Nech žije Sovietsky zväz!

Dobrý vojak Naď má zázračné schopnosti – naučil šrot lietať, Slovensko rozšíril o more, porazil generála Kutuzova a oživil tridsať rokov mŕtvy Sovietsky zväz! O sile zákerných sovietskych inžinierov podal správu okamžite, ako šrot prekročil hranice a odrazu to boli opäť len pozliepané stíhačky, ktoré na Sliači držali pokope len na dobré slovo. Dobrý vojak Naď ich výhodne vyhandloval za námorné vrtuľníky, ktoré budú chrániť neviditeľné slovenské more. Jednooký Kutuzov, ktorý zahnal Napoleona do Paríža, sa bude pratať z bratislavskej ulice, ale to najdôležitejšie je predsa len oživený Sovietsky zväz, ktorý náš dobrý vojak Naď spektakulárne v éteri jedného rýchleho rádia oživil: Fico, ten zloduch slovenskej politiky, je sovietskym komplicom! Aká radosť pre všetkých, čo síce vedia, že Sovietsky zväz skolaboval, ale určite iba naoko, a tak máme, chvalabohu, opäť nepriateľa!

Kresba: Ľubomír Kotrha

Potupa vojskami Varšavskej zmluvy žije v mysliach poprevratových detí ako neprekonateľná trauma, a tak zas a znova navnímali spolu s Čaputovou, čo sa môže stať, ak si nedáme pozor: Rus je za dverami! A my dobre vieme, čoho je on schopný.

Bdelí strážcovia povzbudzujú dobrého vojaka Naďa a vyčítajú mu len to, že nepritvrdil ešte skôr a ešte údernejšie, lebo je to morálne! A ak sa nájde niekto, kto nechce žiť v ich absurdnom svete, toho omažú smolou a vyváľajú v perí. V Levoči pri radnici je krásne kovaná klietka so srdcami a ľaliami. Strkali do nej padlé ženy – tie, ktoré sa na ulici ocitli po zotmení a rozsvietení lámp. V temnom stredoveku bol pranier veľmi obľúbený mučiaci nástroj. Slušní mešťania chodili na previnilcov pľuť. Čím slušnejší ogrgeň, tým sýtejší chracheľ. Verejná potupa ukájala. Klietka hanby nielen ponižovala, ale najmä morálne nadraďovala, povyšovala trestajúcich nad potrestanými.

Vieme, že definujúcim znakom všetkých organizmov je večný zápas. (Darwin, Nietzsche) A tak treba zápasiť hoci aj s mŕtvolami, najmä, že víťazíme! Na čele s dobrým vojakom Naďom v čakaní na Godota.

Samuel Becket:
Ja už takto ďalej nevládzem. Tak ideme?

(Celkovo 1 194 pozretí, 2 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter