incidentom. V opačnom prípade utrpia spoločné záujmy všetkých zúčastnených strán.

Po druhé, musíme zostať oddaní praktickej povahe formátu. Vždy bolo našou spoločnou víziou snažiť sa rozšíriť rozsah spolupráce medzi Čínou a krajinami SVE tak, aby z nej mali úžitok všetci zainteresovaní. Za nových okolností musíme preskúmať nové modely spolupráce a naplno využiť úlohu formátu, ktorý prináša výhody všetkým. Musíme realizovať to, čo bolo dohodnuté na samite v Pekingu, a zaviesť nové praktické opatrenia na napredovanie spolupráce v takých oblastiach, ako je obchod, investície, konektivita, zelené hospodárstvo a inovácie, v nádeji, že prinesieme ešte viditeľnejšie výsledky.

Po tretie, musíme dodržiavať zásadu vzájomnej dôvery a priateľskej konzultácie. Musíme ďalej prehlbovať kultúrne a medziľudské výmeny, aby sme zvýšili vzájomné porozumenie a priateľstvo medzi našimi ľuďmi a upevnili verejnú podporu pre spoluprácu medzi Čínou a SVE. Medzitým by sa otázky vyplývajúce zo spolupráce mali riešiť v duchu priateľských konzultácií, otvorenosti a inkluzívnosti, aby sa vyhovelo úrovni pohodlia všetkých strán a zabránilo sa politizácii formátu.

Po štvrté, musíme hľadať spoločný rozvoj prostredníctvom jednoty. Spolupráca medzi Čínou a SVE nikdy nebola exkluzívnym kruhom, ale otvorenou platformou pre krajiny, aby sa od seba navzájom učili a čerpali zo svojich silných stránok. Je užitočné, že identifikujeme synergiu medzi formátom Čína – SVE a inými mechanizmami regionálnej spolupráce. V duchu skutočného multilateralizmu možno prijať flexibilnejšie prístupy, ako krok vpred smerom ku globálnej komunite zdieľanej budúcnosti.

Keď sa pozrieme na ďalších 10 rokov spolupráce medzi Čínou a SVE, sme naplnení dôverou, že pokiaľ budeme pracovať spolu, spolupráca medzi Čínou a SVE nám určite prinesie ešte väčší úžitok.

(Celkovo 173 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

One thought on “Postavme sa spoločne výzvam a spolupracujme na vytváraní lepšej budúcnosti

  • 19. septembra 2022 at 10:39
    Permalink

    Čína /ČĽR/ je pozoruhodný štát s vyváženým systémom štátnej organizácie a moci s vysokou decentralizáciou v ekonomike. Úspechy sa po divnývh experimentoch „veľkého Maa“ dostavili. Spolupráca so svetom a osobitne s Ruskom nech prekvitá. Chyby sú zažehnané a neopakovateľné. Vedenie śtátu je natoľko prezieravé, že si snáď nedá kafrať do života „koloniálnou“ politikou USA prostredníctvom – vraj nezávislých – tzv. „mimovládiek“.

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter