Dorastieme na dôstojných partnerov?

Škoda, že strýko Sam netuší, ako strápňuje predstaviteľov bývalých sovietskych satelitov pred verejnosťou! Na jeho povel zabudli, kade povláčil ich vojakov ako okupantov a odkiaľ sa mnohí vrátili v cínových rakvách. Privierali oči nad jeho krvavými sólami vo svete, napríklad nad zavraždením Usámu bin Ládina na pakistanskom území a v priamom prenose do Bieleho domu, alebo nad zabitím iránskeho generála Kásema Solejmáního na bagdadskom letisku. Ďaleko od amerických brehov mu poskytli priestory na zvoz a vypočúvanie podozrivých z terorizmu. Isteže, niečo za niečo: nikomu neprekážajú fakľové marše v pobaltských štátoch ani sochy Stepana Banderu na ukrajinských námestiach… Bodaj by mu Jozef Tiso s uličkou vo Varíne nezávidel! A najnovšie poľný maršal Michail Illarionovič Kutuzov. S Napoleonom si poradil, ale o ulicu v Bratislave určite príde, lebo sa vynoril zdatnejší protivník. Poverený minister obrany Jaroslav Naď.

Zatiaľ čo strýko Sam sa cez Ukrajinu derie späť na pozíciu svetového žandára, antinacionalistka a antifašistka Zuzana Čaputová tam vidí len spontánnu a originálnu obranu európskych hodnôt pred kremeľským despotizmom. Bez štipky podozrenia z plagiátorstva. Ktovie, ako zareaguje na únik dokumentov z Pentagónu, ktoré odhalili americký rukopis na ukrajinských ťahoch proti ruskému agresorovi. Citlivo vnímajúca prezidentka však mlčí. Zrejme jej ušlo, že podľa uniknutých dokumentov „USA sledovali aj Volodymyra Zelenského“ (postoj.sk, 10. 4. 2023) a odpočúvali „kľúčových spojencov vrátane Južnej Kórey, Izraela…“ (koktejl.azet.sk, 10. 4. 2023) Posivený svedok sa neubránil otázkam, kto komu na ospevovanej „správnej strane dejín“ ešte verí? Kto koho a z čoho podozrieva? O čie slovo sa dá oprieť? Bohvieako upokojujúco nepôsobí ani uniknutá informácia, že „na Ukrajine operujú príslušníci britských špeciálnych síl“. (TA3, bežiace písmenká, 12. 4. 2023) Ešte včera by to bol hoax alebo putinovská propaganda.

Nie div, že francúzsky prezident skonštatoval, že „Evropa se zapletá do cizích krizí“ a varoval pred ďalším rizikom: „Evropa musí snížit svou závislost na Spojených státech a nenechat se zatáhnout do konfliktu mezi Čínou a USA kvůli Tchaj-wanu.“ (parlamentnilisty.cz, 9. 4. 2023) Napriek okamžitému zavrčaniu strážcov demokracie: „Európa potrebuje viac USA ako Čínu“ (aktuality.sk, 10. 4. 2023) alebo politikov: „Makron v Číne podrazil klíčové spojenectví Evropy a USA“ (parlamentnilisty.cz, 10. 4. 2023) bývalý socblok by nemal zabúdať, že Washington v roku 1979 „prerušil s ostrovom diplomatické styky a nadviazal ich s Pekingom“ (hnonline.sk, 8. 4. 2023), čím akceptoval územnú celistvosť tzv. jednej Číny. V tomto duchu upokojoval Peking, aby „pobyt taiwanskej líderky v USA nedramatizoval a bral ho iba ako zastávku na jej ceste do Strednej Ameriky a súčasť neoficiálnych vzťahov medzi USA a Taiwanom“. (teraz.sk, 5. 4. 2023) Teda o tom, že „USA poskytnú výcvik armáde Taiwanu a urýchlia dodávky zbraní“ (hnonline.sk, 8. 4. 2023), sa taiwanská líderka dozvedela na akože súkromnej návšteve. Výcvik a zbrane potvrdil predseda zahraničného výboru Snemovne reprezentantov Michael McCaul počas následnej návštevy Taiwanu. Ako inak, súkromnej. Strýčko Sam sa správa, ako sa správa, lebo pozícia svetového žandára priťahuje ako lampa nočného motýľa. Na čom sa Veľký brat len popáli, na tom sa jeho miniatúrne kópie môžu spáliť. Za to, že sa dali očariť americkým spomienkovým optimizmom.

Posivený svedok má preto ťažké srdce aj na pápeža. Keď z vatikánskeho balkóna žiadal Najvyššieho: „Pomôž milovaným Ukrajincom na ich ceste k mieru a posvieť svetlom Veľkej noci na Rusov“ (tvnoviny.sk, 9. 4. 2023), prečo v žiadosti o svietenie neuviedol aj Slovensko?

(Celkovo 289 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter