Ivan Kříž: Listovanie

(KUCHYNSKO-CHODNÍKOVÉ FOTOBLUES)
Krajská galéria v Prešove 15 jún – 10. september 2023

Nie je to tvorba hlučná, ani okázalá. Naopak. Je tichá a skromná. A veľmi súkromná. Človeka v nej neuvidíte. Zato ho za výsledkom o to mocnejšie cítite.

Listovanie

Autor (1958, Humenné) vyštudoval geológiu na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave, pracoval ako manipulačný robotník, laborant, propagačný pracovník, letecký fotograf, technický fotograf, živnostník. Vystavoval v Bratislave, aj vo Viedni a v Saint-Just-le-Martel pri Limoges. Jeho dielami sú veľkoplošné farebné fotomontáže, softvérovo upravené a vytlačené na plátne z bavlny s prímesou polyesteru, ktorého štruktúra pri pozorovaní navodzuje príjemnú zrakovú mäkkosť. Námety nachádza pri prechádzkach po meste a v prírode či vo svojej domácnosti, kedy ho zaujme hoci detail pošliapaného listu, textúra rozbitého skla, pavučina roztrhanej umelohmotnej sieťovky. Z nich zostavuje básnivé minipríbehy, ktoré mu pripomínajú čosi z jeho života alebo navodzujú okolnosti a rozpoloženie. Mnohé záležitosti sú vzťahové. Nájdeme tu dialógy, žiarlivé výstupy, lásky. Ba aj erotiku. Stačí na to kvetena a zelenina. V rozličnom vývinovom a časovom stave.

Rande

Výstižné názvy napomáhajú v navigácii. Napríklad „Najkrajšia z triedy“ predstavuje veľký, pestro sfarbený jesenný list, obklopený menšími a úspornejšie tónovanými jedincami až po tie zoschnuté. Pritom nemusí ísť o najškaredšie spolužiačky, ale skôr o nápadníkov, čo by ju radi dostali. Domýšľaniu sa medze nekladú. Tlmené, často monochrómne pozadie dáva vyniknúť estetickosti štruktúry aktérov na ňom. Aj keď je všetko nehybné, pulzuje tu čarovná sila ukrytá pod povrchom.

Dáma s hranostajom

Ivan je perfekcionalista. Hoci pôsobia jednoducho, vzniku každého obrazu predchádza úmorný a dlhý proces hľadania kompozície, ostrosti, primeraného odtieňa za počítačom. Stojí to za to. Odhaľuje pritom, sebe aj nám, krásu náhody, ktorá, povedané s Novomeským, napomáha milovať tak strašne, neskonale veci i vecičky tohto sveta.

Traja králi

Nikdy sa nevzdávaj!

(Celkovo 143 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter