Machajova stovka…

Ľuboš Machaj sa ujal funkcie šéfa verejnoprávneho telerozhlasu 2. augusta 2022. A nastalo ticho. Ticho, ktoré nebolo nikdy hlasitejšie… Prekvapivé? Isto. Po tých odhodlaných vyjadreniach o všetkom, čo okamžite, hneď po nástupe, aj postupom času zruší, vyhodí z vysielania, vymení a zlepší. O to viac koncesionár čakal, čo také nové, objavné či prevratné prinesie, čímže to chce obohatiť alebo spestriť program verejnoprávneho vysielateľa.

Pripomeňme si, že 30. júna 2022 ho v NR SR z dvoch kandidátov uprednostnilo až 89 poslancov. Napriek nesporným výhodám, manažérskym skúsenostiam i výsledkom protikandidáta Jaroslava Rezníka. Napriek Machajovmu handicapu človeka v osobnom bankrote! Štát nezasiahol a do konkurzu ho – napriek vydierateľnosti aj možným konfliktom záujmov pre dlhy – pustil. Informovaní sa utvrdili, že opäť rozhodla politika. Niekto to ticho od Machajovho nástupu pripisoval letnej „uhorkovej sezóne“, ďalší jeho snahe ohmatať si menej známe televízne labyrinty v Mlynskej doline. No boli aj takí, čo poznali (a poznajú) pravé príčiny jeho (ne)autentickej motivácie, konania, inšpirácií, no i budúcich krokov či rozhodnutí. Plynuli týždne, prvé mesiace jeho riadenia a dlhoročných televízakov znepokojovalo podivuhodné postovanie „generála“ na sociálnych sieťach. Nevyjadroval sa k aktuálnej práci ani k budúcnosti RTVdvojbodka. Odťažité postrehy, zaujatosť počasím a prírodou… Akoby stále bol ešte v jednej firme s budajovcami. Novinári si len okrajovo všimli záujem nového generálneho riaditeľa RTVS stretnúť sa už počas letných prázdnin s predsedom vlády Eduardom Hegerom (OĽANO) v rámci diskusie o nevyhnutnom riešení finančných zdrojov pre telerozhlas. „V týchto dňoch sme dostali doteraz neuvoľnené finančné prostriedky v rámci zmluvy so štátom a tiež kompenzácie za nižšie príjmy z koncesionárskych poplatkov. Jeseň by sme mali mať ako-tak pokrytú, situácia je však naďalej komplikovaná, keďže tieto prostriedky nemôžeme použiť na spravodajstvo,“ upozornil Machaj.

Namiesto nových relácií personálne šachy…

Na septembrovom rokovaní rady Machaj predstavil zmeny súvisiace s obmenou manažmentu. Okrem novej šéfky spravodajstva Márie Hlucháňovej a nového riaditeľa programových služieb STV Vincenta Štofaníka na poste riaditeľa kancelárie generálneho riaditeľa Mareka Knuta nahradil Matúš Miklošík. Aj v rozhlasovej Pyramíde nastali isté zmeny: na poste riaditeľa programových služieb sa ocitol Ľuboš Černák, do funkcie riaditeľky spoločnosti Media RTVS nastúpila Miriam Kittler. Do vedenia sekcie ekonomiky Machaj dosadil Danielu Vašinovú, osvedčenú ešte z čias Miloslavy Zemkovej. Ďalšie známe meno sa objavilo v sekcii marketingu. Novou šéfkou sa stala Zuzana Ťapáková, bývalá riaditeľka konkurenčnej komerčnej televízie Markíza. Mňa osobne až tak nezaujímali ani nevzrušovali mená, ako viac odpovede na niektoré otázky zaznievajúce spod hladiny tak dlhodobo sa potápajúceho mediálneho Titanicu. Napríklad ako, kedy a či (vôbec) sa nové šéfka spravodajstva dokáže odstrihnúť od politických think-tankov? Či bude chcieť napraviť hrubú chybu predchodcu, ktorý okamžite po vypuknutí vojnového konfliktu na Ukrajine stiahol v marci 2022 z Moskvy vyslaného korešpondenta? Aby sa koncesionári, občania SR (žijúci vraj v pluralitnej spoločnosti parlamentnej demokracie), mohli lepšie orientovať v hmlovine propagandy, nafúkanej z Washingtonu, Kyjeva alebo z Bruselu. A, samozrejme, aj pred kremeľskou propagandou, úspešne cenzurovanou vlastnými telami Čaputovej, Hegera, Naďa, Káčera, Mikulca, Hamrana i všetkých šéfredaktorov mainstreamových médií.

Je vymaľované!

Povedal by všímavý pozorovateľ po skončení politických tančekov na riadnom októbrovom aj mimoriadnom novembrovom zasadnutí Rady RTVS (zástupcovia ministerstva kultúry sa 3. 11. 2022 odmietli na ňom zúčastniť), že Ľubošovi Machajovi establishment jasne vymedzil mantinely. Politicky a programovo skúmaním odvysielanej reportáže s úryvkami rozhovoru medzi odsúdeným politikom Mariánom Kotlebom a otcom Juraja Krajčíka (strelca zo Zámockej ulice). No hlavne ofenzívne a frontálne Čekovského parlamentným výborom a ešte aj Radou pre vysielanie a retransmisiu. Po varovne zdvihnutom prste vytiahli na zdĺhavých a vydieračských rokovaniach s kľúčovými ministerstvami manažmentu RTVS aj žltú kartu. „Momentálne pracujeme na novej Zmluve so štátom, ktorá by mala byť schválená v najbližších týždňoch a zároveň rokujeme o výške kompenzácií za výpadky z koncesií, ktoré môžeme očakávať. Bez garancie finančných zdrojov nie je možné nastaviť rozpočet RTVS na rok 2023,“ upozorňuje Machaj na vážnosť situácie.

Hm…, zaujímavé, pozoru- ba aj vyšetrenia (či vyšetrovania?) hodné…Veď zlúčenie Slovenského rozhlasu so Slovenskou televíziou od 1.januára 2011 do mačkopsa RTVS vtedy tvorcovia zákona (medzi ktorými bol osobne aj cerberus z Pyramídy Machaj) zdôvodňovali v parlamente, pred slovenskou verejnosťou aj za hranicami v EBU vyriešením ekonomických problémov verejnoprávneho vysielateľa na večné časy a nikdy inak!  

Spodky nad Mlynskou dolinou

Obkľúčení barikádnici zvyčajne pri kapitulácii vystrčia bielu zástavu, Machaj zamával spodkami… V jeho prípade na farbe ani nezáleží. Červené, biele, dúhové, s hviezdičkami či pruhmi.., všetko jedno. Signalizácia chlebodarcom, politický aj ideologický azimut sú jasné.

Kresba: Ľubomír Kotrha

Teplé miestečko moderátora v novej diskusnej relácii „Pod povrchom“ ponúkol totiž šéf telerozhlasu Machaj „osvedčenému“ mediálnemu snajperovi a presstitútovi z tlače aj z webu Marekovi Vagovičovi.Moderátor si tak rozhodne príde na svoje. Zobrať flek vo verejnoprávnom médiu sa mu oplatí z finančnej stránky“ (Nový čas, 10. 11. 2022). Záujemcov o detaily uspokojí (na Slovensku viac rozhorčí) kuk do Centrálneho registra zmlúv. „Cena za jednu časť v minutáži 26-33 minút, je 1 450 eur bez DPH.“ Nie som tipér ani prorok, no trúfam si odhadnúť, že za tieto peniaze koncesionárov sa nebude diskutovať s nimi, no celkom isto proti nim. A naďalej bez Eduarda Chmelára, Jána Čarnogurského, Ľuboša Blahu, Jána Baránka, MUDr. Bukovského a ďalších, ktorých slovenský mainstream za odlišnosť názorov odsúdil k mediálnemu trestu smrti. Svoju knihu zo zákulisia Slovenskej televízie som v roku 2018 nazval „Čudo medzi ZOO a cintorínom“. Ľuboš Machaj vo svojom projekte aj počas hearingu volal po zrušení výnimky v platbách koncesionárov z radov dôchodcov. Jeho prvým programovým počinom (okrem štvrťročného reprízovania relácie „5 proti 5“ so zarúškovaným Bičanom) bude zrušenie Trojky. Teda programovej služby pre seniorov, ktorá je aj s takou osobnosťou ako Alena Heribanová a jej kolegyne a kolegovia finančne oveľa úspornejšia ako Vagovičova krasojazda. Ešte sa niekto čuduje…?  

(Celkovo 656 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter