ECHO ČITATEĽOV

Gabriela Rothmayerová: Milá Milka!

Nedá sa zabudnúť na Milkin hlas, na jej svojský, neopakovateľný prejav a na jej veľké tmavé oči. Keď na mňa hľadí len z fotky, vždy mám pocit, že vidí na najhlbšie dno mojej duše. Milka bola a ostane jedinečnou osobnosťou nášho, slovenského umenia, našej kultúry, ale jedinečnou aj ako ľudská bytosť. Je mi naozaj úprimne veľmi, veľmi ľúto, že tu už nie je s nami….
Zuzana Gábrišková, 31. mája 2023

* * *

Ľubim ce ,Milko. Aj v tým ňebu. Nigda še nepovyšovala nad obyčajnu Slovač. Česť jej pamiatke.
Laco, 31. mája 2023

* * *

Vďaka, Gabika, sugestívnymi opismi vybraných epizód a krátkymi ukážkami z rozhovorov s Milkou si veľmi presne vystihla osobnosť našej spoločnej priateľky. Rada mám aj tvoju charakteristiku jej poetiky, ktorú si priblížila lakonickým vyjadrením: „veľa povedať málo slovami“. Vždy som rada čítala Milkine hutné prózy, prežívala jej monodrámy, z ktorých dýchala melanchólia podobná čechovovskej, no zároveň svojská a svojbytná zimkovská melanchólia, prelínajúca sa s originálnou a jedinečnou zimkovskou úsmevnosťou – pretože bez zveličenia, Milka takou jedinečnou autorkou bola. Celý život písala svoju Knihu, verná témam, ktoré boli pre ňu dôležité: identita, kultúrne dedičstvo, korene, domov a svet, vzťahy medziľudské i vzťahy človeka/spoločnosti k prírode. Celý život ostávala verná svojim ideálom, medzi ktoré patrila sociálna spravodlivosť, hlboká ľudskosť… Obdivovala som ju nielen ako autorku, ale aj ako statočnú, odvážnu ženu, ktorá sa nebála otvorene prejaviť vlastný názor – aj za cenu, že ide proti prúdu, ktorá bola kritická, ale aj láskavá, priateľsky žičlivá.
Vedela veľmi dobre, že aj smútok a slzy patria k životu, ba vedela v nich objaviť aj krásu.
Tú teraz, milá Milka, musíme hľadať v smútku, ktorý prežívame z tvojho odchodu.
Etela Farkašová, 1. júna 2023

* * *

Práve sme s Helou dopozerali Milkin medailón v TV. Gabika, Tvoj list Milá Milka som si prečítal až teraz. Nemám čo dodať, ani uberať… Milka svojim hrdinom nič neodpustí, ale ich ani neopustí… napísal som v recenzii jej debutu Pásla kone… Ešte vlani som ju videl na Kysuciach, poslednú oponu má Milka už za sebou. Ja ešte postávam na betóne…
Jozef Čertík, 7. júna 2023

(Celkovo 68 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter