Miroslav Kočnár: Po vojne budú bohatší…

Dnes sa budúcnosť celého sveta, jeho podoba, tvorí na Ukrajine. Preto sa mi nikto nečudujte, že konfliktu, ktorý tam prebieha, venujem veľkú pozornosť. Snažím sa tomu všetkému rozumieť. Alexander Sladkov je jedným z ruských novinárov, ktorý má informácie z „prvej ruky“. Z Kremľa, alebo priamo z bojiska. Teraz sa pohybuje ako vojnový korešpondent v Záporoží. Dnes na svojom Telegramovom kanále uverejnil úvahu, rozdelenú na dve časti. Prvú časť zdieľam:

Trpezlivosť a v niektorých ohľadoch aj masochizmus Ukrajiny je založený na dvoch pilieroch: na viere, že môžu vyhrať vojnu a že im to pomôže, aby sa po vojne zotavili a stali sa bohatšími, než boli predtým. Ale skôr, ako sa začnete smiať, musíte pochopiť, že v chápaní Ukrajincov ide o pomerne konzistentný obraz sveta a milióny ľudí veria v jeho realitu. Áno, je to hlúposť, no pre mnohých to nie je až taká fantazmagória, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Zoberme si to pekne po poriadku.

Ukrajinci sa naozaj chystajú vyhrať vojnu, napriek „dočasným ťažkostiam“. Za nimi predsa stojí nekonečný (na stupnici udalostí) vojenský, priemyselný a finančný potenciál Západu. Na Ukrajine majú istotu, že kým budú bojovať, dostanú toľko pomoci, koľko potrebujú. Navyše, z pohľadu vedenia krajiny, im bude odpustené čokoľvek: obohacovanie sa korupciou, politické represie a hocičo iné, pokiaľ budú viesť vojnu. Rovnako všetko Západ odpúšťal, dokonca aj ťažšie veci, napríklad vodcovi kosovských militantov a prezidentovi Kosovskej republiky, Ruskom neuznanému, Hashimovi Thacimu.

Okrem toho je Ukrajina presvedčená, že sú blízko k tomu, aby spôsobili Rusku kritické straty, ktoré zvnútra podkopú stabilitu nášho štátu. Porážku „Muscovy“ zavŕšia ruskí separatisti, DRG z emigrantov a iní „zamestnanci“ CIA, pomocou metód, ktoré sa v mnohých krajinách už osvedčili. Je potrebné jasne pochopiť, že takýto výsledok, v tej či onej forme, sa na Ukrajine nepovažuje za sci-fi. A zahŕňa aj prenesenie vojny na územie Ruskej federácie (za starú hranicu). Ako medzivýsledok berú do úvahy okolnosti, za ktorých bude Rusko nútené ustúpiť k starej hranici a pokúsiť sa zachovať terajší „putinovský“ režim. To mimochodom v ukrajinskom chápaní, len oddiali novú vojnu s Ukrajincami. Samozrejme, okrem kritických strát, by to mal sprevádzať aj faktor ekonomického kolapsu Ruska, ku ktorému dôjde v dôsledku sankcií. Zároveň treba pochopiť, že Ukrajina vedie túto vojnu už od roku 2014 a NMD (špeciálna vojenská operácia) je pre nich len jednou z etáp vojny, ktorá začala tak trochu nie podľa plánu, keď už takmer dosiahli stredné ciele na Donbase.

Odtiaľ pochádza láska Ukrajiny k teroristickým útokom a útokom na civilné objekty. Ich súčasným cieľom nie je vyhrať na bojisku, ale vytvoriť okolnosti, ktoré vyvolajú problémy v ruskom vnútrozemí. Ako už bolo veľakrát zdôraznené, vojna teraz prebieha na území, ktoré samotná Ukrajina, aspoň v súčasnej podobe, s existujúcim priemyslom a nenávideným obyvateľstvom, v skutočnosti nepotrebuje. Preto sa nikam neponáhľajú. Je im jedno, či zoberieme Artemovsk (Bachmut) a zničíme priemysel na Kramatorsku, aj tak nevedeli, čo s nimi. Vyhodiť niekoho v Moskve do povetria s vyvolaním čím väčšej paniky, a diskusií o zbytočnosti nášho boja – to je pre súčasné vedenie Ukrajiny dôležitý cieľ.

(Status na FB 17. marca 2023, titulok SLOVO)

(Celkovo 165 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter