Roman Laml: Polícia prekračuje svoje kompetencie

Špecializovaná oficiálna stránka Policajného zboru Slovenskej republiky „Hoaxy a podvody“ prináša veľa dôležitých upozornení na skutočné hoaxy a podvody, ktorým sme vo virtuálnom priestore vystavení. V tomto smere je to záslužná činnosť. Okrem toho sa ale často púšťa do rôznych ideových komentárov, ako v tomto prípade, ktoré s hoaxami a podvodmi nemajú nič spoločné.

Skutočne neviem o tom, že by naša polícia mala nejaké historické pracovisko, alebo že by úlohou polície bolo vysvetľovať občanom historické udalosti v tom ideovo správnom historickom kontexte. Preto si myslím, že v tomto a podobných prípadoch ide polícia ďaleko za svoje kompetencie, ako aj za poslanie, ktoré má táto facebooková stránka mať.

Názor, ktorý ponúka tento konkrétny status, je v určitých kruhoch moderný, ale pre svoju zjednodušenosť je, slušne povedané, zavádzajúci. Udalostí, ktoré viedli k vypuknutiu II. svetovej vojny, je veľmi veľa a účelové vytrhávanie niektorých z nich z celkového kontextu je presne ten druh informácie, proti ktorým by mala táto stránka bojovať. Zúžiť vypuknutie II. svetovej vojny len na spojenectvo Nemecka a ZSSR a ignorovať množstvo ďalších udalostí, ktoré sa v tomto období odohrali, je zámerné falšovanie histórie.

Len pre zaujímavosť dodám, že teóriu o spoločnom podiele Nemecka a ZSSR na vypuknutí vojny začali po roku 1945 rozvíjať v Nemecku práve bývalí nacisti v úsilí odviesť pozornosť od vlastných zločinov. Stala sa módnou aj v súčasnosti v snahe zľahčovať význam ZSSR pri porážke fašizmu a nachádza aj v našom priestore veľa „užitočných idiotov“ pri jej šírení.

Je to niečo podobné, ako keby niekto napísal, že Poľsko síce bolo obeťou nemeckého útoku, ale samo malo s Nemeckom podpísanú zmluvu o neútočení a po jej podpise poľský minister zahraničných vecí Beck povedal: „Poľsko o svojej vôli vyhlasuje, že odteraz spája svoj osud s osudom Nemecka… Poľská vláda sa vyhlasuje odteraz za oslobodenú od akýchkoľvek záväzkov voči Československu a pripomína želanie stanoviť spoločnú hranicu s Maďarskom.“ Poľsko sa v predvojnovom období stavalo negatívne k návrhom na spoluprácu krajín strednej Európy v reakcii na nemecké expanzné zámery, v Poľsku bol silný antisemitizmus, ktorý bol aj v pozadí Krištáľovej noci a že okamžite po Mníchovskej dohode Poľsko zabralo časť Tešínska, z ktorej bolo vyhnaných 35 000 ľudí.

Aj toto je pravda, ale v takto podanom kontexte to účelovo presúva časť viny z vojny z Nemecka na Poľsko. A presne toto vo vzťahu k ZSSR robí dezinterpretácia vzniku vojny, ktorú nám ponúka Polícia SR!

(Status na FB 10. mája 2023, titulok SLOVO)

(Celkovo 264 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

One thought on “Roman Laml: Polícia prekračuje svoje kompetencie

  • 11. mája 2023 at 11:42
    Permalink

    Nazdávam sa, že už nikto nemôže zakrývať skutočnú príčinu súčasnej tragédie na Ukrajine. Je to vojna USA proti zvyšku sveta, ktorý ešte nekolonizovali, nevlastnia ho a nezneužívajú ho. Do toho zvyšku nevlastneného sveta patrí Čína a Rusko. Preto o Rusku v očiach verejnosti, ktorá o dejinách nevie veľa (a patria k nej neraz aj inak vysoko vzdelaní a pracovití ľudia), potrebujú vytvoriť čo najhorší obraz. Žiaľ, nielen na Slovensku USA nachádza v tomto smere veľa ochotných prisluhovačov. Žiaľ, rétorika dnešných médií sa neobyčajne podobá rétorike médií v štátoch ovládaných nacistickým Nemeckom a preberá aj niektoré formulácie z Hitlerovho Main Kampfu alebo ich parafrázuje.

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter