Noam Chomsky: Hovoriť o vojne s Čínou je totálne šialenstvo

Renomovaný lingvista a politický disident Noam Chomsky na webinári, ktorý pripravila Massachusetts Peace Action 26. apríla, predniesol pochmúrnu prognózu o medzinárodnej politike.

Chomsky povedal, že bol zdesený, keď si vo Foreign Affairs, prestížnom časopise Rady pre zahraničné vzťahy, prečítal: „Môžeme viesť malú jadrovú vojnu s Ruskom… koho to zaujíma“.

Takéto uvažovanie považuje Chomsky za šialenstvo. Jadrová vojna bude mať za následok masové utrpenie a zničenie veľkej časti planéty – pretože prvý úder vyvolá odvetu.

Chomsky pripomenul Alberta Einsteina, ktorému raz položili otázku, s akými zbraňami sa bude bojovať v tretej svetovej vojne. Odpovedal, že nevie, ale že „vo štvrtej to budú palice a kamene“. A všetko nasvedčuje, že tam smerujeme.

Americkí generáli, ktorí by podľa Chomského mali byť najlepšie informovaní, otvorene hovoria o vojne s Čínou ako o hotovej veci.

USA vojensky obkľučujú Čínu, Bidenova administratíva:
a) buduje sieť vojenských základní USA na Filipínach;
b) posilňuje vojenské spojenectvo USA s Južnou Kóreou a Japonskom;
c) dodá Austrálii proti Číne jadrové ponorky s riadenými strelami;
d) vysiela bombardéry B-52 s jadrovými náložami na ostrov Guam.

O prebiehajúcej ekonomickej vojne USA proti Číne hovoria vyjadrenia americkej ministerky obchodu Giny Raimondovej, podľa ktorej všetky západné krajiny musia spolupracovať pri predchádzaní čínskym inováciám a rozvoju, čo znamená, že Čína by mala byť ekonomicky oslabená.

Bidenova administratíva stanovila, že žiadny spojenec USA nemôže do Číny dodávať nič s americkými pokročilými technológiami vrátane Holandska, lídra v litografickom priemysle, ktorý je kľúčový vo vývoji počítačových čipov.

Podľa Chomského sa USA teraz v podstate snažia deindustrializovať Európu tým, že ju v dôsledku vojny na Ukrajine odstrihnú od čínskeho trhu a od ruských nerastných surovín.

Európski spojenci sa viac-menej podriaďujú, zatiaľ čo väčšina zvyšku sveta je odhodlaná presadzovať svoju nezávislosť od globálneho systému ovládaného USA, obchodovať stále viac v neamerických menách a zlepšovať komerčné vzťahy s Čínou.

Podľa Chomského bol Washington nedávno ponížený Čínou, keď sprostredkovala významnú mierovú dohodu medzi Saudskou Arábiou a Iránom. Tento krok bol v rozpore s dlhotrvajúcou politikou USA, ktorá sa snažila vybudovať blok reakčných arabských štátov na boj proti Iránu.

Deštruktívnosť americkej politiky na Blízkom východe je symbolom neúspešného impéria, ktorého dni sa čoraz viac zdajú spočítané.

Na margo hroziacej environmentálnej katastrofy Chomsky povedal, že mierové hnutia musia tlačiť na okamžitý posun od konfrontácie s Čínou a Ruskom k spolupráci – inak sa v priepasti ocitneme všetci spoločne.

Spojenectvo Soulu a USA v americkom vojnovom pláne

Chomského vystúpenie vo webinári bolo v týždni, keď sa juhokórejský konzervatívny prezident Yoon Suk Yeol stretol sprezidentom Bidenom na mimoriadnom summite a diskutovali o ďalšej integrácii Soulu do amerického vojnového plánovania a o vojenskej integrácii oboch krajín.

Na spoločnej tlačovej konferencii po summite Biden a Yoon oznámili nový záväzok USA – prvý raz od začiatku 80. rokov nasadiť v Južnej Kórei ponorku s jadrovými zbraňami.

Je to súčasť súboru nových krokov na podporu spolupráce medzi USA a Južnou Kóreou v oblasti vojenského výcviku, zdieľania informácií a iných foriem strategickej spolupráce, pričom generál Kenneth Wilsbach, veliteľ tichomorských vzdušných síl USA, naznačil, že čoskoro budú môcť pristávať americké nukleárne bombardéry B-52 na juhokórejských leteckých základniach.

rozhovore zverejnenom 19. apríla Yoon načrtol program svojej cesty a uviedol, že Soul by mohol potenciálne začať posielať vojenskú pomoc na Ukrajinu a podporiť kampaň Washingtonu na začatie vojny s Čínou o Taiwan. Yoon tiež nedávno prijal opatrenia na normalizáciu vzťahov s Japonskom, aby umožnil tripartitné spojenectvo s USA proti Číne.

RAND Corporation (americký politický think-tank) charakterizoval Yoona ako Bidenovho „dokonalého juhokórejského partnera“, pretože podporuje rozšírenie spoločných americko-juhokórejských vojenských cvičení a vojenského výcvikus USA. Cieľom je „odradiť severokórejskú agresiu“ spolu s členstvom v novom Indo-Pacifiku, ktorého hlavným účelom je ekonomicky izolovať Čínu.

Na počesť Yoona sa počas návštevy vo Washingtone konala štátna večera, najvyššia diplomatická pocta, na ktorú slávny šéfkuchár Edward Lee pripravil menu inšpirované kórejskou kuchyňou, o zábavu sa postarali umelci z Broadway a Yoon sedel pri stole s hollywoodskou hviezdou Angelinou Jolie a jej adoptívnym synom Maddoxom, absolventom univerzity v Južnej Kórei.

O náladu sa postaral sám Yoon, ktorý zaspieval skladbu „American Pie“ po tom, čo dostal gitaru s podpisom jej zosnulého skladateľa Dona McLeana. Za touto honosnou oponou sa ukryl zámer a cieľ večere: získať lídra tvrdej línie, aby zradil svoj vlastný ľud tým, že Južná Kórea by sa mala stať odpaľovacou rampou v budúcej vojne so Severnou Kóreou a Čínou. Ak sa v tej vojne odpália jadrové zbrane, bude zničená veľkú časť ľudstva.

USA dlho ospravedlňovali svoju vojenskú prítomnosť v Južnej Kórei ako nevyhnutnú na odstrašenie severokórejskej agresie. Pritom Kóreu umelo rozdelili po druhej svetovej vojne práve USA a nastolili brutálnu klientsku vládu na juhu, masívnym bombardovaním zničili veľkú časť Severnej Kórey a vymysleli plán na začatie jadrového útoku na Čínu. [1]

Kim Jo-jong, sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una, v Pchjongjangu ostro odsúdila dohodu medzi USA a Južnou Kóreou. Podľa jej slov úmerne k rozmiestňovaniu smrtonosných jadrových zbraní v blízkosti Kórejského polostrova bude uplatnenie práva Pchongjangu na sebaobranu.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharova uviedla, že nuklearizácia vojenskej aliancie USA a Južnej Kórey „neprinesie nič iné ako eskaláciu napätia, vyvolá krízy v bezpečnostnej sfére a vyprovokuje preteky v zbrojení“.

Simone Chunová (výskumníčka a aktivistka, ktorá sa venuje medzikórejským vzťahom) na webinári Massachusetts Peace Action poznamenala, že 80 % Juhokórejčanov je proti kapitulačnej politike prezidenta Yoona – ktorý minulý rok vyhral voľby s minimálnym rozdielom a má len 19-percentnú popularitu.

Juhokórejčania v drvivej väčšine podporujú vyvážené zahraničné vzťahy s Ruskom a Čínou, zmierenie s Japonskom a mier so Severnou Kóreou, čo blokujú USA.

Chomsky poznamenal, že od kórejskej vojny na začiatku 50. rokov je Južná Kórea „okupovanou krajinou“, ktorá podlieha americkej nadvláde a kontrole, čo by sa mohlo zmeniť iba vtedy, ak by bola podpísaná mierová zmluva so Severnou Kóreou – čo si väčšina Juhokórejčanov želá.

Chomsky ocenil úsilie mierových aktivistov, účastníkov webinára, ktorí protestovali proti Yoonovej návšteve na Harvard Kennedy School a organizujú v júli národnú mobilizáciu za ukončenie kórejskej vojny vo Washingtone a konferenciu ako súčasť rastúceho hnutia za transformáciu zahraničnej politiky USA.

Chomsky tiež uviedol, že sa inšpiroval mierovými aktivistami z ostrova Jeju pri Južnej Kórei, ktorí sa statočne snažili zabrániť nedávnej výstavbe americkej námornej základne na mieste svetového kultúrneho dedičstva.

Chomsky si spomenul na svoje cesty do Severného Vietnamu počas vrcholiacej vietnamskej vojny a na mnohé z oblastí, ktoré vyzerali ako mesačné krajiny.

Ak by vojna opäť vypukla, s novými vojenskými technológiami a s ešte vyššou úrovňou ničenia, bola by to omnoho väčšia katastrofa. A tak treba zastaviť šialených mužov a šialené ženy, ktorí/é sa ocitli pri moci.

JEREMY KUZMAROV (https://jeremykuzmarov.com) je výkonný redaktor časopisu CovertAction Magazine a autor knihy The Russians Are Coming, Again , s Johnom Marcianom (Monthly Review Press, 2018).

Prevzaté z webovej stránky nezávislého socialistického časopisu The Monthly Review, ktorý vychádza v New Yorku od roku 1949; ide o najdlhšie nepretržite vydávaný socialistický časopis v USA. Článok tam vyšiel 29. mája 2023. Na stránke sa uvádza: Licencované CC BY-NC-ND 4.0


  1. Pozri Bruce Cumings, Kórejská vojna: História (New American LIbrary, 2011); a Jeremy Kuzmarov, „Kórejská vojna: Rozpútané barbarstvo“, https://peacehistory-usfp.org/korean-war/ . 

(Celkovo 667 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter