Juraj Blanár: Vzletné myšlienky a slová… pre niektorých iba frázy

Slovenskom sa šíri informácia, že v RTVS muselo skončiť celé vedenie spravodajstva v súvislosti s odvysielaním celého prejavu predsedu Smeru-SD Roberta Fica, ktorý zaznel na sneme strany dňa 17. novembra. Túto správu považujem za mimoriadne znepokojivú.

V prvom rade si treba položiť otázku, že ak má byť odvysielanie prejavu lídra najsilnejšej opozičnej strany vo verejnoprávnej televízii niečím neprijateľným, aký je potom vlastne význam celej spravodajskej stanice :24? Čím, ak nie aktuálnymi prejavmi a vyjadreniami ľudí, zastávajúcich verejné funkcie, by sa taká televízia potom mala zaoberať?

Odvolanie redaktorov RTVS z ich funkcií je zlou správou v súvislosti so stavom slobody a demokracie na Slovensku. Dáva vlastne za pravdu všetkým občanom, ktorí počas vyše dvoch rokov vládnutia hegero-matovičovej vlády kritizovali pokračujúce potláčanie práv a slobôd občanov. Takýto krok nakoniec dáva za pravdu aj vyhláseniam, ktoré v priebehu spomínaného obdobia vychádzali z našej dielne, dielne strany Smer-SD. A to vrátane samotného kritického prejavu, ktorý zaznel na sneme strany 17. novembra.

Pokiaľ museli odísť z funkcií redaktori spravodajstva len za to, že umožnili odvysielanie prejavu opozičného lídra, vrhá to veľmi zlý tieň aj na všetky vzletné myšlienky a slová, ktoré v Deň boja za slobodu a demokraciu zazneli z úst koaličných a liberálnych politikov. Stačil jeden deň a ukázalo sa, že to všetko boli len frázy, ktoré v každodennej slovenskej realite nič neznamenajú.

Keďže sa aj takto potvrdilo, že sloboda slova a prejavu nie je na Slovensku bezo zvyšku garantovaná, a to ani v prípade lídra parlamentnej opozičnej strany, považujme to zároveň za ďalšie potvrdenie správnosti organizovania referenda o umožnení predčasných volieb. Toto referendum bude vlastne aj hlasovaním o našich právach a slobodách, ktoré boli počas uplynulých vyše dvoch rokov – a najmä v čase pandémie – spochybňované a priamo potláčané. Vláda, ktorá dáva občanom ustavične najavo, že mieni opozičné hlasy umlčiavať, či už prostredníctvom blokovania webstránok alebo čistkami vo verejnoprávnej televízii, musí jasne pocítiť, že tadeto cesta nevedie.

(Status na FB 19. novembra 2022, titulok Slovo)

(Celkovo 91 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter