Pred Vianocami bolo na ústredí ako v úli

Členovia a priatelia oblastnej organizácie SZPB Bratislava a Klubu Nového slova si 21. decembra pripomenuli 79. výročie prijatia Vianočnej dohody pred jej pamätníkom na Gajovej ulici v Bratislave, kde bol tento významný historický dokument prijatý koncom roku 1943.

Účastníci spomienkového stretnutia v Bratislave.

Člen Ústrednej rady SZPB Peter Weiss v príhovore zdôraznil, že táto zmluva o spoločnom boji proti ľudáckemu režimu sa zrodila vďaka tomu, že k sebe našli cestu odbojové zložky spoločnosti, ktoré si predtým nevedeli prísť na meno. Spájala ich však myšlienka obnovenia demokratickej republiky Čechov a Slovákov na základe princípu rovného s rovným. Vytvorila sa tým ilegálna Slovenská národná rada ako vrcholový politický predstaviteľ nášho národa v boji proti fašizmu, jej pokračovateľkou by mala byť aj súčasná Národná rada SR.

Náš oblastný funkcionár Igor Schmidt pri tejto slávnostnej príležitosti odovzdal predsedovi SZPB Pavlovi Sečkárovi a predsedovi jeho Klubu výtvarných umelcov a teoretikov Ladislavovi Skrakovi skicu partizána s obnaženou hruďou od akademického sochára Ladislava Beráka, ktorá mu poslúžila pri tvorbe jedného z monumentálnych pomníkov v Žilinskom kraji. Výtvarné dielo Zväzu darovali potomkovia zaslúžilého umelca, ktorý zomrel ako 80-ročný v auguste 2018.

Igor Schmidt so skicou od Ladislava Beráka.

Potom sme pozvali prítomných na pohár vína do neďalekého sídla SZPB na Štúrovej ulici. Tam bolo už od ráno ako v úli. Pavol Sečkár prijal hostí – predsedu inštitútu ASA, filozofa Martina Muránskeho, tajomníka Matice slovenskej Petra Schvantnera a jej výskumného pracovníka Lukáša Perného, publicistu Jána Bábika a spisovateľa Gusta Murína, ktorý mu odovzdal svoju novú knihu, približujúcu SNP prostredníctvom životných príbehov konkrétnych účastníkov Povstania. Čiastočne vyšli na pokračovanie v uplynulých mesiacoch v dvojtýždenníku antifašistov Bojovník.

Na stretnutí pri vínku, na ktorom okrem členov bratislavskej oblastnej organizácie nechýbali ani publicisti Jozef Schwarz a Mikuláš Kočan, sme prebrali s Gustom Murínom okrem histórie a jej literárneho zobrazenia aj aktuálne politické problémy. Vzápätí sa konalo stretnutie redaktorov časopisu Bojovník, na ktorej šéfredaktorskú štafetu prevzala od Braňa Ondruša Lýdia Kokavcová. Účastníkov porady pozval Pavol Sečkár na kapustnicu, ktorá sa tradične pred Vianocami podáva pre zamestnancov Ústrednej rady SZPB. Tohto roku ju vynikajúco navarila naša ekonómka Janka Staroselská.

Snímky: Ladislav Skrak a Branislav Balogh

(Celkovo 243 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter