Zelenskyj o možnosti mierových rokovaní

Zelenskyj nevylúčil možnosť mierových rokovaní priamo s Vladimirom Putinom. V rozhovore pre BBC uviedol, že ukončenie vojny neznamená dobytie všetkých okupovaných ukrajinských území silou, pričom s ich prinavrátením by vraj mohla pomôcť sila diplomacie.

Horúca fáza vojny, teda etapa priamych bojov, by sa podľa prvého muža Ukrajiny mohla skončiť už do konca tohto roka.

„Môžeme sa o to pokúsiť do konca tohto roka. Plán bude v každom prípade pripravený (…) Ale plán musí byť zjednotený s partnermi. Aby nikto nehral svoju iniciatívu ukončenia vojny. A potom bude záležať na partneroch, ktorí budú tlačiť na Rusko, aby Rusko súhlasilo, že si sadne a bude uvažovať o ukončení vojny,“ citoval Zelenského UNIAN (ukrajinská informačná agentúra – pozn. red.)

Lenže doteraz platí zákaz rokovaní s Putinom, ktorý sám sebe nechal schváliť v parlamente Zelenskyj. Či sám, či na niečí pokyn, to sa možno niekedy (keď prehovorí nejaký Arachamyja) dozvieme. Európa ústami svojich militantov stále hovorí, že o všetkom rozhodne Ukrajina sama. A Trump hovorí, že ukončí vojnu skôr, ako zasadne do prezidentského kresla (ak by bol zvolený). Tak kto o tom rozhodne? Čia je to vojna?

Kličko, boxer, primátor Kyjeva a jeden z uchádzačov na post prezidenta po Zelenskom, hovorí, že o mieri by sa muselo rozhodovať v referende – lebo kto by vysvetlil rodinám tých mŕtvych, za čo bojovali? Inak – Kličko je z dôstojníckej rodiny, chodil do školy v Čechách, lebo tata bol dôstojníkom okupačnej armády, ktorá nás v roku 1968 „oslobodila“ od revizionizmu…

My, Západ, si pochvaľujeme ukrajinských lekárov, sestričky a iný personál, ktorý ušiel pred vojnou. „A čo mladé zutekalo, a čo staré nevládalo.“ Ale na tej Ukrajine – kto lieči? Tam nechýbajú?

Ukrajinec Alexej Arestovič, tiež jeden z kandidátov na post prezidenta Ukrajiny, spočítal, aký je doterajší výsledok pre Ukrajinu: stratila 15 miliónov občanov (bez mŕtvych, o počte ktorých presné číslo nikto nepovie) – 12 miliónov utečencov, 3 milióny na Donbase. RF získala Donbas a 3 milióny občanov. Rusko nepochybne napadlo Ukrajinu. Ukrajina sa bráni. Ale k vojne dôjsť nemuselo, ak by pred ňou Zelenskyj bol prijal to, čo je možné, že prijme teraz… pozri rozhovor pre BBC. Bol v rozhodovaní samostatný? Úbohá Ukrajina.

(Celkovo 603 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter