Roman Laml: Novému českému prezidentovi by na Slovensku hrozilo zníženie dôchodku

Veľkú časť politikov našej bývalej vládnej koalície potešilo zvolenie Petra Pavla za českého prezidenta. Ohľadom jeho politickej minulosti považujú za dôležité, že svoje členstvo v KSČ označuje za chybu a najmä, že svojou prácou a postojmi po roku 1989 ukázal, na akej strane stojí. Je ale zaujímavé, že obdobný prístup neboli ochotní uplatniť voči svojim spoluobčanom. Nimi schválený zákon z júna 2021 s klamlivým názvom O odobratí nezaslúžených benefitov predstaviteľom komunistického režimu, ktorý paušálne postihuje aj upratovačky v pohraničnej stráži, by sa totiž vzťahoval aj na Petra Pavla.

Keby bol Peter Pavel občanom Slovenskej republiky, bol by mu podľa tohto zákona znížený dôchodok, pretože bol príslušníkom Spravodajskej správy Generálneho štábu Československej ľudovej armády. Zákon nerieši, čo robil, či ten-ktorý človek urobil niečo zlé, ale už len to, že bol niekde zaradený, je dôvod na „odobratie benefitov“.

Zákon je momentálne na Ústavnom súde SR a je potrebné dúfať, že rozum zvíťazí nad hlúposťou, ale tento príklad je názornou ukážkou mentálneho bezvedomia veľkej časti našich poslancov. Nie je totiž celkom normálne, niekoho uznávať a rešpektovať a súčasne mu hovoriť, že je gauner nie pre jeho konkrétne činy, ale len preto, že pre 30 rokmi niekde robil. Nie je to normálne, ale na Slovensku možné a som pevne presvedčený, že navrhovatelia a podporovatelia tohto zákona tento rozpor vôbec nevidia a nechápu.

(Status na FB 30. januára 2023)

(Celkovo 207 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

One thought on “Roman Laml: Novému českému prezidentovi by na Slovensku hrozilo zníženie dôchodku

  • 31. januára 2023 at 13:03
    Permalink

    S týmto sa dá iba súhlasiť. V rámci rôznych profesných asociácií sme sa o tom rozprávali už v období, keď sa ten návrh zákona prvýkrát objavil. Najskôr sme mali dojem, že ide o nejaký nepodarený hoax, keďže v ňom bolo plno preklepov, nejasných a nepresných formulácií a otvorene povedané aj nezmyslov. Aké však bolo naše prekvapenie, keď sa TO NIEČO potom objavilo v podobe oficiálneho návrhu zákona na stránke NR SR. Vzniesli sme voči TOMU viacero vecných pripomienok, z ktorých iba mikrozlomok bol pochopený a akceptovaný. V tom momente som osobne stratil všetky nádeje o právnom povedomí našich poslancov. Obzvlášť, keď sa väčšina z podpísaných predkladateľov pod také NIEČO nehanbila podpísať a to dokonca aj tých, ktorí sa hrdia titulom naznačujúcim právne vzdelanie. Už vtedy sme poukazovali na to, že by zákon, v podobe akej bol na Slovensku predkladaný (a napokon aj schválený) mohol postihnúť aj českého prezidentského kandidáta Petra Pavla (hoci len okrajovo – ale ide o ten princíp), ak by pravda mal tú smolu a žil by (možno aj kandidoval) na Slovensku.
    Teraz je síce zákon už dlhšie na Ústavnom súde SR, je však zvláštne, že rozhodovanie o jeho ústavnosti trvá tak dlho. Aspoň sa ale podarilo pozastaviť jeho účinnosť.

    Jaroslav Gofjár, predseda ABSD

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter