Juraj Blanár: EÚ chce školiť ukrajinských bojovníkov

EÚ mala byť spolkom štátov pre ekonomickú spoluprácu, ochranu životného prostredia, ale najčastejšie ju vnímame ako zbavenie povinnosti vybavovania víz a používania pasov, a v mnohých štátoch je výhodou aj používanie spoločnej meny.

O to viac ma zarazilo najnovšie vyhlásenie šéfa európskej diplomacie J. Borrella, ktorý informoval o rokovaniach o začatí rozsiahlej výcvikovej operácie pre ukrajinských vojakov, ktorá by sa uskutočnila v štátoch, susediacich s Ukrajinou. Len pripomínam, že aj Slovensko je jedným zo susediacich štátov.

Starých západných krajín sa to netýka, ale nás v strednej Európe bytostne. Akoby niekomu vyhovovalo nielen prehlbovanie konfliktu na Ukrajine, ale aj jeho prenášanie do susedných štátov. Kladiem si otázku, prečo to J. Borrell navrhuje práve v týchto krajinách? Aký je problém previezť ich na výcvik do Španielska, Francúzska či Nemecka!?

Jednoznačne odmietam takúto „misiu“. Ak chcela EÚ pomôcť obyvateľom, trpiacim vojnovým konfliktom, tak mala jednoznačne zintenzívniť svoju diplomatickú činnosť. A nie vytvárať výcvikové strediská, kde by sa len prilieval ďalší olej do ohňa na Ukrajine. EÚ bola mierovým projektom po dvoch svetových vojnách. A dnes sa namiesto toho, aby čo najintenzívnejšie využila všetky prostriedky mierového procesu, necháva vtiahnuť do vojnového konfliktu.

(Status na FB 23. augusta 2022)

(Celkovo 92 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Jedna odpoveď

  1. Stále sa ukazuje jasnejšie, kto je vinníkom a iniciátorom konfliktu. Stále je zrejmejšie, že EÚ a jej orgány a predstavitelia strácajú legitimitu a demokratický charakter.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter