Igor Melicher: Postih za nedovolené názory

Podivný štátny orgán – Rada pre mediálne služby (RpMS) – začala konanie voči televízii TA3 za to, že si dovolila odvysielať rozhovor so svetovo uznávaným ekonómom Jeffrey Sachsom. RpMS tvrdí, že TA3 v relácii nezabezpečila nestrannosť, a preto by vraj mala dostať trest. Ja si myslím, že RpMS „vyšetruje“ TA3 hlavne preto, lebo v tejto relácii padli zo strany Sachsa názory o vojne na Ukrajine, ktoré nie sú v súčasnej režimovej propagande dovolené.

Ak by sme mali byť naozaj dôslední a uplatňovať rovnaký meter na všetky relácie, kde vedie dlhoročný moderátor rozhovor so svojím hosťom, či už expertom alebo nie, tak by sa pokojne mohlo stať, že napríklad také Rádio Expres zbankrotuje.

Ak si zvyknete vypočuť reláciu Naživo s Braňom Závodským na Exprese, tak sa asi často musíte chytať za hlavu, akých hostí si tam Závodský pozýva a aké často nevyvážené a jednostranné diskusie s nimi vedie.

Rada pre mediálne služby je divný orgán cenzorského typu, ktorý bude treba po najbližších voľbách buď reformovať alebo úplne zrušiť a nahradiť novým, profesionálnym orgánom. RpMS totiž vedie bývalá novinárka a ďalších pár neznámych ľudí s minimom skúseností. Za svoj vznik a existenciu sú najskôr vďační vláde, a najmä predstaviteľom koalície. Podľa tohto kľúča zrejme vedú aj mediálnu inkvizíciu za názory a diskusie, ktoré nielenže sú úplne normálne, ale v demokratickej spoločnosti aj veľmi potrebné.

Rozhovor s Jeffreym Sachsom v slovenskej spravodajskej televízií bol skutočne husárskym kúskom moderátorky, ktorej sa ho podarilo zrealizovať. Názory, ktoré Sachs vyslovil, vyvažujú propagandisticky nastavené mediálne prostredie, v ktorom sú iné názory než tie pro-vojnové vytlačované na okraj a zahanbované.

(Status na FB 9. marca 2023, titulok SLOVO)

(Celkovo 157 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter