Protokoly ruských mudrcov

Rôzni „experti”, tváriac sa ako znalci histórie, vidia paralelu medzi dnešnou situáciou na Ukrajine a situáciou v Európe v období rokov 1933 – 1945. Občas to je komické…

Veronika Remišová v diskusii s Robertom Ficom videla v ukrajinskom vedení podobnosť s partizánmi SNP. Začala tým, že partizáni podobne ako ukrajinská armáda bojovali proti presile.  Nuž ale to je charakter partizánskeho boja. Ktorá vojenská konfrontácia druhej svetovej vojny sa dá popísať takto: Po delostreleckej príprave partizánske tanky, podporované letectvom, zaútočili na obranu nepriateľa. Partizáni = proti presile, pani Remišová!

Robert Fico a Veronika Remišová na zábere z diskusnej relácie RTVS
O päť minút dvanásť dňa 5. 3. 2023

Potom poukázala na to, že partizánom v SNP pomáhali „spojenci”. Samozrejme, čisto jazykovo mala pravdu, Sovieti skutočne boli spojencami. Lenže v bežnej reči o tejto vojne sa slovo spojenci rutinne používa pre americké, anglické, poprípade kanadské vojská, napríklad vo vete: Spojenci sa vylodili v Normandii.

Nie som si istý, prečo použila taký opis, či je slovo „Sovieti” zakázané alebo či je to náznak, že SNP bolo podporované najmä z USA. Nie som historik, ani som vtedy nežil, ale môj otec v Povstaní bojoval a veľa mi o ňom rozprával. Aby som veci uviedol na pravú mieru podľa pani Remišovej a podobných znalcov, dodávam: „Otec bojoval v partizánskom oddieli menom Čapajev. Áno, Čapajev bol známy veliteľ kavalérie v americkej občianskej vojne.

Za môjho detstva nás v Košiciach občas navštívili frontoví spolubojovníci môjho otca a v byte znela ľúbozvučná angličtina. Občas sa aj spievalo a najviac si pamätám americkú ľudovú pieseň „Guľal po Uralu Čapajev geroj”.  Spokojná, pani Remišová?

Redaktor v spomínanej diskusii prišiel s obrazom, ktorý sa tiež často opakuje: Ak by sme boli svedkami toho, že na ulici silák napadne slabého človeka, tiež by sme nepomohli?

Ten obraz je síce dojemný, ale nepresný. Presnejšie je to takto: Sú dvaja siláci, nazvime ich A a B a slabý človek C.  C začne kopať do členkov A.  A sa naštve a C napadne, ten uskočí, ale stále kope. A udiera. B je nadšený a pravidelne dodáva slabému človeku C nové a ostrejšie topánky na kopanie. Čas od času B vykríkne, ako veľmi je na strane C. 

Otázka: Je teda správne pripojiť sa a dávať C nové a nové topánky? C krváca, sotva sa drží na nohách, ale povzbudzovaný nami aj silákom B stále kope a kope. Opakujem: Sú nové a ostrejšie topánky tým správnym riešením?

Videl som časť vystúpenia pánov Káčera a Naďa v Michalovciach. Prenikla ma hrôza, keď pán Káčer opísal ciele Ruskej federácie: Rozšíriť sa až ku kanálu La Manche. Pán Naď zasa upozornil na to, ako budú ruskí vojaci po porážke Ukrajiny znásilňovať slovenské ženy.

Zdalo sa mi, že už som dakedy niečo podobne čítal. Áno: Protokoly sionských mudrcov. Táto drobná knižka vznikla na počiatku 20. storočia v Rusku. Opisuje sa v nej, ako sa Židia chcú zmocniť sveta: intrigy, pády vlád, vojny, len aby nakoniec celý svet ovládli.

Prirodzene, takáto „múdrosť” sa veľmi páčila Adolfovi Hitlerovi a za vlády NSDAP vyšlo pár desiatok vydaní. Nenávisť generovaná podobnými nezmyslami stála život 6 miliónov nevinných ľudí. Šírená nenávisť ma svoje dôsledky a obete.

Spoločné s argumentáciou besnejúcich rusofóbov sú nepodloženosť, nezmyselnosť a absurdita obvinení: Židia sa nikdy neusilovali o svetovú nadvládu a Ruská federácia nemá žiadne plány obsadiť Európu.

Je tu však podstatný rozdiel. Zatiaľ čo nacistická propaganda bola schopná sfanatizovať väčšinu nemeckého národa, naši rusofóbi nepresvedčia nikoho. Slováci nikdy nepôjdu bojovať proti Rusku a na budúci rok bude isto viac „vlastizradcov“ ako 40 000.  Robert Fico sa veľmi ťažko zdržiaval smiechu pri úletoch Veroniky Remišovej  a v Michalovciach sa nezdalo, že by poslucháči prijímali propagandu s nadšením.

Čím viac budú títo „experti” ukazovať svoje kvality a „podložené” názory, tým budú smiešnejší. Takže, pani Remišová, pán Naď a pán Káčer, len ďalej kážte a nadávajte. Je síce smutné, ba priamo škandalózne, že ľudia vašich „kvalít” sú vo verejných funkciách, ale čo sa dá robiť? Dúfam, že po voľbách vás už prichýli iba Denník N, nie vláda ani parlament Slovenskej republiky.

(Autor žije v USA, Issaquah, WA)

(Celkovo 1 209 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

One thought on “Protokoly ruských mudrcov

  • 17. augusta 2023 at 7:01
    Permalink

    Žiadna A,B,c. A napadne B. C pomáha B. Či B provokoval A je nepodstatné.Ak ak áno , mal sa obrátiť na OSN, OBSE, atd. Nakoniec, A tvrdí, že mu ide o denacifikaciu a demilitarizáciu, nie? To je oficiálne.

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter