Robert Hajšel: Aby dotácie neskončili vo vreckách bohatších

Spoplatnenie emisií v doprave a budovách môže ohroziť tých najzraniteľnejších, preto som ho nepodporil.

Reformu európskeho systému obchodovania z emisiami schválil dnes v Štrasburgu europarlament a dal aj zelenú spoplatneniu emisií z palív, využívaných v doprave a pri kúrení v budovách. Aj keď by toto opatrenie malo naozaj prispieť k zníženiu celkového objemu emisií skleníkových plynov a istým spôsobom stimulovať prechod na ekologickejšie formy kúrenia a na elektromobilitu v doprave, túto legislatívu som podporiť nemohol. A to potrebu znižovania emisií podporujem.

Hrozí totiž, že náklady, spojené so spoplatením emisií distribútori automobilových, ako aj vykurovacích palív prenesú do konečnej ceny, ktorú z prevažnej miery budú aj tak musieť zaplatiť spotrebitelia, vrátane tých najzraniteľnejších – nízkopríjmových domácností, živnostníkov a malých podnikateľov. A pokým tieto vyššie ceny a účty nedokážeme naozaj účinne kompenzovať z verejných peňazí, potom sa v niektorých regiónoch môžeme dostať do ozajstných sociálnych problémov.

Oponenti síce budú argumentovať tým, že na účely utlmovania negatívnych účinkov a sociálne opatrenia sa založí Európsky klimatický a sociálny fond, ale, bohužiaľ, podarilo sa nám presadiť, že iba 30 percent z jeho rozpočtu môže ísť na priame kompenzácie zraniteľným domácnostiam a mikropodnikom. A to je málo. Zostávajúcich 70 percent pôjde na podporu inovatívnych ekologických opatrení.

Tu treba podotknúť, že aj keď istá dotácia pôjde napríklad na obstaranie elektromobilu alebo tepelného čerpadla na kúrenie, tá dotácia nebude taká vysoká, aby stimulovala k tomuto kroku tých najzraniteľnejších. A tak nakoniec peniaze z klimatického a sociálneho fondu môžu do veľkej miery skončiť vo vreckách tých bohatších, ktorí si ale výmenu auta alebo kúrenia môžu určite dovoliť aj bez nej.

(Status na FB 18. apríla 2023, titulok SLOVO)

(Celkovo 97 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter