Juraj Blanár: Vláda chce zase blokovať weby

Vláda dnes schválila návrh Národného bezpečnostného úradu na novú legislatívu, týkajúcu sa blokovania tzv. škodlivého obsahu. Pôvodný zákon mal mnohé nedostatky, ktoré mu vytýkali aj liberálne orientované kruhy. Išlo napríklad o výčitku, že NBÚ môže blokovať webstránku aj bez rozhodnutia súdu.

V najnovšom materiáli je už jasne uvedené, že rozhodnutie úradu o blokovaní musí odobriť súd. To však nič nemení na tom, že by stále išlo o opatrenie, zavádzajúce cenzúru, ktorú naša ústava explicitne zakazuje. Nič na tom nemenia ani tie formulácie v zákone, ktoré sa snažia zmierniť prísne vyznenie pôvodného zákona.

Pripomeňme, že na základe pôvodnej legislatívy došlo v marci tohto roku k dočasnému zablokovaniu štyroch webov, ktoré sa „previnili“ najmä tým, že zastávali iný než provládny názor. Išlo o bezprecedentný krok, aký by v demokratickej spoločnosti nemal mať miesto. Zákon bol pôvodne odôvodnený vypuknutím vojny na Ukrajine. Tu však treba opätovne zdôrazniť, že Slovensko nie je stranou prebiehajúceho vojnového konfliktu medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou.

Zároveň treba poznamenať, že pokiaľ si niekto myslí, že niektorá webstránka či niektoré médium šírilo klamstvá či nepravdy, má na riešenie takejto situácie k dispozícii štandardné právne nástroje. Takéto problémy určite nemožno riešiť zavedením cenzúry – či už ju tak priamo nazveme, alebo ju zakomponujeme do zákona pod nejakým iným, eufemistickým názvom. Trebárs ako „blokovanie škodlivého obsahu“.

Pokiaľ vláda opätovne schvaľuje legislatívu, ktorej cieľom je umožniť naďalej blokovať nepohodlné weby, ukazuje to na jej rezignáciu na demokratické princípy a zároveň na jej strach z akejkoľvek vážnejšej kritiky. Takúto vládu už nemôžu považovať za svoju nielen predstavitelia opozície, ale vôbec akíkoľvek demokraticky cítiaci občania, vyžadujúci dodržiavanie princípov právneho štátu.

(Status na FB 2. novembra 2022)

(Celkovo 61 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Jedna odpoveď

  1. Vláda to uskutočňuje, priamo alebo nepriamo, viac alebo menej skryto, sústavne a priebežne. Už vyše dvoch mesiacov mám zablokovaný prístup na stránku E. Chmelára. V prvom momente som si myslel, že po L. Blahovi aj jemu zablokovali stránku. Ale evidentne Chmelár funguje. Zakrátko na to bola asi 3 týždne zablokovaná stránka gen. Viktorína a A. Belousovovej. Pri ceste do Poľska antivirový program Esetu zablokuje prístup na internet úplne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter