Karol Farkašovský: Ako sa zo vznešenej dámy pomätená tetka stáva…

Európa bola na mape sveta od počiatku Spoločenstva až po Úniu vždy za vznešenú dámu. Teraz nám ju pred očami menia na pomätenú starenu. Aj by nám z toho bolo do smiechu. keby sme v tej Európe nežili a neplakali už sami nad sebou. Faktom je, že jej noblesa a zdravý rozum uleteli.

Zrazu robí šialené činy.

Najnovšie – 18 miliárd eur pre Ukrajinu v roku 2023. Takto má EÚ pokryť časť nákladov údajne na – chod Ukrajiny. Podotýkam, že odhad nákladov urobila Ukrajina. Európske peniaze majú podporiť ukrajinské reformy, boj proti korupcii, budovanie právneho štátu a prípravu na vstup do EÚ.

Triezvo mysliaci človek sa pýta – aké protikorupčné, či iné spoločenské reformy môže robiť krajina vo vojnovom stave? Ako pri všetkých starostiach s obranou môže riešiť problémy s právnym štátom, korupciou a pripravovať sa na členstvo v EÚ? Veď to sú procesy, ktoré aj v mierových podmienkach trvajú dlhé roky.

Zaujímavé je aj to, že už doteraz EÚ poslala Ukrajine 90 miliárd eur ako výsostne finančnú pomoc mimo rámca už dodanej vojenskej pomoci.

Skontroloval už niekto z „extrémne štedrej“ európskej elity, aký efekt priniesli takto darované prostriedky? Nesypeme náhodou európske peniaze do bezodnej studne…?

Nezakrývajme si oči pred realitou. Škodíme tým sebe. Zdravý rozum sa pýta – prečo sa má EÚ starať o chod štátu, ktorý nie je členom Únie? Prečo EÚ berie na seba zodpovednosť za niečo, čo nikto z nás nespôsobil? Prečo majú Európania žiť v studených bytoch a domoch, nesvietiť, nekúriť, nejazdiť a dobrovoľne trpieť? Údajne – podľa slov šéfky nemeckej diplomacie Annaleny Baerbockovej – ide o prejav solidarity. No, dúfajme, že týmto vysoko intelektuálnym posolstvom už svoju štátnickú múdrosť vyčerpala. Naveky a úplne.

Byť solidárny je ľudské, veľkorysé a šľachetné. Lenže rovnako ľudské je vedieť povedať – Dosť! A začať diplomatický tlak na rokovania o mieri. Na toto akosi nikto nemá guráž. Že by ministri diplomacií ako Blinken, Baerbocková, Borrell, Rau, Káčer, Lipavský, Kuleba a stovky ďalších odvahu v sebe ešte len zúfalo hľadali…? Na čo čakajú?

Je najvyšší čas pomenovať veci a skutky pravým menom. Európa sa musí spamätať. Musí riešiť to, čo v nej prestalo fungovať po unáhlených a chybných rozhodnutiach jej vedenia. Plazivú chudobu, krvácajúcu ekonomiku, krachujúce firmy, padajúci systém tradičných hodnôt, ničivú frustráciu, sociálnu neistotu, psychickú beznádej svojich občanov. Tí sa právom cítia zradení európskou elitou. Vyjadrujú to na státisícových demonštráciách naprieč celým kontinentom stále masívnejšou vlnou odporu, nespokojnosti a rozhorčenia. Uletené činy uletenej európskej elity si už vyberajú svoju daň.

A my povedzme – Dosť! Smelo ukážme prstom na ukrajinských oligarchov, ukrytých v teplom zahraničí a blahobyte. Ich sa pýtajme na solidaritu a na miliardy pre rodnú Ukrajinu!

My zachráňme aspoň identitu, akú-takú česť a dôstojnosť niekdajšej vznešenej dámy. A aj našu vlastnú.

(Status na FB 10. novembra 2022)

(Celkovo 263 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

One thought on “Karol Farkašovský: Ako sa zo vznešenej dámy pomätená tetka stáva…

  • 12. novembra 2022 at 8:18
    Permalink

    Veľmi presné stanovisko. Len chýba jasné pomenovanie toho, kto za týmito fatálnymi rozhodnutiami orgánov EÚ stojí a prečo sa ho politici boja otvorene pomenovať.

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter