Ladislav Kamenický: Chybný krok Nemecka

Nemecko asi nepotrebuje elektrinu z jadra, a keď nebudú mať oni, tak ani Slovensko! To snáď nemyslia vážne!

Slovenská republika pred spustením 3. bloku jadrovej elektrárne Mochovce vyrábala v jadrových elektrárňach 52-53 % všetkej elektrickej energie na Slovensku.

Po plnom spustení 3. bloku Mochoviec sa podiel jadra na výrobe elektriny na Slovensku zvýši dokonca až na 65 %!

Už len z týchto dvoch faktov je jasné, že bez jadrovej energetiky by Slovensko malo obrovské problémy s energetickou bezpečnosťou.

Nemecko dnes „úspešne“ vyplo svoje posledné 3 jadrové elektrárne z celkového počtu 17. Výpadky vraj nahradia alternatívnymi zdrojmi energie, ako je vietor, voda a solár. V lete však často nefúka, aj vodné elektrárne menej produkujú a potom bežia uhoľné elektrárne v Nemecku na plné obrátky. Nemecko totiž kvôli nezmyselným sankciám nakupuje a spaľuje uhlie až z ďalekej Austrálie.

Áno, to sú tie uhoľné elektrárne, ktoré sú najneekologickejšie a „najšpinavšie“ zo všetkých elektrární, a ktoré museli Nemci opäť uviesť do prevádzky, lebo mali nedostatok elektrickej energie. Ak k tomu pridáme zanedbaný technický stav skoro polovice z 56 jadrových elektrární vo Francúzsku, ktoré sú odstavené z prevádzky, tak sa potom nečudujme, že v Európe máme energetickú krízu! Aby toho nebolo málo, tak na základe informácií agentúry AFP nemecká vláda požaduje, aby bol ruský civilný jadrový sektor zaradený do ďalšieho sankčného balíka EÚ.

Znamenalo by to, že by Slovensko mohlo prísť o jadrové palivo z Ruska, ktoré sa v našich jadrových elektrárňach technologicky nedá len tak ľahko nahradiť. V preklade: Slovensko by mohlo prísť až o 65 % vyrobenej elektriny!

Nemecká výzva na sankcie, ktoré spôsobia problémy slovenskej jadrovej energetike, je pre Slovensko neakceptovateľným krokom!

Nemecká vláda sa nemôže správať spôsobom, že ak sa Nemecko dobrovoľne vzdalo jadrovej energie, tak ju nebude mať ani Slovensko (resp. iné štáty)!

Nekompetentná Hegerova vláda, ktorú viac zaujíma míňanie peňazí na zbrojenie, by sa radšej mala zaoberať energetickou bezpečnosťou Slovenska!

Ak by bol SMER – SSD vo vláde, proti takýmto návrhom by sme sa jednoznačne postavili! Jasný postoj politických strán k téme energetickej bezpečnosti Slovenska by mal byť rozhodujúci aj pri nadchádzajúcich voľbách do NR SR!

V Nemecku podľa prieskumov až 59 % samotných Nemcov považuje odstavenie jadrovej energetiky za chybný krok.

Je možné, že soudruzi někde udělali chybu!

(Status na FB 16. apríla 2023, titulok SLOVO)

(Celkovo 152 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter