Podobenstvo biblického príbehu

Všetci ho poznáme: Dávid a Goliáš. Goliáš si bol istý: mal výzbroj, ktorá sa veľakrát osvedčila. Meč, kopiju, štít, brnenie. Čo tam nejaký pastier? Keby sa trocha vymanil zo svojho nadšenia sebou samým a pozrel sa reálne na situáciu, možno by mu sebavedomie kleslo.

Goliáš mohol Dávida zasiahnuť iba ak by si boli fyzicky blízko. Dávid naproti tomu mohol Goliáša udrieť z diaľky. Bol tu zjavný nepomer v Dávidov prospech. Goliáš neprehral preto, lebo bol málo udatný. Prehral, pretože bol hlúpy a unesený sám sebou.

Kresba: Ľubomír Kotrha

Toto mi napadlo, keď som sledoval na YouTube rozhovor premiéra Hegera s redaktorkou SME. Nemal som dosť trpezlivosti a ani času zvládnuť celý rozhovor, ale v časti, ktorú som videl, sa premiér rôzne uškŕňal, uchechtával, robil prosto dojem, že on je ten múdry a redaktorka koná ako hlupák.

Nie že by som bol fanúšikom tej redaktorky či toho denníka, ale redaktorka bola profesionál vo svojom obore a premiér vyzeral smiešne. Ona si toho bola prirodzene vedomá a premiérove úškrny a iné gesta ju vôbec neznepokovali.

Vrcholom podľa mňa bola nasledujúca výmena. Redaktorka polozila otázku. Premiér niečo vraví, ale neodpovedá. Redaktorka: „Tak viete to, či nie?“ Premiér s víťazným úsmevom na tvári: „Ja to viem, vy to neviete.“ Hlúposť takejto reakcie je očividná, premiér sa však zrejme domnieval, že redaktorku „dostal“. Áno, asi tak ako Goliáš Dávida, keď zablýskal svojím mečom.

Premiér bol vraj v minulosti predajcom vodky. Neverím, že toho veľa predal, pretože vôbec nepôsobil dojmom niekoho, kto vie čosi predať. V rozhovore nepredával vodku, ale dobrý dojem o svojej vláde. Ako to robil? Znova a znova opakoval, že jeho vláda je „antikorupčnou a reformnou vládou“. Tiež zahlásil, že jeho vláda ide investovať miliardy do reformy súdnictva. Ako to urobí, keď je demisii, mi nie je jasné, ale povedzme.

Ako by to robil dobrý predajca? „Naša vláda zvýšila dôchodky, udržala pre penzistov bezplatné cestovanie a rokuje s českou vládou, aby sa to vzťahovalo na celé bývalé Československo, rodinám s malými deťmi sme uľahčili… po našej reforme súdy budú potrebovať menej času na uzavretie prípadov…“ Proste hovoriť o výsledkoch, nie o dobrých úmysloch!

Premiér evidentne nevyniká intelektuálnymi schopnosťami. Nemal by „bojovať s Dávidom“ a chodiť na rozhovory, kde vyzerá ako šašo. Zlé je to, že hlupák škodí bez ohľadu na to, aké ma úmysly. Preto je pre Slovensko dôležite, aby sme všetci pomohli referendu. Pošlime pána Hegera opäť predávať vodku. Nemusíme sa báť: Veľa jej nepredá.

(Celkovo 447 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter