Karol Farkašovský: Niektorí nedokážu rozoznať hanbu od pýchy

Hurrráááá… tešme sa, jasajme… bude lepšie.

Kedy? Ešte chvíľu musíme trpieť.

Komu? No predsa nám všetkým.

Predstavte si, Slovensku spadlo do lona z európskeho grantového neba 1,5 milióna eur. Je to grant, ktorý naše médiá prezentujú ako veľký úspech slovenskej vedy. Keď motyka vystrelí, možno nás vytrhne aj z biedy. Minimálne tej duchovnej. Už veľmi dávno nepostretlo Slovensko toľké šťastie.

Naposledy to bol pred desiatimi rokmi grant na projekt SAV, ktorý sa týkal vážneho odboru, nano-biotechnológie. Vývoj však ide prudko dopredu. Aspoň na Slovensku. Teraz ideme pod jeden a pol miliónovým európskym finančným dáždnikom skúmať čosi úplne iné. Prevratné, ba až závratné… konflikty a konšpirácie.

Grant Európskej rady pre výskum, ktorú financujú členské štáty EÚ, dostala sociálna antropologička zo Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV). Výskum má päť rokov skúmať tému: „Konflikty kvôli konšpiračným teóriám“.

Zaujímavé je, že v grantovom balíku bolo celkove 636 miliónov eur. Uchádzalo sa o nich tri tisíc mladých vedcov. Slovensku z toho kvaplo až 1,5 milióna na pýchu slovenskej vedy – výskum konšpiračných teórií. Zdá sa, že naše médiá sú už fakt také ideologicky nesvojprávne, že nedokážu rozoznať hanbu od pýchy.

Píšu, že: „V projekte budú aktéri skúmať, ako sa formujú konflikty kvôli pravde. Budú študovať nielen to, ako ľudia šíria konšpiračné teórie, ale aj to, ako proti nim bojujú iní.“

To je skutočné terno. Keď túto „užitočnú“ a existenčne dôležitú tému Slovensko preskúma, budeme nielen múdrejší, ale ozaj svetoví. Nesporne aj duchovne bohatší. Budeme nekonečne pyšní na slovenskú vedu. Tá zrejme nemá iné na práci ako riešiť takúto ťažkotonážnu tému.

Nepochybne nám svitajú nové časy, ktoré aj z hlúposti dokážu urobiť cnosť. Je veľmi smutné, že na Slovensku už nemáme nič hodnotnejšie, na čo by sme mohli byť hrdí? My už pod tlakom Bruselu budeme hrdí aj vlastnú sprostosť.

(Status na FB 23. novembra 2022, titulok Slovo)

(Celkovo 171 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter