Artur Bekmatov: Tri postrehy k incidentu v Poľsku

Včerajší dopad rakety na územie Poľska, pri ktorom zomreli dvaja miestni obyvatelia je, samozrejme, tragédiou. Táto tragédia nám zároveň ešte viac odhaľuje, že vojnu na Ukrajine treba ukončiť čo najskôr, nielen kvôli utrpeniu civilistov, ale aj z ďalších dvoch dôvodov. Prvým je riziko nárastu takýchto dopadov na územia okolitých štátov NATO. Pokojne aj vo väčšom rozsahu. Druhým je zase hrozba, že takéto incidenty môžu prerásť do niečoho, čo bude mať nezvratné následky pre všetkých. Úprimne, som rád, že ako Poliaci, tak aj Američania uprednostnili rozvahu pred rinčaním zbraňami. Pretože to, čo napríklad predvádzali predstavitelia pobaltských štátov, bolo niečo neuveriteľné. Stále platí, že najväčšiu moc ukončiť konflikt na Ukrajine má Moskva. Že táto vojna nás posunula míľovými krokmi k vojne jadrovej, na strane druhej sme k tejto možnosti tak blízko, že stačí už len malý neopatrný krôčik z ktorejkoľvek strany, aj z tej našej, a môže to znamenať koniec.

Ale včerajšok ukázal aj tri zaujímavé veci, na ktoré chcem upriamiť vašu pozornosť. Nech sa páči:

1. Facebook polície sa maximálne zdiskreditoval

Neviem, či sa smiať, alebo plakať, keď vidím, ako je spravovaný facebook Polície SR a jeho deriváty. Poľský prezident či minister obrany boli len na ceste na zasadnutie krízového štábu, no administrátori facebooku slovenskej polície už vtedy vedeli, kto raketu vystrelil a s akým zámerom, že Moskva na Slovensku rozbehla dezinformačnú operáciu, do ktorej zaradili v podstate všetko okrem verzie prezentovanej políciou.

Ak by to bola iná inštitúcia, tak čert to ber. Lenže polícia má nielen udržiavať poriadok, ale aj brániť vzniku paniky. A včera robil policajný facebook pravý opak.

Kiež by sa polícia s takou intenzitou, s akou „stalkuje“ ľudí a snaží sa kriminalizovať iné názory, venovala riešeniu skutočnej kriminality.

2. Ukázalo sa, kto rinčí zbraňami

Polícia nebola jediná, kto do rovnice o troch neznámych nepotreboval absolútne nič, aby začal šialene vyzývať na odvetu voči Moskve. Stačí si prejsť facebooky najznámejších militaristov a hneď si začnete klásť otázku, či takéto šírenie paniky, dezinformácií a štvania do vojny nie je náhodou už aj na paragraf.

Toto sú momenty, v ktorých sa ukazuje, že kvalifikáciou na výkon zastupiteľskej funkcie nemôže byť status celebrity, športová kariéra, či biznis profit z chaosu 90. rokov. Ale že v týchto pozíciách musia byť ľudia, ktorí uprednostnia rozvahu, zodpovednosť a rozum pred prvoplánovým naháňaním lajkov na facebooku.

Ak sa náš prístup k výberu politikov nezmení, tak nabudúce môžu aj naši zástupcovia prispieť k tomu, že podobné incidenty povedú ku katastrofe.

3. Najväčší dezinformátori sa ukázali medzi bojovníkmi proti nim

Včerajšok bol ukážkovým príkladom toho, ako si bojovníci proti dezinformáciám našpinili do úst. Roky tu totiž verejnosť pucujú za zdieľanie neoverených informácií, roky otravujú decká na školách, strpčujú život s tým, čo pri prvej príležitosti nedokážu ani sami uplatniť.

Ak by sme sa mali riadiť našimi militaristami a bojovníkmi proti dezinformáciám, tak teraz už územím Poľska postupujú „smer Moskva“ všetky naše 4 traktory, 3 vojenské sanitky, 2 tatrovky a 1 pojazdný transportér.

Sú to hazardéri.

(Status na FB 16. novembra 2022)

(Celkovo 156 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter