Robert Fico vyčnieva a neprispôsobuje sa

Mám rád tlačovky predsedu Smeru – SSD Roberta Fica. Z toho, čo som videl a mal možnosť porovnávať, dal by som ho na prvé miesto v spôsobe komunikácie, v logike, v zrozumiteľnosti.  Veľmi by som prial SMER-u volebný úspech.  Sú ale veci, ktoré by sa podľa mňa dali korigovať.

Motivácia prezidentky Čaputovej. Vyhlásenia o tom, že prezidentka má inštrukcie či príkazy z americkej ambasády sú kontraproduktívne. Oponentovi otvárajú bránu na protiútok: „A aké máte o tom dôkazy?” A tu je treba pripustiť, že niečo také sa dá veľmi ťažko dokázať.

Člen prezidentkinho tímu sa môže pravidelne stretávať s pracovníkom ambasády a preberať obálku s inštrukciami.  Niekde v lesoparku, nik sa o tom nikdy nedozvie.  Alebo na zahraničných cestách si odskočí prezidentka do pripravenej miestnosti, kde už bude čakať pracovník…  Alebo minister zahraničných vecí USA pri rozhovore s ňou poznamená…

Robert Fico na zábere z tlačovej besede strany SMER, marec 2023.

Ale nič z toho nemusí byť.  Je celkom možné, že prezidentka sa neriadi žiadnymi príkazmi, ale iba svojím „politickým inštinktom”. Ona rovnako ako predseda Fico predsa vie, čo je v záujme USA bez toho, aby jej to musel niekto explicitne povedať. Tiež vie, že ak tento záujem bude sledovať, odmena ju neminie, veď už sa dakde rozpráva o tom, že by mohla byt generálnou sekretárkou NATO… Ak nie to, isto iné miesto na výslní.

Názory, ktoré sa nám „oplatia”, sa ľahko prijímajú. Prezidentka „verí” že koná v záujme Slovenska. Podobne ako zelinár v Havlovej úvahe Moc bezmocných. Zelinár chcel zostať vedúcim predajne, a tak dal do výkladu heslo, ktoré mu poslali z podniku: „Proletári všetkých krajín, spojte sa!” Na ospravedlnenie si potom povie: „Nakoniec, prečo by sa tí proletári nemohli spojiť?” A v tom duchu si prezidentka rovnako „úprimne” vraví: „Nakoniec, čo ak to je všetko na prospech Slovenska?”

Dôležitá je v tejto súvislosti tá okolnosť, že prezidentka svojimi rozhodnutiami koná proti záujmom Slovenska a nakoniec aj proti záujmom väčšiny obyvateľov USA, ktorí – napríklad –  nechcú doplácať na Ukrajinu a vôbec si kvôli Krymu neželajú tretiu svetovú vojnu. A toto by mal predseda SMER-u opakovať, pretože dôvod, prečo prezidentka koná, ako koná, napokon nie je dôležitý! 

A sme už pri časti, ktorá je pre mňa najťažšia. Predseda Fico svoje vystúpenia občas prešpikuje tvrdeniami typu: „Sme pevná súčasť NATO, sme pevná súčasť EÚ, ale musíme sledovať slovenské ciele.”

Bývalý premiér Čarnogurský spomenul na Slavíne víziu pásma neutrálnych štátov: Ukrajina, Slovensko, Čechy, Rakúsko, Švajčiarsko. Ján Čarnogurský má podľa mňa na Slovensku podobnú pozíciu, ako má profesor Chomsky v USA: môže si písať aj hovoriť, nie je mainstream, slúži mocným ako „dôkaz demokracie”. Možno si niektorí spomínate na zosnulého niekdajšieho prezidentského kandidáta USA menom Ross Perot. To nebola okrajová osobnosť. Tam už hrozilo, že získa moc a že začne tým v pozadí skutočne kaziť ich plány. S odstupom času možno konštatovať, že všetko, čo hovoril, platilo a jeho predpovede trebárs o dohode NAFTA sa naplnili. A tak ho likvidovali: kampaň v médiách dokazovala, že je vlastne blázon a verím, že by bol aj fyzicky zlikvidovaný, ak by sa nestratil z boja o prezidentský úrad.

Ak by predseda Fico povedal to isté, čo Ján Čarnogurský, začal by som sa o neho báť. Možno by niekoho zavraždili a jeho z toho obvinili, možno by mal „nehodu”, nakoniec, je kardiak… Možno by sa námestia opäť naplnili protestujúcimi, prosto bol by zlikvidovaný. CIA v tom má prax.

A tak musí tieto veci vravieť. Je v tom, samozrejme, rozpor, Slovensku členstvo v NATO nič pozitívne neprináša! Skôr naopak. Zvyšujú sa výdaje na zbrojenie, výcvik dôstojníkov školách NATO vytvára prakticky piatu kolónu, Slovensko je zaťahované do konfliktov, do ktorých by bez NATO zaťahované nebolo.

Je desivé, že časť slovenskej verejnosti chápe členstvo v NATO ako dôkaz toho, že „patríme na Západ” a toto „patrenie” ešte stále vyhodnocuje ako pozitívne. Ak by som bol predseda Fico, buchol by som na rečnícky pult a zvolal: „Patríme na Západ!” A potom dodal tichším hlasom: „Otázka je, v akej role.”

Zmierte sa s tým, pán predseda, že sú ľudia, ktorí budú proti vám bez ohľadu na čokoľvek. Ak sa vrhnete do dravej rieky a zachránite život dieťaťu, čo do nej spadlo, povedia o vás, že ste pedofil. Prosto časť elektorátu neuspokojíte, podobne ako prezident Trump. 

Ibaže Trump sa ich ani uspokojiť nepokúšal, hovoril, čo lahodilo jeho priaznivcom a očividne sa nebál. Tak sa ani vy nebojte a nerobte vyhlásenia o tom, s kým by ste nikdy nešli do koalície.  Ja sa, samozrejme, nevyznám v topológii slovenských strán, ale pokiaľ nevidíte volebný program tej-ktorej strany vrátane ĽSNS a pokiaľ neprebehli voľby, je zbytočné hrať sa na mainstream a vylučovať podľa názvu. Nesnažte za v tom či onom „byť jedným z nich”. Vyčnievate, áno, aj preto, lebo sa stále viac prestávate prispôsobovať a báť. Máte skvelý tím. Voľby, dúfam, vyhráte.  K tomu vám prajem všetko najlepšie.

(Autor žije v USA, Issaquah, WA)

(Celkovo 722 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

One thought on “Robert Fico vyčnieva a neprispôsobuje sa

  • 20. marca 2023 at 14:27
    Permalink

    Súhlasím s komentárom a želám si podobne ako autor, aby bol Smer úspešný
    a pokúsil sa zvrátiť úpadok Slovenska. Treba popracovať na kvalitnom volebnom
    programe, ktorý osloví napr. aj časť Bratislavčanov. Tém je veľa a prezentovať by ich mohli aj ostatní členovia predsedníctva, znalí problematík. Sú problémy, ktorým sa všetci vyhýbajú. Nerobiť druhým to, čo nechceme, aby robili nám.
    Držím palce.

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter