Pútnici ku kolu v plote  

Minister zahraničných vecí Rastislav Káčer nazval názorových oponentov dobytkom a paviánmi. Prezidentka našla pre nich diplomatickejšiu nálepku: zmätení. No pôvod zmätenosti tiež pripísala dezinformáciám, ruskej propagande a domácej opozícii. Akoby ani citlivo vnímajúca prezidentka nezačula otázky, ktoré sa zobúdzajú v časti verejnosti. Napríklad: prečo je ruský zásah na Ukrajine agresiou, pošliapaním medzinárodného práva a vojnovým zločinom, ale Irak, Afganistan či Líbya boli iba „chybičkou, která sa vloudila“ do ušľachtilých zámerov USA a ich spojencov. Prečo sme sa dennodenne nedozvedali o civilných obetiach. Prečo sa lídri napadnutých štátov nemohli prihovoriť OSN, Európskemu parlamentu ani námestiam. Prečo športovci okupantských štátov mohli bojovať o medaily. Prečo slovenským hokejistom na zámorskom ľade nikto nevyčítal „krvavé“ doláre a nevylúčil ich z reprezentácie. Prečo Medzinárodný trestný súd v Haagu nevydal zatykač na strýčka Sama. Ešteže Amnesty International sa v súvislosti s Ukrajinou „ostro pustila do Západu a jeho dvojakých štandardov“. (cas.sk, 28. 3. 2023) Prísny na Západ bol aj poslanec NR SR Igor Matovič: „Následky rozsievania demokracie dynamitom však boli zničujúce. Priamo v Iraku zomreli státisíce ľudí.“ (ereport.sk, 20. 3. 2023)

Ak prezidentka chce – v rámci ohlásenej vysvetľovacej kampane – pretiahnuť zmätených na správnu stranu dejín, mala by im okrem iného objasniť rozdiel medzi Krymom a Kosovom, resp. o čo je územná celistvosť Ukrajiny posvätnejšia, ako bola srbská. Takisto sa nedá donekonečna vypichovať iba jediného narušiteľa štátnej zvrchovanosti, keď „v roku 2019 si Moskva a Washington stanovili pravidlá týkajúceho sa vzdušného priestoru v Sýrii“. (postoj.sk, 23. 3. 2023) Keď prezidentku do konfrontácie s pamäťou davu ženie strach z výsledku parlamentných volieb, mala by väčšmi dôverovať médiám. Priam ponúkajú svoje bohaté skúsenosti. „Slovensko už raz bolo na historickej križovatke a zvládlo to. Najmä vďaka tomu, že v roku 1998 prišlo k volebným urnám takmer 85 percent voličov. Tomu však predchádzala masívna mobilizačná kampaň. Nájde sa niekto, kto v roku 2023 ľuďom povie: Choďte voliť, inak to dopadne zle!“? (Pravda.sk, 26. 3. 2023) Niektoré titulky v tomto duchu svietia a čmudia ako fakľové pochody… „S kým proti Ficovmu Mordoru?“ (postoj.sk, 25. 3. 2023) „Robert Fico musí zvrhnúť demokraciu, aby sa vyhol väzeniu.“ (dennikn.sk, 28. 3. 2023) „Fico a celý Smer sú bezpečnostné riziko.“ (komentare.sme.sk, 29. 3. 2023) Našťastie prezidentka sa môže oprieť aj o filmárov. Chystajú „triler na demaskovanie dezinfopolitiky. Scenár hovorí o politikovi, ktorého označuje menom Robert“. (aktuality.sk, 29. 3. 2023)

Posivenému svedkovi sa však zdá, že prezidentku postihol syndróm „kola v plote“ z Jakešovho prejavu, na ktorom sme sa zabávali pred Novembrom 89, keď sa masy nenávratne vzďaľovali verchuške socialistického štátu. Kto mohol tušiť, že jeho autor na smetisku dejín vyrastie na proroka! „Kolikrát jsem si říkal, Jakeši, Jakeši, možná bychom se ti měli omluvit, protože projevy dnešních politiků si s tím projevem moc nezavdájí.“ (irozhlas.cz, 17. 7. 2019)

Prezidentka v týchto dňoch nečakane obodrela. Neobodrela, len ju vrchná veliteľka ozbrojených síl od únavy pustila k slovu. „Pre porušenie zákona ministrom vnútra je možná aj úradnícka vláda.“ (TA3, bežiace písmenká, 31. 1. 2023) Štyri stíhačky sú na Ukrajine a ďalšie na ceste, tak prečo opäť nepohroziť žltou kartou pre zaujatie hľadiska?

Po ďalšom faule možno vytiahne červenú. Ak sa medzitým vedenia zápasu opäť neujme vrchná veliteľka…

(Celkovo 619 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter