Regionálna izolácia Sýrie…

… sa možno čoskoro skončí

Saudská Arábia pozve Sýriu  na nadchádzajúci májový summit Ligy arabských štátov v Rijáde, čím sa posilní trend návratu Sýrie do regionálnej politiky po viac ako desaťročí izolácie.

Diplomatické vzťahy medzi oboma krajinami boli prerušené v roku 2012, kedy Saudská Arábia stiahla svojho veľvyslanca zo Sýrie s odôvodnením, že vláda Bašára Asada brutálne potláčala protivládne protesty, čo viedlo k občianskej vojne.

Neskôr Saudská Arábia a niektoré ďalšie krajiny Perzského zálivu ako Katar a Spojené arabské emiráty otvorene podporili výzvy USA na poskytnutie výzbroje a inej pomoci protiasadovským silám a požadovali jeho odstránenie od moci.

Hoci to nie je oficiálne potvrdené, saudskoarabský minister zahraničných vecí princ Faisal bin Farhan Al Saud pravdepodobne v najbližších týždňoch navštívi Damask, aby formálne pozval Sýriu na summit. Summit Ligy arabských štátov je naplánovaný na 19. mája.

Saudská Arábia a Sýria sa dohodli na opätovnom otvorení svojich veľvyslanectiev v Damasku a Rijáde v tomto roku po ramadáne.

Kým občianska vojna stále pretrváva, sýrska vláda – s podporou Ruska a Iránu – dokázala opäť získať kontrolu nad väčšinou územia krajiny. Hovorí sa aj o tom, že Turecko stiahne podporu zostávajúcim rebelom, ktorí kontrolujú časť severozápadnej Sýrie.

S istotou, že Asad vojnu vyhrá, Rusko presadzuje zblíženie Sýrie s inými arabskými krajinami a tomuto úsiliu možno pripísať aj saudské kroky .Niet však pochýb, že ide o súčasť väčšieho preskupenia politiky v regióne.

Správa Peoples Dispatch sprostredkovaná Globetrotter News Service

(Celkovo 47 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter