Michael Hauser: Manifest jako performativní experiment

Po vydání Manifestu socialistického hnutí se objevily námitky nejrůznějšího druhu o smysluplnosti takového počínání. Mnohé z nich shrnul Peter Daubner v recenzní studii, která vyšla v časopise Studia politica Slovaca. V posledním čísle vyšla má odpověď. Argumentuji v ní mj., že morální povinností dnešního kriticky myslícího člověka je přispět k vytvoření nového socialistického hnutí. Argument zní takto:

„Srovnejme si dvě věci. S jistým zjednodušením můžeme tvrdit, že v minulém režimu vládla egalitární disproporce mezi rovností a svobodou a jménem rovnosti se omezovala svoboda. Následkem nesvobody a nedostatečné kritiky moci se objevily nové sociální nerovnosti. Byly to nerovnosti mezi stranickou a technokratickou byrokracií a pracující většinou. V současném světě však panuje výrazná liberální disproporce a jménem svobody (především neomezené vlastnické svobody) se prosadila extrémní nerovnost, která např. v podobě vlastnických zásahů uvnitř privátních médií a sociálních sítí začíná omezovat svobodu slova. Extrémní nerovnost se projevuje tím, že stále menší skupina oligarchie má bohatství stejné jako chudší polovina lidstva. Tato skupina se během posledních dvou dekád zmenšila z několika stovek na několik málo lidí. Jak uvádí organizace Oxfam, v roce 2016 to bylo jenom 8 osob. V roce 2022 získalo 1 % nejbohatších dvakrát tolik než 99 % obyvatel planety. Chudší polovině lidstva náleží pouze 2 % celkového bohatství, kdežto horních 10 % vlastní 76 %. Tato extrémní nerovnost se probírá na zasedáních Světového ekonomického fóra jako jeden z největších problémů současného světa.

Představme si, že by tato čísla vyjadřovala míru svobody. Hrstka lidí by se těšila plné svobodě, polovina obyvatel planety by neměla prakticky žádnou svobodu a ostatní by měli svobodu omezenou. Neřekl by každý, že by mělo vzniknout globální liberální hnutí, které změní celosvětový systém nesvobody? Nejspíše nikdo nebude pochybovat o tom, že takové hnutí je zcela oprávněné, a někteří budou považovat za svou morální povinnost pomoci mu na svět. Třeba pak založí sdružení s názvem Liberální kruh, který bude šířit myšlenku svobody a bude hledat cesty ke svobodné společnosti. Ze stejného důvodu je dnes morální výzvou usilovat o vznik hnutí, které by zvrátilo výraznou liberální disproporci ve prospěch rovnosti, a učinilo tak zároveň kvůli svobodě. Názvem takového hnutí je ex definitione hnutí socialistické. Proto jsem se svými přáteli pojmenoval naše sdružení Socialistický kruh a manifest jsem nazval Manifest socialistického hnutí.“

(Status na FB 8. októbra 2024)

(Celkovo 34 pozretí, 33 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter