Juraj Draxler: Čo ukázali komunálne voľby

Čo ukázali komunálne voľby: víťazom sú bilbordové firmy, inak sa najmä potvrdilo, že demokracia u nás bohvieako nefunguje

– Ľuďom sa do politiky nechce. Tradične nízka totiž nebola len volebná účasť, ale aj počet kandidujúcich. Dokonca aj v Bratislave a okolí, kde je na komunálnu politiku dosť peňazí a zastupiteľstvá môžu kadečo realizovať aj bez naháňania eurofondov, v mnohých okrskoch kandidoval len približne dvojnásobok ľudí, ktorí aj mohli byť zvolení. Voľby starostov boli často podobne mdlé.

Inými slovami, hoci náklady na vstup do politiky sú u nás extrémne nízke (v niektorých lokalitách stačí dať dokopy desať- pätnásť príčetných ľudí, ktorým sa nelení urobiť si kampaň a môžu relatívne jednoducho obsadiť zastupiteľstvo aj post starostu), ľudia do nej nejdú. Platí to na národnej úrovni a platí to aj v komunále. (Sám som sa stretával s otázkou, či neviem niekde pomôcť s voľbou lepšieho starostu a podobne – no neviem, ak sa ľuďom nechce, ťažko s tým niečo urobiť.) A vidno to vlastne všade, v slabých odboroch, profesijných organizáciách. Patríme medzi najpasívnejších ľudí v Európe. Môže za to Soros, politické strany, globalisti a Európska únia.

– Potešujúce aspoň je, že nevyhrali lacné antikampane. V Bratislave sa o ňu pokúsil kandidát Borisa Kollára a Tomáša Druckera Rudolf Kusý, ktorému sa ani nechcelo robiť si program (plagiátorov máme kade-tade, tu sa časť programu proste prepísala z českých komunálnych volieb), všetko mali vyriešiť masívne bilbordy a zúfalý populizmus. Nakoniec to veľký úspech nemalo.

– Výrazne pohorel Hlas. Má síce jedného župana, ale to je v podstate všetko. Okrem Becíka nezískala „dvadsaťpercentná strana“ v samospráve žiaden významnejší post. Väčšinu primátorov a poslancov len tak, že tí okrem inej podpory prijali aj podporu Hlasu, na ktorý inak nie sú vôbec nijak viazaní. Proste nemá ľudí. A v Bratislave je to doslova výprask, napriek masívnej kampani.

– Veľa problémov robí naše samosprávne usporiadanie, akože veľmi demokratické. Máme strašne veľa obcí, je málo pák na sceľovanie, do toho ešte VÚC. Výsledkom je dosť neefektívna samospráva a šialené ničenie krajiny neriadeným developmentom.

Slovensko potrebuje silnejšiu centralizáciu, silnejší štát, inak sa veci bohvieako nepohnú. To je asi to hlavné, čím sa dá sobota okomentovať.

(Status na FB 30. októbra 2022, titulok Slovo)

(Celkovo 190 pozretí, 1 dnes)

Ďalšie články:

Facebook
Telegram
Twitter
Email

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Účet Klubu Nového slova – IBAN: SK8211000000002624852008
variabilný symbol pre Slovo 52525

Týždenný newsletter